Passat B5 FL i ubywający płyn chłodniczy

18 Kwi 2014, 17:19

Witam, mam ostatnio problem z moim Passatem, a mianowicie ubywa mi płyn chłodniczy. Gdy jadę w miarę normalnie, to płynu ubywa bardzo mało... ale jak zdarza mi się jechać bardziej dynamicznie to już mam duże braki... byłem z autem u mechanika.. dwa dni nad tym siedział, wymienił jakąś uszczelkę, ale problem dalej jest. Dodam jeszcze, że pompa wody była ostatnio wymieniana razem z rozrządem. Czytałem na forach, że jak na ciepłym silniku (wyłączonym) odkręce korek i zasyczy to płyn ucieka gdzieś w drugim obwodzie.. u mnie jest właśnie tak, że syczy... Kilka zdjęć jak to wygląda:

Zdjęcie
Zdjęcie
Zdjęcie
Zdjęcie
Zdjęcie
Zdjęcie
Zdjęcie
Zdjęcie

Ja tam nie widzę żadnych osadów, ani nic podobnego, mechanik też nie wiedział co to może być. Po świętach chcę dać auto do innego mechanika, ale może podsuniecie jakiś pomysł jak to rozwiązać.

A taki ślad został jak wyjechałem dzisiaj z podwórka...

Zdjęcie

Liczę na pomoc, pozdrawiam.
devor444
Obserwowany

Prawo jazdy: 09 10 2011
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: VW Passat B5 FL
Silnik: 1.9 TDI 131KM
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

19 Kwi 2014, 00:26

W takim wypadku jest o tyle dobrze, że płyn ucieka na zewnątrz silnika, a nie do komory spalania. Tutaj niestety nikt na forum nie będzie w stanie pomóc. Trzeba jechać do mechanika niech ten pod ciśnieniem sprawdzi gdzie płyn ucieka.
kamil638
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Mercedes w210
Silnik: 2.9 td
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1999

19 Kwi 2014, 14:21

Witam. Byłem dzisiaj znowu u mechanika i zagłębiliśmy się bardziej... po zdjęciu wszystkich pokryw, okazało się, że przewód za silnikiem, na samym dole miał dziurkę, sprawa załatwiona i wszystko już mi śmiga. Pozdrawiam
devor444
Obserwowany

Prawo jazdy: 09 10 2011
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: VW Passat B5 FL
Silnik: 1.9 TDI 131KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Spokojna emerytura sportowych legend Toyoty
    Zdjęcia tego auta obiegły ostatnio strony poświęcone sportom motorowym. Toyota Supra czwartej generacji, która jeszcze w 1999 roku brała udział w wyścigach japońskiej serii, teraz niszczeje pod jednym z warsztatów. ...