Passat B5fl 1.9 130km - Uszczelka pod głowicą czy wyciek oleju ?

23 Gru 2017, 17:27

Gystlikkk87
2 posty

Samochód:
B5(3B) 1.9 TDI-PD 131KM (AWX)
Rok prod: 2003

Zgłoś ten post

Napisano 6 minut temu

Witam wszystkich. Jestem tu nowy.

Mam problem z Passatem B5fl 1.9 130. Jest to auto mojej ciotki, do którego wczoraj zajrzałem.

Zauważyłem, że w zbiorniczku zbiera sie syf - raczej olej.

Pierwsza diagnoza - uszczelka, ale jak dziś zacząłem jeździć to mam wątpliwości czy to jest to.

Syf syfem, ale wg mnie nie ma oznak uszczelki. Górny wąż jest ciepły, dolny zimny, auto działa prawidłowo, obroty nie falują, dymić nie dymi, ogrzewanie działa. Jest problem z termostatem, bo nie chce dojść do 90st, dochodzi do ok 83 i tak zostaje - podejrzewam że jest zasyfiony przez płyn i to jest przyczyna. Samochód zbiera sie normalnie, odpala jak trzeba.

Zajrzałem na kanale i zobaczyłem wyciek oleju przy dolnym wężu.
Z czego jest ten wyciek ?
Jest szansa że tamtędy sie to przedostaje ?

Czy jest szansa, że to jest główny powód widocznego brudu w zbiorniczku ?

Auto oddam do mechanika po świetach, ale chciałbym już teraz zgłębić wiedze na ten temat.

Może ktoś coś doradzić ? Ciężko wróżyć po zdjęciach, ale może ktoś miał doświadczenie z podobnym przypadkiem
Gystlikkk87
Obserwowany

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 02 06 1999
Przebieg/rok: 6tys. km
Auto: Passat B5fl
Silnik: 1.9 TDI 130km
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

24 Gru 2017, 16:07

Tak,jest to prawdopodobne,ze olej przesacza sie do ukladu chlodzenia,musisz oczyscic przewod zabezpieczyc go przed naplywem oleju.Uklad chlodzenia trzeba wyczyscic,polecam Prestone Cool water Cleaner,czy jakos tak,stosowalem,skuteczny.Potem przeplukac uklad zwykla woda na zimnym silniku.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Toyota Yaris Verso (1999–2005)
    Była to pierwsza Toyota o nazwie Verso, jaką można było kupić w polskich salonach japońskiej marki. Na świecie była oferowana również pod nazwą Toyota Fun Cargo i Toyota Echo Verso. Pięciodrzwiowy minivan segmentu ...