Co się dzieje przy porysowanej przepustnicy?

30 Sie 2016, 19:26

Cześć, chciałem zapytać co się dzieje z samochodem gdy jest porysowana przepustnica? Dziś wyjąłem, żeby ją przeczyścić i nie wiem czy nie przyrysowałem metalem przy pędzlu. Gdy przepustnica była zamknięta to nalełem do niej/ na nią preparatu, żeby troche się nagar rozpuścił. Wlałem to od strony silnika, i gdy tak stała, to przeciekało przez ten element otwierający gdzieś na styku tego 'metalowego okręgu' a korpusem(?). Mam nadzieje, że wiecie o co mi chodzi. Po założeniu i zrestartowaniu ECU nic szczegolnego się nie dzieje (obroty 750 z klimatyzacją, więc chyba ok)

Samochód Mazda I 2.0 147KM 2003r.

Po czym poznać, że jednak coś nabroiłem i porysowałem? Jakie mogą być objawy?

Pozdrawiam.
mroak
Nowicjusz

Auto: Volvo

21 Wrz 2016, 15:02

będzie ssało powietrza nieco więcej przy zamkniętej, jeśli rysy nie są liczne i głębokie obstawiam że nie będzie widocznej różnicy. Klapka przez którą Ci ciekło nie zamyka się całkowicie, drobna szpara powinna byc między nią a korpusem.
cat11
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 1979

10 Paź 2016, 19:39

mroak napisał(a):Po czym poznać, że jednak coś nabroiłem i porysowałem? Jakie mogą być objawy?
Raczej nic nie popsułeś :)
Tu żeby coś popsuć musiałbyś zrobić naprawdę głębokie rysy w miejscu gdzie domyka się przepustnica do obudowy. Silnik pracuje prawidłowo więc nie masz się czym martwić.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...
    Ogniwa paliwowe Toyoty zasilają budynki
    Dążąc do zmniejszenia emisji dwutlenku węgla związanej z działaniem firmy, Toyota uzupełniła system zasilania zakładu Honsha w prefekturze Aichi o pionierskie rozwiązanie wykorzystujące stacjonarne wodorowe ogniwa paliwowe. ...