Ekonomiczne paliwa

13 Cze 2007, 17:13

Czy zdarzyło Wam się zauważyć, że na niektórych paliwach możecie pokonać dłuższy dystans niż na innych? Mam tu na myśli zwłaszcza paliwa szlachetne, reklamowane jako bardziej wydajne, a do tego czyszczące silnik i stanowiące panaceum na wszelkie bolączki. Czy Waszym zdaniem opłaca się przestawić się na takie mieszanki?
johwayne
Nowicjusz

Miejscowość: W-wa

13 Cze 2007, 18:43

Paliwo to paliwo, żeby jeździć ekonomicznie i pokonać dłuższy dystans to należy:
- unikać gwałtownych hamowań i przyspieszeń,
- szybko zmieniać bieg na najwyższy bez istotnej zmiany prędkości,
- pozbyć zbędnych rzeczy z auta,
- po uruchomieniu silnika ruszać od razu,
- jazda na biegu jałowym,
- regularnie wymieniać płyny eksploatacyjne,
- unikać krótkich tras,
- odpowiednie ciśnienie w oponach.

Pozdro :wink:
Tiguan
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Pruszków

13 Cze 2007, 18:44

Nierozumiem twojego pierwszego zdania ,ponieważ gdy mamy samochodzik to powinno jeździć się na jednym paliwie i nie zmieniać go...Hmm myślę ,że nie opłaca się zmieniać na inne paliwo "szlachetne" ponieważ jest to męczarnia dla silnika.Tak to z mojego punktu widzenia wygląda:)Pozatym głównie nie chodzi Tu o dobro kierowców tylko o portfele rzefów stacji :)
PzdR
It's nice to be important but is more important to be nice
soleQ
Aktywny

Miejscowość: kRk

13 Cze 2007, 18:52

soleQ napisał(a):samochodzik to powinno jeździć się na jednym paliwie i nie zmieniać go...Hmm myślę ,że nie opłaca się zmieniać na inne paliwo "szlachetne" ponieważ jest to męczarnia dla silnika.
PzdR

soleQ zgadzam się z twoim zdaniem, ponieważ silnik jest przystosowany do właściwej mieszanki paliwa i nawet jest zalecane przez producenta.

Tiguan
Zaawansowany
Awatar użytkownika

13 Cze 2007, 19:02

Dzienki,jestem strasznie ucieszony ,że wkońcu ktoś podziela moje zdanie :).Również przychylam się do twoej wypowiedzi.
PzdR
soleQ
Aktywny

13 Cze 2007, 20:03

johwayne napisał(a): paliwa szlachetne, reklamowane jako bardziej wydajne, a do tego czyszczące silnik i stanowiące panaceum na wszelkie bolączki.

Jeżeli chodzi tu jakieś reklamowane dodatki do paliw ulepszając mieszankę, to może doprowadzić do pogorszenia silnika i utraty mocy.
Albo jak wrzucisz jakieś ulepszające tabletki, to w przewodach paliwowych pozostaje osad.

Tiguan
Zaawansowany
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Szukasz samochodu do XXX zł? Przeczytaj koniecznie!
    Jesteś na tym forum pierwszy raz? Szukasz porady co kupić do wybranej przez Ciebie kwoty? Użyj wyszukiwarki! Może znalazła się już odpowiedź na dręczące Ciebie pytanie, a Ty zaoszczędzisz swój czas! Dbaj o forum i ...

14 Cze 2007, 11:48

Tiguan napisał(a):
johwayne napisał(a): paliwa szlachetne, reklamowane jako bardziej wydajne, a do tego czyszczące silnik i stanowiące panaceum na wszelkie bolączki.

Jeżeli chodzi tu jakieś reklamowane dodatki do paliw ulepszając mieszankę, to może doprowadzić do pogorszenia silnika i utraty mocy.
Albo jak wrzucisz jakieś ulepszające tabletki, to w przewodach paliwowych pozostaje osad.

Nie, nie, miałem na myśli paliwa uszlachetniane przez producenta, a nie "uszlachetniacze" do samodzielnego wlewania. :wink:

Teoretycznie powodują wzrost wydajności, zwiększają zasięg, pielęgnują silnik. I właśnie interesuje mnie, czy rzeczywiście tak jest, czy to mydlenie oczu. Ktoś pisał, że tutaj nic chodzi o kierowców, tylko o portfele szefów stacji, no i taką możliwość należy sprawdzić...

soleQ pisał też, że wskazana jest jazda na jednym paliwie, i oczywisćie ma rację, ale sami wiecie, jak to jest, że czasem trzeba zatankować gdzie indziej i wręcz w ciemno..

Pozdrawiam
johwayne
Nowicjusz

14 Cze 2007, 15:49

No wg.mnie chodzi tylko o to zwykły chwyt ...
soleQ
Aktywny

14 Cze 2007, 17:03

Spotkałem się kilkakrotnie z pozytywnymi opiniami o takich paliwach, że rzeczywiście się sprawdzają i warto je stosować. Mam na mysli opinie znajomych lub zasłyszane gdzieś-tam, a nie sponsorowane artykuły w prasie, żeby nie było. ;)

Ale jak widzę tutaj, przeważa opinia o nieskuteczności tych paliw... Czy ktos zna jakies odwrotne przyklady?
johwayne
Nowicjusz

14 Cze 2007, 19:12

Bardzo chętnie popatrze na na inne opinie.Ja swojego zdania nie zmienie ,chyba ,że ktoś będzie bardzo przekonujący:)
soleQ
Aktywny

15 Cze 2007, 10:16

no ja osobiscie *mam wrazenie* ze od kiedy jezdze na takim wlasnie szlachetnym paliwie, silnik pracuje jakby ciszej. jezdze glownie po miescie, wiec trudno zauwazyc roznice w spalaniu, bo i tak wszystko spalam w korkach, ale wplyw dobrego paliwa zwieksza sie z czasem, wiec moze niedlugo zauwaze cos nowego. pozdr
konjo
Nowicjusz

15 Cze 2007, 10:41

Silnik pracuje ciszej?:DO takim czymś niesłyszałem ,żeby od paliwa silnik ciszej pracował :P
soleQ
Aktywny

15 Cze 2007, 10:56

bo nie sluchales dosc uwaznie, zeby uslyszec cisze :wink:

mowie powaznie, odglos pracy silnika jest inny... jakby rowniejszy, gladszy. szemrze, a nie szumi. :P podobno te lepsze paliwa przeczyszczaja wtrysk paliwa, usuwaja przylegajace czastki stale czy cos takiego.
konjo
Nowicjusz

18 Cze 2007, 13:46

A konkretnie to jakie paliwo tankujesz, konjo?
johwayne
Nowicjusz

19 Cze 2007, 09:55

Tiguan napisał(a):Paliwo to paliwo, żeby jeździć ekonomicznie i pokonać dłuższy dystans to należy:

- jazda na biegu jałowym,

Jazda na biegu jałowym nie sprawia, że nasze wozy palą mniej...
Warto za to "hamować silnikiem" tzn. że jeśli wiemy, że mamy się zatrzymać lub zwolnić to warto to zrobić nieco wcześniej poprzez zdjęcie nogi z gazu - to takie banalne a umożliwia silnikowi powolne zejście z wysokich obrotów a przy tym odcinany jest dopływ paliwa - na jałowym tak się nie dzieje...
nic
cadd
Nowicjusz

Miejscowość: Łowicz