Passat B5 Automatyczna skrzynia biegów, obsługa.

15 Sie 2007, 11:30

Witam, niedawno zakupiłem passata B5 FL wersja High Line z 2004 r, 2,5 TDI V6 163 KM, Mam pytanie odnośnie automatycznej skrzyni biegów, Otóż oprócz standardowych biegów takich jak P (parking) R (Wsteczny) N (neutral) D (drive + tiptronic) znajdują się biegi ponumerowane następująco 4, 3, 2. Do czego one służą, i kiedy się ich używa? Podobno są to jakieś biegi zakresowe, proszę o pomoc...
bartex84
Nowicjusz

16 Sie 2007, 15:37

Ustawiasz najwyższy bieg jaki może 'wrzucić' skrzynia...

Czyli w przypadku np. 3 - Twoja skrzynia będzie operować między biegami 1, 2 i 3...
Milwan

16 Sie 2007, 22:54

A uzywa się tego do jazdy np. w korku(jak trzeba jechać np. tylko na 1 lub w mieście,żeby skrzynia np. przy prędkości 50km/h nie głupiała i nie zmieniała non stop biegów z 2 na 3 i z 3 na 2 i tak w kólko.Wtedy dajesz np. 2 i jedziesz na dwójce i skrzynia nie przeżuci ci na 3.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

20 Sie 2007, 23:59

Dziękuje :) Już teraz wszystko wiem, ale chętnie posluchal bym co ma do powiedzenia fachowiec na temat obslugi AUTOMATU
bartex84
Nowicjusz

21 Sie 2007, 23:06

No i tych niższych biegów używa sie np. w górach kiedy np. wjeżdżamy pod stromą góre i potrzebujemy duzo mocy...
wochel
Nowicjusz

Miejscowość: Toruń
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

W ciąży za kierownicą, a bezpieczeństwo jazdy
    Nie ma powodu, żeby kobieta w ciąży, szczególnie w pierwszych miesiącach, rezygnowała z prowadzenia samochodu, ale należy brać pod uwagę czynniki, które mogą wpływać na bezpieczeństwo jazdy, takie jak zwiększona ...