01 Cze 2018, 14:29
Witam wszystkich.
Kupiłem ostatnio Passata B5 1.8T (AWT) 2001 r. przebieg ok 240tkm z 5 letnią instalacją BRC. Przymierzam się do realizacji tzw. pakietu startowego.Chciałem zacząć od oleju i tu się zaczyna mój problem.Z tego co wyczytałem według producenta do tego silnika przewidziany jest olej 5W40. Sęk w tym iż poprzedni właściciel, który posiadał auto 5 lat lał do niego Shell Helix 10w40 i jak twierdził robił tak gdyż jak go kupił to już właśnie auto było zalane tym półsyntetykiem. Moje pytanie brzmi następująco czy warto po tylu latach(przynajmniej pięciu) użytkowania auta na półsyntetyku "ryzykować" przejściem na pełen syntetyk czy już pozostać przy półsyntetyku i ewentualnie zmienić olej na lepszy jakościowo? Zdaje sobie sprawę, że takich tematów pewnie jest od groma, ale każda sytuacja jest inna.Gdyby auto chodziło krócej na tym 10W40 to bym pewnie się nie zastanawiał i bym wrócił do oleju zalecanego, ale że auto tyle lat jeździło na nim to mam wątpliwości i proszę Was o radę.
Moje typy:
Jeśli syntetyk Motul 8100 x-cess 5w-40
Jeśli półsyntetyk Valvoline Max Life 10w40 (używałem go w poprzednim aucie i jak dla mnie OK) bądź jakiś motul lub liqui moly