Octavia 2 1.6 FSI falujące obroty/rozrząd?

09 Cze 2018, 11:57

Witam. W listopadzie 2017 zakupiłem Ocatvie z przebiegiem 165 000,obecnie ma 173 000. Poprzedni właściciel wymieniał rozrząd przy 100 000. Odkad kupilem auto czasami chodzi nie rowno na wolnych obrotach,czuc delikatne szarpniecia.Problem pojawił się około w 2 tygodnie temu od zapalenia się check engine. Diagnostyka: błąd czujnika położenia wału korbowego,do tego od 3 dni gdy odpalam silnik z rana wchodzi na obroty 1200 i po okolo 30 sek spada na 700-800. Dziś odkryłem następny problem-na postoju przy gwałtownym naciśnięciu pedala gazu słychac jednorazowy ''strzal' w silniku (gdy dojdzie do 3500-4000 tysięcy obrotow). Byłem u 2 mechaników i mówią że na 90 % rozrząd do wymiany. Koszt z częściami około 2000 zł. Czy te wszystkie objawy pasują do zużytego rozrządu? Czy gdy faktycznie będzie trzeba wymienić rozrząd to mogę wymienić np. Tylko sam zestaw rozrządu bez nastawnika? Bo sam nastawnik około 800 zl. Dziwi mnie trochę że mechanicy nie chcą zdiagnozować problemu tylko odrazu zabierać się za rozrzad. Pozdrawiam
Ocatvia007
Nowicjusz

Prawo jazdy: 05 11 2010
Auto: Skoda Octavia
Silnik: FSI 117KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005
  • 11 Cze 2018, 14:40

Przy takim przebiegu i tak już musisz myśleć o wymianie rozrządu i najlepiej kompletnego ponieważ oszczędzanie tutaj może ci przynieść wymierne korzyści za jakiś czas.
    Ocatvia007 napisał(a):Diagnostyka: błąd czujnika położenia wału korbowego
    Wiesz jaki był dokładnie numer błędu? Jeżeli czujnik jest niesprawny to również potrafią się dziać różne rzeczy np. problem z odpaleniem na ciepłym silniku itp.
    Kacper
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
    Miejscowość: Warszawa - okolice
    Prawo jazdy: 14 09 1997
    Auto: Volvo S40
    Silnik: 2.0 140KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Rok produkcji: 1999

11 Cze 2018, 17:21

Na diagnostyce u mechanika (delta) P1340 czujnik położenia wału korbowego/rozrządu. U znajomego który miał program do skody wyszło błąd czujnika walka korbowego, czujnik walka został wymieniony ale po kasowaniu bledu znowu powraca.
    Ocatvia007
    Nowicjusz

11 Cze 2018, 18:25

Wygląda zatem na problem z samym rozrządem. W twoim silniku jest łańcuch rozrządu i być może przyczyna podobna do 1.4 FSI gdzie łańcuch potrafił się rozciągnąć i przeskakiwał o jeden ząbek przez co błąd był non stop generowany ale tylko podczas pracy silnika. Na włączonym zapłonie nie pojawiał się.
    Kacper
    Forumowicz VIP

13 Cze 2018, 19:25

Cały zestaw rozrządu już wymieniony,łańcuch był rozciagniety. Problem z błędem czujnika wału korbowego zniknął lecz dalej chodzi nie równo na wolnych obrotach,na zegarach jest ok (około 700 obrtow) ale czuje wibracje i lekkie szarpania.Ten problem jest od początku od kiedy kupiłem autko. Kilka razy też zdarzyło się że gdy wrzucam z jedynki na dwójkę jest szarpniecie jakby paliwo nie dochodziło. Co może być przyczyną ? Zastanawiam się nad przeczyszczeniem przepustnicy i zaworu egr. Co myślicie?
    Ocatvia007
    Nowicjusz

19 Cze 2018, 11:08

Ocatvia007 napisał(a):Zastanawiam się nad przeczyszczeniem przepustnicy i zaworu egr. Co myślicie?
    To oczywiście nie zaszkodzi i warto to robić co jakiś czas.

Ocatvia007 napisał(a):Kilka razy też zdarzyło się że gdy wrzucam z jedynki na dwójkę jest szarpniecie jakby paliwo nie dochodziło. Co może być przyczyną
    Jeżeli problem by był tak ja opisujesz to zdarzał by się to nie tylko przy wrzucaniu z 1 na 2 ale też przy przełączaniu innych biegów. Może to nie szarpnięcie silnika tylko skrzyni? Czujesz na lewarku jak wrzucasz dwójkę jakieś niepokojące objawy kiedy występuje to szarpnięcie?
    Kacper
    Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota na targach w Genewie
      Salon Samochodowy w Genewie pokazał, że najbliższe kilkanaście miesięcy zapowiada się w Toyocie ekscytująco. Już w czerwcu w salonach pojawi się jeszcze ładniejsze AYGO, przyszłoroczny Auris będzie miał dwa napędy hybrydowe ...