Passat b5 luz na drążkach kierowniczych niebezpieczny?

13 Maj 2013, 14:12

przy wymianie kół z zimowych na letnie zauwazyłem ze jak chwyce przednie koło za 15 trzecia to jest luz tak może pół cm.
Byłem z tym u mechanika
powiedział ze są minimalne luzy na drążkach kierowniczych, nie na końcówkach a na drążkach
i ze nie ma potrzeby teraz tego robić i ze można tak jezdzić
Czy to prawda? Mo zna jezdzić z takim luzem?
na kierownicy jest ok pół cm luzu czytalem ze musi być tak?
czy przez to nie zniszcze kół?
piotrauto
Stały forumowicz

13 Maj 2013, 14:17

Nie zniszczysz. Możesz. Aczkolwiek przydałoby się to zrobić (wymienić drążki i końcówki) w najbliższym czasie + geo po wszystkim. Jak na razie możesz tak jeździć ale odkładaj już na to co wyżej napisałem. Żebyś nie czekał, aż luz będzie "10 cm"...

Pozdrawiam :).
Vermin
Stały forumowicz

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 06 01 1992
Auto: Ściera
Silnik: 2.0 DOHC EFI
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1993

13 Maj 2013, 17:40

ale czym sie rózni geometria od zbieznosci?
sęk w tym ze niedawno wymienialem sworznie wahaczy i mi ustawiali geo czy tam zbieznosc
a teraz znowu luz
co to znaczy maly? jak jest maly to mozna jezdzic i opony nie zetrę? na kierownicy tez jest luz 5mm ale mechanik mówił ze ma byc i ze wszystko ok
ale jak chwyce kolo i nim ruszam to jest ten luz na kole a powinno go nei być? a na kierownicy?
piotrauto
Stały forumowicz

13 Maj 2013, 20:32

piotrauto napisał(a):ale czym sie rózni geometria od zbieznosci?
sęk w tym ze niedawno wymienialem sworznie wahaczy i mi ustawiali geo czy tam zbieznosc
a teraz znowu luz
co to znaczy maly? jak jest maly to mozna jezdzic i opony nie zetrę? na kierownicy tez jest luz 5mm ale mechanik mówił ze ma byc i ze wszystko ok
ale jak chwyce kolo i nim ruszam to jest ten luz na kole a powinno go nei być? a na kierownicy?

Generalnie geometrią nazywamy kąty pochylenia kół. A zbieżność to to czy koła poszczególnej osi są ustawione od siebie czy od siebie... Ehhh... No nie wyjaśnię Ci tego przez forum. Musiałbym Ci rękami pokazywać. Albo poszukaj w google jakieś stronki ze zdjęciami. Tak czy siak - przyjęło się że mówiąc "geometria zawieszenia" - myślimy o zbieżności i kątach razem. Ja mówiłem wyżej o obu. Trzeba po takiej wymianie sprawdzić i zrobić geo (kąty i zbieżność). Luz 5 mm na kierownicy jest sprawą normalną. Na kole - zależy jak duży ale jak mechanik powiedział, że jest lekki luz na drążkach to znaczy, że raczej jest troszkę za duży :).
Znów masz luz na sworzniach po wymianie??? Po każdej ingerencji w zawieszenie musimy sprawdzić i ewentualnie zrobić geo. Opony przy czymś takim nie zedrzesz - to tylko luz i to podobno mały. Musiałbyś mieć złą geo. Poczytaj w google. Będziesz wiedział ocb z kątami i zbieżnością. I kiedy opony się ścierają ;).

Pozdrawiam :).
Vermin
Stały forumowicz

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 06 01 1992
Auto: Ściera
Silnik: 2.0 DOHC EFI
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1993

18 Maj 2013, 17:15

myslalem ze jak są luzy w zawieszeniu to auto nie trzyma geo i idą opony a nie jest tak?
piotrauto
Stały forumowicz

24 Maj 2013, 09:31

Co dokładnie rozumiesz po przez pojecie "nie idą opony" bo to wymaga wyjaśnienia. Po każdej wymianie,naprawie elementów układu zawieszenia,zawsze trzeba ustawiać zbieżność,już o tym pisaliśmy na forum. W przeciwnym razie stwarzasz zagrożenie na drodze,czujesz min: drgania.
Turbopama
Początkujący

Prawo jazdy: 10 03 1996
Auto: BMW M3
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...
    TOP 11 - najbardziej odlotowe wydechy w samochodach
    Dobry samochód sportowy musi być dopracowany w każdym calu - od przednich wlotów powietrza aż po końcówki wydechu. A producenci robią wszystko, by nawet te ostanie były w ich samochodach niepowtarzalne. ...

24 Maj 2013, 17:03

ale jak geo, zbieznosc jest ustawiona a mam luzy male na drązkach kier. to opon nie zużywam?
piotrauto
Stały forumowicz