Passat B6 2.0 TDI - problemy ze spalaniem

17 Wrz 2016, 11:07

Witam
Jakoś od lipca tego roku w moim aucie zaczęły występywać problemy ze spalaniem, komputer wyświetlał 6,2 l/100km ale zegar paliwa potrafił zejść o jedną kreskę w dół na trasie 15 km ! Ponadto auto duużo straciło na mocy. Dałem passka do mechanika i stwierdził że to wina DPF'a który jest zapchany. Wyrzucił DPF'a i wymienił od razu rozrząd. Odebrałem auto od mechanika tydzień temu, auto odzyskało dawnego kopa ale spalanie dalej kosmiczne. We wtorek jadę na diagnostykę do tego samego mechanika ale chciałem was zapyta co to może być bo bardzo się boję kolejnych wysokich kosztów naprawy. Z góry dzięki za odpowiedzi :)
domino107735
Obserwowany

Prawo jazdy: 15 03 2015
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Volkswagen Passat B6
Silnik: 2.0 TDI 140KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

21 Wrz 2016, 14:58

Czyściłeś układ paliwowy? Higiena to podstawa nie tylko w życiu :) jeśli nie jesteś pewny albo chcesz prewencyjnie oczyścić to są do tego dobre preparaty Multi Cleaner. Zasyfione wtryski nie rozpylą dobrze paliwa.
cat11
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 1979

10 Paź 2016, 19:33

I jak poradziłeś sobie z dużym spalaniem?
Ile więcej palił niż normalnie?
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Volkswagen Golf - kompaktowy hatchback do miasta
    W przypadku pięciodrzwiowego Golfa wersją najbardziej ekonomiczną wyposażoną w automatyczną skrzynię biegów, jest odmiana z jednolitrową, trzycylindrową jednostką benzynową o mocy 110 KM. Jej zużycie paliwa wynosi ...