31 Maj 2008, 22:22
Witam,
Nadszedl czas wymiany auta i wybor padl na te 2 modele.
Samochod bedzie najprawdopodobniej sprowadzony z niemiec . Poczatkowo bylem napalony na A6 ale teraz coraz wiecej mysle o passacie (obecnie jeszcze ciagle golf III ;]) . Co byscie zrobili na moim miejscu , co polecacie?
Z tego co szukaclem w sieci i co mnbie zaskoczylo ( w sensie ze tanio) to passata rocznik 2005 mozna juz kupic za nieco ponad 8 tys euro a bardzo duzo jest miedzy 8-9k . Rocznik 2004 za 7,5 kola spokojnie . Audi w takiej samej cenie to zwykle rocznik 2002.
I teraz wlasnie . Samochod musi byc w dieslu , prawie napewno bedzie to kombi. Wizulanie i wogole tak generalnie to bardziej mi sie podoba audi ale mam wlasnie rozterki typu wieku samochodu , tu 6 lat a passat 3-4 .
Z tego co sie zdazylem zorientowac to ssilniki diesla w audi przed 2001 byly dosyc awaryjne ale podobno te po liftingu juz nie sa az tak awaryjne.Jedna z wad audi jest tez podobno zawieszenie , ktore na polskich drogach latwo mozna uszkodzic.
Podsumowujac prosilbym o jakies podbowiedzi i opinie . Silnik w passacie to zapewne bralbym 1.9TDI bo by mi w zupelnosci wystarczyl a spalanie z tego co znalazlem to ma mozna powiedziec rewelacyjne . W audi no to albo tez 1.9 tdi albo 2.5 jesli 1.9 przy slaby troche.
Glownie zalezy mi na tym zeby samochod byl w miare tani w utrzymaniu tzn. w miare bezawaryjny i z nie przesadnie drogimi czesciami . Zalozylem sobie ze samochod za max 10 000 euro ale patrze glownie tak miedzy 7-9. Glownie pytanie wlasnie o te silniki , o awaryjnosc i koszta.
A moze cos innege za te pieniadze? A4 albo bmw seri 3 ? O samochodach francuskich nie chce natomiast wogole slyszec .
pozdrawiam.
Ps. wiem ze jest juz kilka dosyc podobnych tematow ale nie znalazlem w nich odpowiedzi na moje pytania.