Passat b5 fl.

11 Lut 2015, 19:30

Jest wybierany, bo Passaty >20 lat temu były solidne.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

11 Lut 2015, 19:31

No ale widocznie coś z tej solidności zostało, co z tym zawieszeniem....
krizz
Początkujący

Prawo jazdy: 10 12 2010
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: nie mam
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

11 Lut 2015, 19:36

Hmm no są wybierane bo Polacy są zaślepieni paskami i golfami nie widza innych marek po za nimi.
Większość kupuje bo handlarzyna tanio sprzedaje w ogłoszeniu napisze ,że "igła" "okazja" zamydli oczy i ludzie nie patrzą tylko kupują. Pewnie ładują spore pieniądze i nie zauważają tego bo jak to przecież mam "samochód po Niemcu".
Kieł
Stały forumowicz

Auto: Nie mam

11 Lut 2015, 19:38

To ile mniej wiecej wytrzyma zawieszenie bo nie dostałem odpowiedzi
krizz
Początkujący

11 Lut 2015, 19:48

krizz napisał(a):To ile mniej wiecej wytrzyma zawieszenie bo nie dostałem odpowiedzi
3 razy Ci to napisałem.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

11 Lut 2015, 19:51

A nie doradziłeś sedana do 14 tysiecy segment D dość trwałego ale również popularnego pod wzgledem odsprzedaży ...
krizz
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Samochód dla niepełnosprawnego kierowcy
    Odsetek osób niepełnosprawnych w Polsce wynosi ponad 12% mieszkańców, czyli 3,1 mln obywateli. Podobnie sytuacja kształtuje się w całej Europie. Najczęstszą przyczynę niepełnosprawności stanowią schorzenia układu ...

11 Lut 2015, 19:53

e46, Vectra, Mazda 6, Accord VI, Mondeo Mk3.
Koniu
Forumowicz VIP

11 Lut 2015, 20:02

Mondeo tak, vectra spoko e46 szukałem dla siebie ciężko znaleść a mazda 6 odpada i honda ciezko pozniej sprzedac....
krizz
Początkujący

11 Lut 2015, 20:25

Kolega ostatnio robił zawias w swojej B5 i zapłacił 1200zł.
Honde ciężko odsprzedać? Kto Ci takich głupot naopowiadał? Na te auta jest podobny popyt jak na Passaty czy Mazde.

A co powiesz na takiego Mercedesa?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2012

11 Lut 2015, 20:44

Barol napisał(a):Kolega ostatnio robił zawias w swojej B5 i zapłacił 1200zł.

Potwierdzam tyle biorą moi koledzy za naprawę o ile nie ma dodatkowych przygód.
Więc jeżeli ktoś robi 50tyś.km. rocznie to jest proszenie się o wydatki. Tym bardziej że nie rozmawiamy o aucie za 30k tylko za 15.
krizz napisał(a):ciezko pozniej sprzedac....

Takie "coś" słyszałem w przypadku tojki i lexa ogólnie szkoda gadać :lol:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

11 Lut 2015, 20:45

Kieł napisał(a):Hmm no są wybierane bo Polacy są zaślepieni paskami i golfami nie widza innych marek po za nimi.

i tacy w tym temacie się już wypowiedzieli nawet nie dając sobie przetłumaczyć, że zawieszenie może być trwałe i zrobić sporo ponad sześciocyfrowy wynik :mrgreen:
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2010

11 Lut 2015, 20:47

Dokładnie.. Zobacz po ile te Accordy stoją.. :ok:
Mazda odpada bo..?
Koniu
Forumowicz VIP

11 Lut 2015, 21:59

Panowie, apeluje o rozsądek i powrót do tematu, gdyż właśnie został przeze mnie uporządkowany :!:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Rok produkcji: 2004

12 Lut 2015, 19:36

Jak zawsze na tym forum osoby, które nigdy nie miały Passata, mają najwięcej do powiedzenia w tej sprawie i wszystko wiedzą najlepiej.
Problemy z elektroniką w Passacie najczęściej wynikają z modułu komfortu, który jest narażony na wilgoć, Inną przyczyną np nie działania szyb jest wiązka między drzwiami, a słupkiem. Naprawa nie jest, ani specjalnie trudna, ani droga.
O Zawieszeniu wystarczy poczytać na forach Audi/VW i wszystko będzie wiadomo. Najbardziej przerażeni tym zawieszeniem są zazwyczaj osoby, które nigdy nie miały auta z tym zawieszeniem, rzeczywistość okazuję się zupełnie inna.
Miałem dwie różne Mazdy i części są droższe, niż do Europejskich odpowiedników, niektóre nie znacznie, inne więcej. I zgadza się Mazdy są trwałe, ale nie ma się co oszukiwać, w samochodzie ponad 10 letnimi, tak czy siak pewne elementy będą wymagały wymiany.
Najśmieszniejszy jest fakt, ze na tym forum usterki VW są wymieniane w każdym wątku jaki dotyczy tych aut, lecz rzadko kto raczy wspomnieć o usterkach aut, które są często polecane. O czym to świadczy?
Opel Vectra z początku produkcji potrafi mieć spore problemy z elektroniką pokładową, które potrafią nieźle zirytować, np wariujące zegary i kontrolki podczas jazdy, które wskazują byle co. Zawieszenie, w szczególności tylne jakoś specjalne trwałe też nie jest.
Ford Mondeo Mk3 ten samochód akurat mieli kiedyś moi rodzice, kupiony jako nowy w salonie. Pomijając silnik TDCI, który potrafił wytworzyć spore koszty, to też elektronika pokładowa szwankowała, m.in nie działający panel klimatyzacji, radio czy centralny zamek. Problemy sprawiało też otwieranie maski, które Ford dziwacznie sobie wymyślił i nie wiadomo na co komu to było. Dwa razy też był naprawiany na gwarancji z powodu korozji, a ni tak nie udało się definitywnie zakończyć z tym problemem. Możliwe, ze po liftingu poprawi nieco ten samochód, ale w pierwszych egzemplarzach, potrafił nieźle irytować swoimi usterkami.

Nie wypowiadam się po tym, co wyczytałem gdzieś w internecie, tylko o tym czego faktycznie uświadczyłem w danym samochodzie. Nikt wierzyć mi nie musi, ale na forum wyraźnie widać, ze co niektórzy użytkownicy forum wymieniają usterki VW, a w innych modelach jakoś ich dziwnie nie widzą, chodź występują.
pkc
Zaawansowany

Prawo jazdy: 10 08 2004
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW E36 Audi A4 B8
Silnik: 328i 2.0TFSI

12 Lut 2015, 19:50

Do usterek elektrycznych/elektronicznych passka dodaj padające czujniki świateł stopu, abs-u, poziomowania ksenonów (jak są ale to rzadka opcja), klimatronika (są dwa obwody komfortu w samochodzie, nie tylko w pasku zresztą) i rozrusznik. Czasem poleci dioda w alternatorze/regulatorze ale jak ktoś ma smykałkę elektryczną to tanio zrobi. Jak nie to często cały wymienia. Ogólnie tanio ale denerwująco ale francuz zostałby za to zganiony.
To są usterki elektryczne/elektroniczne, które miały osoby z mojego bliskiego otoczenia (bez bajek) :)

edit:
o tym co widział znajomy elektryk nie opowiem, bo będą offtopy zaraz na mnie :ok:
na elektrodzie znajdzie się tego trochę więcej ale jak do każdego auta :)
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2010