Problem z Passatem - dziwna praca silnika, brak reakcji na pedał gazu

09 Lip 2018, 10:22

Mam passata 1.9 TDI 110 km przerobiony na 140 km, 1998 rok.
Od razu przejdę do rzeczy. Wszystko było fajnie normalnie odpalał, jeździł bez zarzutu, zatrzymałem się na chwile pod blokiem na krawężniku, po chwili zjechałem z krawężnika wycofałem i na zakręcie samochód zaczął dziwnie pracować tak jakby przerywać i kiedy wciskałem pedał gazu nie było reakcji. Zjechałem na bok zgasiłem i odpaliłem jeszcze raz. Odpalił ciężko, dalej pracował dziwnie jakby przerywał, dusił się, albo brakowało mu obrotów, z rury leciało dużo białego dymu i nadal kiedy wciskałem pedał gazu nic się nie działo. Ponownie go zgasiłem odczekałem jakiś czas, ale później już nie chciał odpalić. Paliwo i olej był. Tydzień temu miałem małą stłuczkę zostałem uderzony z tyłu z prawej strony, ale nic poważnego trzeba było tylko wyklepać zderzak. Jedyną dziwną rzeczą którą zaobserwowałem to czasem przy ruszaniu wskaźnik paliwa opadał, a później z czasem wracał do swojego poziomu.

Wiecie co to może być?
gostek71
Obserwowany

09 Lip 2018, 11:36

gostek71 napisał(a): z rury leciało dużo białego dymu i nadal kiedy wciskałem pedał gazu nic się nie działo
Wygląda to tak jak by płyn chłodniczy przedostawał się do komory spalania przez to był problem z obrotami i odpalaniem. Prawdopodobna przyczyna to przepalona uszczelka pod głowicą (UPG).
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    VERVA Street Racing 2010 / relacja
    Wyścigi, pokazy i atrakcje dla każdego - to wszystko można było zobaczyć dzisiaj w centrum Warszawy Rywalizacja sportowa podczas VERVA Street Racing odbyła się dwuetapowo. Podobnie jak podczas prawdziwego Grand Prix, każdy ...