Passat B5 1.8 T AWT ZMIANA OLEJU

01 Cze 2018, 14:29

Witam wszystkich.

Kupiłem ostatnio Passata B5 1.8T (AWT) 2001 r. przebieg ok 240tkm z 5 letnią instalacją BRC. Przymierzam się do realizacji tzw. pakietu startowego.Chciałem zacząć od oleju i tu się zaczyna mój problem.Z tego co wyczytałem według producenta do tego silnika przewidziany jest olej 5W40. Sęk w tym iż poprzedni właściciel, który posiadał auto 5 lat lał do niego Shell Helix 10w40 i jak twierdził robił tak gdyż jak go kupił to już właśnie auto było zalane tym półsyntetykiem. Moje pytanie brzmi następująco czy warto po tylu latach(przynajmniej pięciu) użytkowania auta na półsyntetyku "ryzykować" przejściem na pełen syntetyk czy już pozostać przy półsyntetyku i ewentualnie zmienić olej na lepszy jakościowo? Zdaje sobie sprawę, że takich tematów pewnie jest od groma, ale każda sytuacja jest inna.Gdyby auto chodziło krócej na tym 10W40 to bym pewnie się nie zastanawiał i bym wrócił do oleju zalecanego, ale że auto tyle lat jeździło na nim to mam wątpliwości i proszę Was o radę.

Moje typy:

Jeśli syntetyk Motul 8100 x-cess 5w-40

Jeśli półsyntetyk Valvoline Max Life 10w40 (używałem go w poprzednim aucie i jak dla mnie OK) bądź jakiś motul lub liqui moly
Zavi
Nowicjusz

Auto: BMW

05 Cze 2018, 15:06

Ja w tej sytuacji pozostałbym przy 10w40. Warto oczywiście dołożyć trochę kaski na dobry olej.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

05 Cze 2018, 15:41

Czyli tak jak myślałem. Nie ma co ryzykować tylko nie żałować na dobrą jakość :ok:
Zavi
Nowicjusz

06 Cze 2018, 19:38

A jaki olej byś mi ewentualnie polecił? 8)
Zavi
Nowicjusz

01 Sie 2018, 12:41

Osobiście mogę śmiało polecić oleje z firmy Penrite, Ja lałem do swojego Seata Leona 1.8T, który był dobrze podłubany, niedawno do BMW lałem i cały czas się bardzo dobrze ten olej spisuje. Może do jakiś tanich nie należy ale warto zainwestować trochę więcej monety.
94Venom994
Nowicjusz

Auto: Mercedes-Benz E63 AMG S 4Matic
Silnik: 4.0 V8 BITURBO 612KM
Rok produkcji: 2018
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nyck de Vries dołącza do TOYOTA GAZOO Racing
    Holender Nyck de Vries będzie nowym zawodnikiem TOYOTA GAZOO Racing. 25-latek będzie pełnił rolę kierowcy testowego i rezerwowego w zespole startującym w mistrzostwach świata w wyścigach długodystansowych (FIA WEC) do końca ...