Passat B5, 1997, radio gubi zasięg

21 Cze 2021, 21:37

Cześć, jest nowy na tym forum, zaczynamy.
Mam passata B5 1997 rok, od kiedy go kupiłem był problem z radiem, gubił zasięg. Postanowiłem zainwestować w audio, kupiłem nowe radio, nowe kable głośnikowe, głośniki a co najważniejsze nową antenę i kabel antenowy, niestety mimo to radio gubi zasięg jak tylko wyjadę z miasta, do radia podłączyłem wzmacniacz anteny co poprawiło jakość głosu a zasięg delikatnie jednak problem nie zniknął, już nie mam pojęcia co z tym zrobić, być może są jakoś podłączone źle przewody? Jakieś pomysły? (Radio pionier)
Szymo
Nowicjusz

22 Cze 2021, 09:03

A może nie masz w radiu ustawionego automatycznego przestrajania się na mocniejszy nadajnik z sygnałem danej stacji?
RDS masz włączony?

Antenę masz na dachu?
Wzmacniacz antenowy podłączony do zasilania?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

22 Cze 2021, 11:14

Rds włączony, wzmacniacz podłączony pod zasilanie-przy wyłączeniu silnika sygnał osłabia się, antena jest na dachu- poprowadzilem też na dach nowy przewód antenowy, dodatkowo to stare radio oddałem tacie l, u niego w furce działa poprawnie, nie gubi fal, jakość dźwięku świetna.
Szymo
Nowicjusz

22 Cze 2021, 12:36

To może coś ci zakłóca fale radiowe? U mnie kiedyś powodował problem kabe od ładowarki jak był podpięty smartfon. Strasznie słabo wtedy łapało fale. Masz CB lub coś innego co może korzystać dodatkowo z prądu w samochodzie oprócz oryginalnych rzeczy? Kiedyś jeszcze te pseudo xenony które zakładało się w miejsce oryginalnych żarówek potrafiły dawać niezłe zakłócenia.
Szymo napisał(a):przy wyłączeniu silnika sygnał osłabia się, antena jest na dachu
A jak włączysz zapłon ale bez uruchamiania silnika?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

22 Cze 2021, 14:31

Włączając zapłon załącza się wzmacniacz sygnału, po lekkim przekręceniu kluczyka w lewą stronę wzmacniacz wyłącza się, sygnał słabnie radio działa ale słabo. Wzmacniacz nowy, był tam inny ale też go wymieniłem.
Szymo
Nowicjusz

22 Cze 2021, 16:16

Ogólnie pod zapalniczkę jedynie mam podłączona kamerke samochodową ale bez niej sygnał jest takie sam jak z nią, xenonow nie nam ale były, widziałem że ktoś chyba kiedyś w nim miał tube na tyle auta, zostały kable które odziałem od radia, pod maska też są jeszcze kable, grube i zaizolowane gumą oraz ma bezpiecznik
Szymo
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Przełomowe innowacje Toyoty, o których nie wiedzieliście
    Pierwszy elektryczny SUV na świecie, pierwsze auto wyścigowe z turbo czy też pierwsze sprzęgło bez toksycznego azbestu to tylko kilka z licznych innowacji Toyoty, które zmieniły i nadal pozytywnie zmieniają świat motoryzacji. ...