Passat B5 2.0 ALT 130KM gaśnie i nie pali

07 Lut 2018, 09:48

Witam,

Passat B5 2.0 ALT 130KM

Gdy przychodzi mróz w każdą zimę na mrozie auto ładnie odpali ale po chwili zaczyna kaszleć i gaśnie, po czym nie można go odpalić. Rozrusznik jak by kręcił ale nie może zaskoczyć, po chwili kręcenia odpala ale chodzi jak by na jeden cylinder. Jakieś 15 tys temu wymieniłem świece, ostatnio cewki i czujnik temp cieczy chłodzącej, termostat bo już padł, wyregulowałem gaz wraz z wymianą filtra, W aucie posiadam instalacje gazową lecz gdy jeździłem tylko na benzynie działo się to samo. Ostatnio przejechałem ok 200 km na benzynie z dodatkiem czyszczącym i rano przy -5 znowu to samo.

Akumulator w tamtym roku wymieniany.

Może wtryski padły i należy je zregenerować? Brak pomysłów a portfel co raz szczuplejszy.

Udało mi się nagrać filmik.

[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

mamuska
Początkujący

Miejscowość: Lublin
Prawo jazdy: 14 03 2008
Auto: BMW=>TOYOTA=>PASSAT
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
  • 07 Lut 2018, 11:12

A jak jest temperatura dodatnia to problemu nie ma i po odpaleniu nie gaśnie?

Sprawdź filtr paliwa i ciśnienie na pompie paliwa.

Jaki masz stan paliwa z zbiorniku? Prawidłowe funkcjonowanie w zimie to min. 1/3 zbiornika paliwa. Jeżdżąc przy niższym stanie wytrąca się więcej wody z uwagi na pustą przestrzeń w zbiorniku i duże różnice temperatur w okresie zimowym.

Powinieneś sprawdzić jak pompa będzie dawała odpowiednie ciśnienie czy do listwy wtryskowej dochodzi paliwo wtedy kiedy auto nie chce odpalić. Może być tak że zapowietrza cię układ paliwowy.

Układ zapłonowy masz ogarnięty więc tu bym szukał problemu. Można by się jeszcze pokusić sprawdzenia iskry na świecach podczas występowania problemu.
    Kacper
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
    Miejscowość: Warszawa - okolice
    Prawo jazdy: 14 09 1997
    Auto: Volvo S40
    Silnik: 2.0 140KM
    Typ: Sedan/Limuzyna
    Rok produkcji: 1999

07 Lut 2018, 11:24

Jak jest ciepło to nie ma problemu.
    Paliwa staram się mieć w zimie pół zbiornika.
    mamuska
    Początkujący

07 Lut 2018, 12:04

Dobrze by było podłączyć VAGa i odczytać temperaturę jak jest tak zimno i auto ma problemy z odpaleniem. Będzie wtedy wiadomo czy jest prawidłowa.

Jeszcze jedno pytanie. Czy po uruchomieniu silnika na chwilę zanim zgaśnie dodajesz gazu bo przed samym zgaśnięciem widać jak obroty rosną i następnie spadają po czym silnik gaśnie.
    Jakie obroty utrzymują się przy pierwszym odpaleniu bo tego nie widać na filmiku?
    Kacper
    Forumowicz VIP

07 Lut 2018, 12:50

Generalnie auto czasami gaśnie od razu po odpaleniu, a czasami dopiero jak ruszę i ujedzie kawałek. W tym przypadku dodałem specjalnie troszkę gazu ale jest tak jak piszę, zazwyczaj nawet nie dotykam gazu i auto gaśnie.
    mamuska
    Początkujący

07 Lut 2018, 14:12

Wygląda to tak jak by go coś dławiło przy próbie dodania gazu. W tym silniku z oznaczeniem ALT jest z tego co kojarzę zawór EGR. Dobrze by było go sprawdzić i wyczyścić.

Czy na wolnych obrotach rozgrzany silnik pracuje równo?
    ArteK
    Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
    Miejscowość: Warszawa
    Prawo jazdy: 12 12 1996
    Przebieg/rok: 15tys. km
    Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
    Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
    Paliwo: Hybryda
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2016
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
      Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
      Brudne szyby w samochodzie to kwestia bezpieczeństwa
      Badania wykazały, że brudna przednia szyba dwukrotnie zwiększa ryzyko kolizji. Kolejnym efektem zaniedbania czystości auta jest większe i szybciej postępujące zmęczenie kierującego pojazdem w porównaniu do sytuacji, ...

07 Lut 2018, 14:27

Tak, na rozgrzanym silniku wszystko jest ok. A jeśli chodzi o EGR to on powinien być w Dieslu a ja mam benzynę bez turbo.
    mamuska
    Początkujący

09 Lut 2018, 09:24

mamuska napisał(a):A jeśli chodzi o EGR to on powinien być w Dieslu a ja mam benzynę bez turbo
    Nie ma to znaczenia EGRy są też w wolnossącej nie doładowanej benzynie.

Sprawdź to o czym wyżej wspomniałem. Zobacz tez czy nie tworzy się podciśnienie w baku, jak odkręcasz korek czy nie syczy?
    Kacper
    Forumowicz VIP