Jak zawsze na tym forum osoby, które nigdy nie miały Passata, mają najwięcej do powiedzenia w tej sprawie i wszystko wiedzą najlepiej.
Problemy z elektroniką w Passacie najczęściej wynikają z modułu komfortu, który jest narażony na wilgoć, Inną przyczyną np nie działania szyb jest wiązka między drzwiami, a słupkiem. Naprawa nie jest, ani specjalnie trudna, ani droga.
O Zawieszeniu wystarczy poczytać na forach Audi/VW i wszystko będzie wiadomo. Najbardziej przerażeni tym zawieszeniem są zazwyczaj osoby, które nigdy nie miały auta z tym zawieszeniem, rzeczywistość okazuję się zupełnie inna.
Miałem dwie różne Mazdy i części są droższe, niż do Europejskich odpowiedników, niektóre nie znacznie, inne więcej. I zgadza się Mazdy są trwałe, ale nie ma się co oszukiwać, w samochodzie ponad 10 letnimi, tak czy siak pewne elementy będą wymagały wymiany.
Najśmieszniejszy jest fakt, ze na tym forum usterki VW są wymieniane w każdym wątku jaki dotyczy tych aut, lecz rzadko kto raczy wspomnieć o usterkach aut, które są często polecane. O czym to świadczy?
Opel Vectra z początku produkcji potrafi mieć spore problemy z elektroniką pokładową, które potrafią nieźle zirytować, np wariujące zegary i
kontrolki podczas jazdy, które wskazują byle co. Zawieszenie, w szczególności tylne jakoś specjalne trwałe też nie jest.
Ford Mondeo Mk3 ten samochód akurat mieli kiedyś moi rodzice, kupiony jako nowy w salonie. Pomijając silnik TDCI, który potrafił wytworzyć spore koszty, to też elektronika pokładowa szwankowała, m.in nie działający panel klimatyzacji, radio czy centralny zamek. Problemy sprawiało też otwieranie maski, które Ford dziwacznie sobie wymyślił i nie wiadomo na co komu to było. Dwa razy też był naprawiany na gwarancji z powodu korozji, a ni tak nie udało się definitywnie zakończyć z tym problemem. Możliwe, ze po liftingu poprawi nieco ten samochód, ale w pierwszych egzemplarzach, potrafił nieźle irytować swoimi usterkami.
Nie wypowiadam się po tym, co wyczytałem gdzieś w internecie, tylko o tym czego faktycznie uświadczyłem w danym samochodzie. Nikt wierzyć mi nie musi, ale na forum wyraźnie widać, ze co niektórzy użytkownicy forum wymieniają usterki VW, a w innych modelach jakoś ich dziwnie nie widzą, chodź występują.