Passat b5 / golf iv / toledo II 1.9 tdi / 1.8 turbo ?

20 Lip 2010, 22:50

rycho13 napisał(a):1.8 TDI :)

Co to za silnik? xD
konrad1422
Początkujący

Miejscowość: PL

21 Lip 2010, 16:06

Najnowszy, prosto z Chin xD

Co do ekonomii na trasie. Jeżeli jedziesz tak najbardziej ekonomicznie, czyli trzymasz równo prędkość 100-120 to taki Diesel 1.9 TDI spali Ci 5 max. Przy 1.8 T z LPG myślę, że w 9-10 litrach byś się zmieścił. ON spali Ci mniej o połowę, ale jest 2 razy droższy od LPG, więc na to samo wychodzi :smile: W tym przypadku bierz to czym Ci się lepiej jeździ. Niektórych drażni klekot diesla i go nie biorą, inni go kochają, jeszcze inni uwielbiają wkręcać benzynowy silnik pod 7 tyś. (np. ja :P) i biorą benzyniaki. Oba rozwiązania są dobre, które wybierzesz zależy tylko od upodobań.
I taki mały warunek: oba rozwiązania są dobre pod warunkiem, że instalacja LPG będzie dobrze założona u sprawdzonego fachowcy :!:
Poczytaj trochę o tym na forach VW. Często użytkownicy mają już sprawdzone i przetestowane instalację i wiedzą gdzie je zakładać i później jeździć bezproblemowo.
Pamiętam tylko, że silnikach benzynowych z Turbo jest trochę większy problem bo gaz jest spalany w wyższej temperaturze a turbinki nie lubią wysokich temperatur. Wiadomo, że po jeździe trzeba chłodzić, ale i tak coś w tym chyba jest, więc radzę dopytać się dokładnie użytkowników 1.8 T + LPG jak to wszystko się sprawuje.
Klakier
Początkujący

Miejscowość: Płock

21 Lip 2010, 16:57

konrad1422 napisał(a):Co to za silnik? xD

Sorry pomyłka, myślałem o czym innym a napisałem co innego. Miał być 1.8T.
Sorry :]
rycho13
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Lublin
Auto: Honda Prelude

21 Lip 2010, 23:15

Nie osłabisz 1.8 T gazem. Posiadam takie auto od ok. 3 mies. , gaz sam sobie załozyłem od razu po kupnie ( pracuje w zakładzie montującym instalacje ) . Komputer to Stag-300-4 PLUS, elementy mechaniczne jedne z najlepszych obecnie możliwych( jeśli chcesz moge wysłać Ci spis na pw ). Do tego ma zamontowane Flashlube, przeciwko erodowaniu gniazd zaworowych( przy turbinie raczej konieczne). Moc taka sama jak na benzynie, spalanie ok. 11 L w mieście, ok 9 na trasie, a nie jeżdżę zawrotnymi prędkościami, po prostu lubię wiedzieć ze mam moc pod stopa;)
zywy
Początkujący

Miejscowość: Lubin
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Wyjazd na święta lub sylwestra samochodem
    Jeśli planujesz wyjazd na święta Boże Narodzenia lub sylwestra samochodem, warto starannie zaplanować podróż. Najlepiej zacząć od zatankowania auta i uzupełnienia płynu do spryskiwaczy przynajmniej dzień wcześniej. ...