Passat B6 2007r - jak zwolnić elektryczny ręczny bez akumulatora?

17 Mar 2020, 08:46

Witam :)
Mam pytanie,odnośnie ręcznego.Jak można go wyłączyć,ponieważ mam zepsuty zapłon i muszę docholować auto do mechanika.Pozdrawiam
hano77
Obserwowany

17 Mar 2020, 10:52

No to masz problem ;/ Nie możesz przełączyć kluczyka do zapłonu? Tylko wtedy można zwolnić ręczny. Bez prądu nie odpuścisz hamulca ręcznego.

Silniki przy zaciskach są sterowane zmienną polaryzacją z tego co wiem i teoretycznie podanie do wtyczki plusa z minusem (12V) w jedną stronę powinno zaciągać czyli zaciskać klocki, a w drugą odpuszczać. Jednak trzeba tu uważać żeby nie spalić samych silniczków lub nie narobić innych problemów.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

17 Mar 2020, 11:03

Tak,zapłon nie działa(pewnie kuna przewody przegryzła) i nie wiem czy coś da się zrobić czy laweta i mechanik :( Pozdrawiam
hano77
Obserwowany

17 Mar 2020, 11:36

Można jeszcze spróbować wymontować silniczek - jest na dwóch śrubach torx T35 albo T30.
Można też spróbować zdemontować przycisk hamulca i tam podać napięcie. Oczywiście w zależności jakie przewody zostały uszkodzone.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    BMW X2 Edition GoldPlay - ekskluzywne i sportowe
    Nowa edycja specjalna kompaktowego Sports Activity Coupé łączy wyraźnie dynamiczny wygląd z ekstrawertycznymi akcentami zewnętrznymi i wnętrzem zaprojektowanym z myślą o maksymalnej radości z jazdy. Od marca 2022 r. ...