Passat B5 tdi czy warto

16 Lut 2008, 00:28

napisalem juz jeden temat ale nie dostalem za duzo odp...chialbym wiedziec jak najwiecej o tym samochodzie ale glownie interesuje mnie rady ludzi ktorzy maja taki samochod bedz sie bardzo dobrze znaja ... dziekuje za pomoc
wierzbinio
Nowicjusz

16 Lut 2008, 14:14

Ja nie dawno sprzedałem passata 1.9 TDi 1999rok miałem go 1,5 roku . Komfort jazdy tym autem jest super , ja niestety nie trafiłem na zadbany model , ponieważ przez te 1.5 roku włożyłem w niego 16,5 tys złotych . Robiłem remont głowicy musiałem wymienić wszystkie pomopowtryski , ale myślę że to była wina poprzedniego właściciela ponieważ do takiego auta trzeba lać dobrą rope i nie oszczędzać . To jest moja rada warto go kupić ale musisz go dokładnie sprawdzić na serwisie , żeby nie trafić na jakąś mine . Życze powodzenia
piter36
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Radomsko

16 Lut 2008, 16:45

? Kolega ma B5 1.9 TDI 90 KM i mówi, że leje olej z Biedronki... .
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

16 Lut 2008, 16:53

hehe
Requiem for a Dream.
Piter
Stały forumowicz

Zdjęcia: 239
Miejscowość: Kłodzko
Prawo jazdy: 15 03 2007
Auto: Audi A6 C5
Silnik: 1.9 TDI 131KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

16 Lut 2008, 19:16

tak ale ten 90KM to jest na zwykłej pompie a te 115 KM na pompowtryskach i do niego nie wolno lać złej ropy
piter36
Zaawansowany
Awatar użytkownika

16 Lut 2008, 23:18

piter36 napisał(a):Ja nie dawno sprzedałem passata 1.9 TDi 1999rok miałem go 1,5 roku . Komfort jazdy tym autem jest super , ja niestety nie trafiłem na zadbany model , ponieważ przez te 1.5 roku włożyłem w niego 16,5 tys złotych . Robiłem remont głowicy musiałem wymienić wszystkie pomopowtryski , ale myślę że to była wina poprzedniego właściciela ponieważ do takiego auta trzeba lać dobrą rope i nie oszczędzać . To jest moja rada warto go kupić ale musisz go dokładnie sprawdzić na serwisie , żeby nie trafić na jakąś mine . Życze powodzenia

16,5 hmm troche przesadziles moze 6tys wlozyles ale bez jaj nie 16
dareg
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Niesłyszący na drodze
    Liczba osób mających problem ze słuchem szacowana jest na 10%-15% wszystkich mieszkańców globu. W Europie problem ten dotyka około 80 mln osób. W Polsce liczba ta szacowana jest na około 1 mln. Terminem ...

17 Lut 2008, 10:29

możesz wierzyć albo nie ale mam na to faktury
piter36
Zaawansowany
Awatar użytkownika

19 Lut 2008, 16:43

jakm ktos cos jeszcze wie niech pisze bo duzo osob przeglada temat a nie za duzo pisze jakies rady... czekam na jakies informacje
wierzbinio
Nowicjusz

19 Lut 2008, 19:09

Passat b5 to chyba najbardziej poszukiwane autko przez polaków......jeszcze w wersj TDI. I słusznie, bo jest to fantastyczne autko, z fantastycznym silnikiem. Problem może stanowić drogie w serwisowaniu i czesto psujące sie zawieszenie wielowachaczowe, ale mieć passata b5......"bezcenne" <lol2>
______________PRECZ Z [ *F*O*R*D*A*M*I ]_________
miszarus
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: zachodnio-pomorskie

19 Lut 2008, 20:01

kolega ma racje miałem wiele przygód z moim passatem ale nie żałuje że go kupiłem
piter36
Zaawansowany
Awatar użytkownika

19 Lut 2008, 22:10

Jesli passat tdi to tylo 110KM Sam mam takiego i jest swietny.Nic sie z nim nie dzieje,jest ekonomiczny i nie boisz sie wyprzedzac kolumny samochodow bo wiesz ze zdazysz :wink: Przyspieszenie i komfort jazdy bardzo dobre.Wymienilem w nim tylko w nim pasek i olej jak zostal sprowadzony i nic wiecej.W zawieszeniu przez ponad pół roku nic nie stuka ale podobno przednie zawieszenie lubi sie troche wybic.Napewno znajdziesz tanie zamienniki.A co do tego kolegi ktory wydal ponad 16 tys na naprawy to musial to pewnie robic w ASO i nie ma sie co dziwic tam glupia wymiana swiec w niektorych samochodach potrafi okroic niezle portfel
Pozdrowionka :wink:
passek b5
Początkujący

19 Lut 2008, 23:49

chciałbym się podłączyć pod temat. Ja z kolei jestem zainteresowany Audi A4 TDI 110KM. Jak jest u niego z zawieszeniem (w końcu mają wspólne elementy z Passatem) oraz czy faktycznie w silniku padają wtryskiwacze i turbo?? Pozdrawiam i dziekuje za info.
rządzić na drodze niekoniecznie znaczy być na niej najszybszym...
lukiwch
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wałbrzych

20 Lut 2008, 10:17

No powiem ci, że pierwsze słyszę że w audi a4 1.9 TDI 110KM siadają pompy i co ciekwe Turbiny. Pewnie powiedział ci ktoś o tym, kto nie umie użytkować autka.....Nie wiem czy wiesz, ale silniki 1.9 TDi na pompowtryskiwaczach jest kapitalny. trzeba przestrzegać tylko 3 podstawowych zasad:
1)Po zapaleniu zimnego silnika, nie gazujemu, niech silnik sie rozgrzeje.
2)Lejemy paliwo dobrej jakości, a nie OPAŁ ;)
3)Po ostrej jeździe, gdy chcemy zakończyć jazdę, nie gasimy go tak od razu, niech chilkę popracuje na niskich obrotach, dopiero go gasimy.

Gdy tego przestrzegamy choć troszkę, silnik jest niedozajechania.
______________PRECZ Z [ *F*O*R*D*A*M*I ]_________
miszarus
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: zachodnio-pomorskie

20 Lut 2008, 17:06

dzieki za wszytskie wpisy i czekam na kolejne ... dzieki za te inf apropo jak eksplatowac silniki tdi...
wierzbinio
Nowicjusz

22 Lut 2008, 16:16

piszccie jakies uwagi a nie tyko przegladacie...wszycy beda mogli skorzystac z tych rad
wierzbinio
Nowicjusz