Passat b5 2.0 115km - po dłuższym postoju problem z odpaleniem

14 Cze 2018, 17:52

Witam,

Nie moge znaleść tu podobnego postu dlatego postanowiłem napisać na nowo.
Od jakiegoś czasu rano lub pod dłuższym postoju mam problem z odpaleniem auta. Czasem za pierwszym razem odpali ale chodzi jakby na 3 gary i gaśnie. Przy kolejny przekręceniu kluczykiem odpala. Kompletnie nie wiem co jeszcze sprawdzić bo wymieniłem świece, kable i cewkę bo miałem alarm na cylindrze 4. Myślałem że wymiana cewki pomoże ale problem z odpaleniem dalej jest. Dodam że samochód ma instalację LPG jeśli to ma znaczenie. Czy ktoś miał podobny problem? i jeśli tak to jak rozwiązał?

pozdrawiam
Kruczeek
Nowicjusz

• 15 Cze 2018, 11:36

Na myśl przychodzi mi uszczelka pod głowicą, płyn chłodniczy dostaje się do komory spalania i dlatego masz problemy z odpałem.
    To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
    Kao
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
    Miejscowość: Francja
    Przebieg/rok: 40tys. km
    Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

19 Cze 2018, 10:59

@Kao dobrze pisze, skoro wiesz że problem miałeś na 4 cylindrze to możesz po dłuższym postoju odkręcić świecę z tego cylindra i zajrzeć do środka z ciekawości i przyjrzeć się czy nie jest tam mokro.

Płynu chłodniczego Ci nie ubywa? Sprawdzałeś to?

Kruczeek napisał(a):Myślałem że wymiana cewki pomoże ale problem z odpaleniem dalej jest
    Jak nie jesteś pewien czy cewka powoduje problem to wystarczy zamienić cewki między cylindrami i jeżeli problem pojawi się na tym cylindrze gdzie założyłeś podejrzaną cewkę to masz winowajcę to tak na przyszłość żeby kasy nie wydawać za wczasu :)
    Kacper
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
    Miejscowość: Warszawa - okolice
    Prawo jazdy: 14 09 1997
    Auto: Volvo S40
    Silnik: 2.0 140KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Sedan/Limuzyna
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 1999