Passat b5 fl nie działa wentylator nawiewu

27 Lis 2019, 22:26

Witam mam mam taki problem kumpel mi zmienił radio z fabrycznego na zwykle 2dinowe jakis kabel odlaczyl bo centralny nie dzialal z pilota i niewiem czy to moze byc przyczyną ze nie ma nawiewu w klimatroniku jest błąd ze koniec szczotek kupilem drugi wentylator to samo ani drgnie dodam ze mam webasto i jak zalacze to wentylator dmucha bezpieczniki ok a i radio podlaczyl ze sam musze wlaczyc i wylaczyc i mi teraz po 2dniach padł akumulator dodam ze wcześniej na fabrycznym radiu bylo wszystko ok
Karol12
Nowicjusz

28 Lis 2019, 16:57

Wyciągnij radio i odłącz kostki. Sprawdź czy będzie ok. Przypuszczam że podłączył źle kable. Skoro wcześniej było wszystko ok to zacząłbym właśnie od odłączenia radia i sprawdzenia kabli które są podłączone jako plus po stacyjce, stały plus i czy jeszcze dodatkowo było coś podłączane. To powinno być widać po kostkach.

Karol12 napisał(a):po 2dniach padł akumulator dodam ze wcześniej na fabrycznym radiu bylo wszystko ok
To wskazuje na złe podłączenie i to że coś cały czas pobiera prąd w stanie spoczynku.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

28 Lis 2019, 19:36

Radio bylo podpiete pod staly plus wyjete juz fabryczne wlozone i zobacze czy nie bedzie kradl pradu z aku a wentylator nawiewu nie dziala nadal. Klimatronik miga pare sekud blad 4f9 ale drugi wentylator mam i nic to samo w kostce pradu nie ma patrzylem probowka
Karol12
Nowicjusz

28 Lis 2019, 19:45

Dodam jeszcze ze jak webasto wlacze to wentylator dziala jak wył to cisza wentylator nie ruszy ani drgnie po odpaleniu samochodu
Karol12
Nowicjusz

28 Lis 2019, 19:54

Karol12 napisał(a):Radio bylo podpiete pod staly plus
Musi być też plus po stacyjne bo jak wszystko podepniesz pod stały plus to najczęściej radio kradnie prąd.

Skoro wentylator działa przy webasto to jest sprawny i najprawdopodobniej problem jest w klimatroniku. Zrób test klimatronika i zobacz co wyjdzie.
Cichy77
Forumowicz VIP

28 Lis 2019, 19:58

Test byl robiony blad 4f9
Karol12
Nowicjusz

28 Lis 2019, 20:13

Moze panel klimatronik siadl dzis patrzyłem w kostce od wentylatora zadnego pradu nie bylo a chyba musi byc a gdzie sa jeszcze bezpieczniki i przekazniki od nawiewu
Karol12
Nowicjusz

29 Lis 2019, 11:04

Karol12 napisał(a):Test byl robiony blad 4f9
Ok czy podczas testu słychać jak pracują silniczki i z tego co pamiętam chyba dmuchawa powinna się też załączyć na chwilę.

Błąd 4F9 z tego co wiem oznacza problem ze szczotkami wentylatora klimatyzacji czyli ten przy chłodnicy z przodu w komorze silnika, a nie o wentylator nawiewu wnętrza który wymieniłeś.

Od klimatronika jest chyba przekaźnik nr 267.
Cichy77
Forumowicz VIP

29 Lis 2019, 13:18

Silniczki słychać jak sie przestawiaja a dmuchawa sie nie zalacza.
Karol12
Nowicjusz

29 Lis 2019, 13:59

No to sprawdź jeszcze wentylator od klimatyzacji czy on jest sprawny. To jest chyba ten lewy jak stoisz przodem do sinika.

Wentylator dmuchawy masz sprawny więc pozostaje tu pewnie jakiś problem z samym klimatronikiem lub z kablami które idą od niego do sterowania wentylatorem.
Cichy77
Forumowicz VIP

29 Lis 2019, 14:29

A jak sprawdzić wentylator klimatyzacji czy sprawny .
Karol12
Nowicjusz

29 Lis 2019, 16:10

Karol12 napisał(a):A jak sprawdzić wentylator klimatyzacji czy sprawny .
Powinien startować od razu po włączeniu klimatyzacji.

Możesz zobaczyć ręką na wyłączonym samochodzie czy lekko obraca się śmigiełko i nie czuć luzu na nim.
Cichy77
Forumowicz VIP

29 Lis 2019, 16:25

Ok sprawdze i napisze co i jak.
Karol12
Nowicjusz

30 Lis 2019, 21:41

Witam wentylator klimatyzacji sie nie kreci po zalaczeniu klimy czy to właśnie ma cos wspolnego ze nie działa wentylator nawiewu
Karol12
Nowicjusz

30 Lis 2019, 21:46

Może mieć bo wskazuje to na to że klimatyzacja nie działa. Aczkolwiek przy niedziałającej klimatyzacji wentylator powinien raczej działać.

Czy sprawdzałeś ten wentylator dokładnie i czy dochodzi do niego napięcie po załączaniu klimy?
Cichy77
Forumowicz VIP