Passat B5 2004/2005 czy audi A6 2002 , koniecznie w dieslu

31 Maj 2008, 22:22

Witam,
Nadszedl czas wymiany auta i wybor padl na te 2 modele.
Samochod bedzie najprawdopodobniej sprowadzony z niemiec . Poczatkowo bylem napalony na A6 ale teraz coraz wiecej mysle o passacie (obecnie jeszcze ciagle golf III ;]) . Co byscie zrobili na moim miejscu , co polecacie?

Z tego co szukaclem w sieci i co mnbie zaskoczylo ( w sensie ze tanio) to passata rocznik 2005 mozna juz kupic za nieco ponad 8 tys euro a bardzo duzo jest miedzy 8-9k . Rocznik 2004 za 7,5 kola spokojnie . Audi w takiej samej cenie to zwykle rocznik 2002.

I teraz wlasnie . Samochod musi byc w dieslu , prawie napewno bedzie to kombi. Wizulanie i wogole tak generalnie to bardziej mi sie podoba audi ale mam wlasnie rozterki typu wieku samochodu , tu 6 lat a passat 3-4 .
Z tego co sie zdazylem zorientowac to ssilniki diesla w audi przed 2001 byly dosyc awaryjne ale podobno te po liftingu juz nie sa az tak awaryjne.Jedna z wad audi jest tez podobno zawieszenie , ktore na polskich drogach latwo mozna uszkodzic.

Podsumowujac prosilbym o jakies podbowiedzi i opinie . Silnik w passacie to zapewne bralbym 1.9TDI bo by mi w zupelnosci wystarczyl a spalanie z tego co znalazlem to ma mozna powiedziec rewelacyjne . W audi no to albo tez 1.9 tdi albo 2.5 jesli 1.9 przy slaby troche.
Glownie zalezy mi na tym zeby samochod byl w miare tani w utrzymaniu tzn. w miare bezawaryjny i z nie przesadnie drogimi czesciami . Zalozylem sobie ze samochod za max 10 000 euro ale patrze glownie tak miedzy 7-9. Glownie pytanie wlasnie o te silniki , o awaryjnosc i koszta.

A moze cos innege za te pieniadze? A4 albo bmw seri 3 ? O samochodach francuskich nie chce natomiast wogole slyszec .

pozdrawiam.

Ps. wiem ze jest juz kilka dosyc podobnych tematow ale nie znalazlem w nich odpowiedzi na moje pytania.
Arronax
Nowicjusz

01 Cze 2008, 12:46

nikt nic nie poradzi?
Arronax
Nowicjusz

30 Wrz 2009, 17:36

Arronax napisał(a):nikt nic nie poradzi?

Kolego na Twoim miejscu bylbym za Passatem. Jednak autko sporo mlodsze komfort niewiele gorszy. Nie patrz w stronę 2.5 TDI po lifcie są trochę poprawione ale rozrząd nadal kosztuje fortune a spalanie jak w 1.8T. Jak 130km bedzie malo to polecam chip.
adix62
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

13 Paź 2009, 20:48

ja też byłbym za pasatem teraz to wszystko robią na podobe a to w końcu jeden koncern robi więc to samo troche w wyglądzie się różnią się i może jeszczew silniku a tak to to samo wcześniejsze roczniki sie różniły ale teraz to teraz a nie kiedyś
Diablo7771
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Produkcja Opla Cascady w Gliwicach od 2013 roku
    To był wielki dzień dla gliwickiej fabryki Opla. Kiedy pierwszy egzemplarz modelu Cascada, eleganckiego, średniej wielkości kabrioletu Opla, zjechał z taśmy montażowej. Numerem jeden był Opel Cascada w kolorze białym "Seashell", ...