Polo IV vs Ibiza III vs Fabia I vs Stilo

04 Lip 2010, 18:28

Do niedawna poruszałem się SC 1.1 MPI i byłem z dynamiki tego auta zadowolony. Jednak wsiadanie dziecka przez plecy męczyło nie tylko mnie ale przede wszystkim moją żonę. Mam upatrzonę modele polo Ibiza III i Fabia I wszystkie z 2003 roku oraz Stilo 2005. Chciałbym auto najmniej awaryjne oczywiście z klimą i wspomaganiem. Jakie są Wasze doświaczenia z w/w markami? Poza tym że polo Fabia ibiza mają wspólną płytę podłogową. Chodzi mi o walory użytkowe/ jakość wykonania wnętrza/wytrzymałość.
dzięki
harvard
Nowicjusz

Miejscowość: lubelskie

04 Lip 2010, 22:51

Jeśli chodzi o Fabie to moge Ci troche na jej temat powiedzieć, ponieważ mam taką właśnie z 2003 roku. Nie mam żadnego porównania jeśli chodzi o SC(chodzi mi o przestrzeń w środku) ale na pewno bedzie lepiej :mrgreen: . 4 osoby przewieziesz z palcem w nosie ale jakbyś miał zabrać jeszcze jakieś zakupy nie mówiąc już o jakiś bagażach to polecam zainwestować w hak i jakąś przyczepke. :mrgreen: Od razu moge Ci odradzić silnik 1.2, ponieważ nie daje on rady, tzn. do poruszania sie po miescie jest idealny i z włączoną klimą spali Ci pewnie 7l, ale jakakolwiek dalsza podróż odpada. Co kilkadziesiąt tysiecy należy wymieniać gumki od stabilizatorów, ponieważ strasznie trzeszczą, ale na szczeście jest to groszowa sprawa. Jeśli chodzi o materiały, które zostały użyte w wewnatrz to są one adekwatne do ceny :lol: Nie jest za dobrze, plastyki nie są zbyt przyjemne w dotyku ale tragedii nie ma. A jeśli chodzi o wygląd zewnetrzny to wiadomo, że każdemu podoba sie coś innego, ale jak dla mnie nie ma ładniejszego autka w tej klasie.
Diablos
Początkujący

Miejscowość: Jaroszowa

04 Lip 2010, 22:56

Diablos napisał(a):4 osoby przewieziesz z palcem w nosie ale jakbyś miał zabrać jeszcze jakieś zakupy nie mówiąc już o jakiś bagażach to polecam zainwestować w hak i jakąś przyczepke.

A Fabianka w sedanie nie wystarczy....Lepiej chyba kupic wiekszy bagaznik niz wydawać kasę na hak i przyczepkę... :!: :!: :mrgreen:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

05 Lip 2010, 14:13

Ja mam hatchbacka wiec dlatego tak napisałem, :mrgreen: ale jeśli potrzebny Ci bedzie bagażnik to możesz rozejrzeć sie za kombiakiem.
Diablos
Początkujący

05 Lip 2010, 19:46

dzięki
Wezmę pod uwagę polo i fabie reszta idzie w zapomnienie,
Dzięki
harvard
Nowicjusz

05 Lip 2010, 20:45

Skoro sej Cię męczy to dlaczego znowu chcesz kupić małą popierdółkę? 5d kompakt (Stilo) to minimum dla rodziny!
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Rok produkcji: 2013
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Napęd E-Axle - Hybrydy Lexusa będą bardziej dynamiczne
    Lexus pokazał wprawdzie swoje pierwsze auto w pełni elektryczne, ale japoński producent wcale nie zamierza rezygnować z napędu hybrydowego. Inżynierowie pracują właśnie nad nowym układem E-Axle, który sprawi, że nawet ...

06 Lip 2010, 05:49

To co polecasz większego w benzynie i aby za dużo nie paliło?
harvard
Nowicjusz

06 Lip 2010, 07:16

Stilo jest jak najbardziej OK.
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

07 Lip 2010, 18:54

Dzięki za rady Stilo fajne ale później problem ze sprzedaniem. Mój wybór to polo 2003 lub Fabia 2004 z klimą oba wózki. Teraz dylemat który wziąć? Jakie są Wasze rady, sugestie może ktoś z Was wozi się którymś z w/w wózków?
dzięki
harvard
Nowicjusz

07 Lip 2010, 19:11

ja się woże polo i świetne auto bierz polo
życie jest tylko jedno
dawig
Aktywny

Miejscowość: bytom

07 Lip 2010, 19:18

Polo, chociaż płyuta podłogowa identyczna z Faią zdaje się być lekko mniejsze i z tyłu chyba mniej miejsca? powiedz mi jak osoby wzrostu 170cm czują się ma tyle w Twojej Polówce Dawig?dzięki
harvard
Nowicjusz

07 Lip 2010, 20:13

nie pytałem się a nikt nie nażekał ja mam 180 i ok ale wujek ma 191 to się musiał schylać syn ma 169 i ma jeszcze dużo cm.

[ Dodano: 7 Lipiec 2010 ]
tylko że bagażnik mały i niski
życie jest tylko jedno
dawig
Aktywny

Miejscowość: bytom

07 Lip 2010, 20:25

harvard napisał(a):Stilo fajne ale później problem ze sprzedaniem

Skoro ważniejsze jest to jak się auto sprzeda niż jak się nim jeździ to ja nie mam więcej pytań... Powodzenia ;)
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

07 Lip 2010, 21:48

Myśle, że nie ma sensu porównywać Polówki do Fabii pod wzgledem ilości miejsca, ponieważ wymiary obu aut są bardzo zbliżone. Skoda jest raptem 5 cm dłuższa. Ja moge tylko powiedzieć, że za kierownicą moge zająć wygodną pozycje a mam 180 cm, natomiast mój brat, który ma już ponad 190 ma podkurczone kolana i nie jest mu za wygodnie.
Diablos
Początkujący

07 Lip 2010, 22:00

miałem okazje ostatnio prowadzić fabię 1.4 i powiem że byłem pozytywnie zaskoczony. kierowca i pasażer z boku mają wystarczającą ilośc miejsca. z tyłu też nie jest najgorzej. problem pojawia się dopiero jak z tyłu usiądą 3 osoby no to wtedy robi się ciasno. tak z grubsza to wszystko pod ręką, materiały wyglądaja na solidne, ładnie wygląda z zewnątrz i w środku i całkiem dobrze sie tym jedzie. zaskoczył mnie silnik. jak na 1.4 dawał radę. zrywny i dynamiczny. w sam raz na takie auto i do oszczędnej jazdy.
scrolll
Początkujący

Miejscowość: podkarpacie