piotrauto napisał(a):ale czym sie rózni geometria od zbieznosci?
sęk w tym ze niedawno wymienialem sworznie wahaczy i mi ustawiali geo czy tam zbieznosc
a teraz znowu luz
co to znaczy maly? jak jest maly to mozna jezdzic i opony nie zetrę? na kierownicy tez jest luz 5mm ale mechanik mówił ze ma byc i ze wszystko ok
ale jak chwyce kolo i nim ruszam to jest ten luz na kole a powinno go nei być? a na kierownicy?
Generalnie geometrią nazywamy kąty pochylenia kół. A zbieżność to to czy koła poszczególnej osi są ustawione od siebie czy od siebie... Ehhh... No nie wyjaśnię Ci tego przez forum. Musiałbym Ci rękami pokazywać. Albo poszukaj w google jakieś stronki ze zdjęciami. Tak czy siak - przyjęło się że mówiąc "geometria zawieszenia" - myślimy o zbieżności i kątach razem. Ja mówiłem wyżej o obu. Trzeba po takiej wymianie sprawdzić i zrobić geo (kąty i zbieżność). Luz 5 mm na kierownicy jest sprawą normalną. Na kole - zależy jak duży ale jak mechanik powiedział, że jest lekki luz na drążkach to znaczy, że raczej jest troszkę za duży
![Uśmiechnięty :)]()
.
Znów masz luz na sworzniach po wymianie??? Po każdej ingerencji w zawieszenie musimy sprawdzić i ewentualnie zrobić geo. Opony przy czymś takim nie zedrzesz - to tylko luz i to podobno mały. Musiałbyś mieć złą geo. Poczytaj w google. Będziesz wiedział ocb z kątami i zbieżnością. I kiedy opony się ścierają
![Wink ;)]()
.
Pozdrawiam
![Uśmiechnięty :)]()
.