Silnik padł, jak odzyskać paliwo?

17 Gru 2017, 12:00

Witam. Moje zasłużone Saxo padło. Gdy ruszałem zapaliły się wszystkie kontrolki , poczułem mocne szarpnięcie, gdy zatrzymałem auto, silnik nie chciał kręcić. Wszyscy jednogłośnie twierdzą, że panewka się odwróciła i jest to już złom. Niestety zalałem beny za 200 zeta i nie ukrywam, że trochę szkoda jej nie odzyskać. Niestety wężyka we wlew nie wsadzę, bo jest tam zawór zwrotny. Jak najlepiej odzyskać paliwo bez używania wiertarki? Jest gdzieś jakaś śruba albo mozliwość dostępu do baku od środka?
88Stefan88
Nowicjusz

Prawo jazdy: 11 05 2009
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Citroen Saxo
Silnik: 1.1i 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998

17 Gru 2017, 12:07

Rozkręcić pompkę paliwa
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

17 Gru 2017, 12:15

I całą zawartość odzyskam? Dostęp do pompki przy tym modelu jest łatwy? Szczerze jestem laikiem, więc niewielkie mam na ten temat pojęcie
88Stefan88
Nowicjusz

Prawo jazdy: 11 05 2009
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Citroen Saxo
Silnik: 1.1i 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998

17 Gru 2017, 12:49

Nie pamiętam dokładnie czy łatwy dostęp czy nie. Wejście do pompki zazwyczaj jest pod kanapą lub w bagażniku. Możesz też spuścić to paliwo używając tej pompki. Weź sobie wężyk jakiś żeby od króćca wylotowego do bańki wystarczyło. Wypnij kostkę od pompki i podłącz na krótko. Musisz tylko wyczuć bieguny bo jak pomylisz to zamiast pompować będzie cofało.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

23 Gru 2017, 10:24

Ale bzdury - na jakiej podstawie ci spece twierdzą, że panewka się obróciła ? Rozkręcili dół silnika ? Może być kilka przyczyn tego, że rozrusznik nie kręci.
Anjin
Zaawansowany

Auto: Peugeot

23 Gru 2017, 10:50

możesz też zdjąć wężyk zasilania listwy wtryskowej i z niego pociągnąć dodatkowym wężem do kanistra, włączając zapłon pompka będzie tłoczyła paliwo, z tym że trochę Ci się z tym zejdzie. Może jednak zanim oddasz auto na złom, warto sprawdzić co jest uszkodzone. W aucie o małej wartosci kluczowym jest do kiedy masz ubezpieczenie i przegląd ;)
Serce bije w tempie obrotów maszyny
bodziokardasz
Zaawansowany

Miejscowość: Czarna Ziemia
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy nowy Lexus CT zyska napęd elektryczny?
    Brytyjski magazyn Auto Express analizuje przyszłość popularnego w Europie Lexusa CT 200h przewidując, że nowa generacja samochodu, oparta na platformie TNGA pojawi się w 2020 roku i – w przeciwieństwie do aktualnego ...