Passat b6 dziwny dzwięk przy nawiewie.

14 Lut 2014, 13:07

Witam zakupiłem wczoraj paska b6 bardzo fajny 1.9 2006r zadbany tylko jedno mnie nie pokoi dziwny dzwiek przy nadmuchu. trudno to opisać jakby (prażenie kukurydzy) oczywiscie w małym stopniu jest to takie ciche. trzeba sie przysłuchać żeby usłyszeć. co to może być.
Proszę o pomoc.Z góry dziękuje.
mateusz1995
Nowicjusz

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Przemyśl
Prawo jazdy: 19 12 2013
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Passat b6
Silnik: 1.9 105km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

14 Lut 2014, 14:52

Witamy,
W pierwszej kolejności trzeba sprawdzić czy jest zamontowany u Pana filtr kabiny, bądź wymienić jeżeli jest bardzo zanieczyszczony, gdyż różnego rodzaju liście, śmieci mogły dostać się do układu wentylacji, a konkretnie do wentylatora, który je miele.
AutoConrad
Aktywny

Miejscowość: Warszawa
Auto: różne marki

15 Lut 2014, 16:48

A ja w pierwszej kolejności sprawdziłbym właśnie dmuchawę i kanały doprowadzające powietrze z dmuchawy do wnętrza auta.
Inną przyczyną mogą być luźne ( co wiąże się z pękniętymi mocowaniami ) kratki w regulatorze kierunku nawiewu ( te kratki na wylotach powietrza do kabiny ).
A potem dopero zająć się filtrem.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Suzuki Jimny
    Mała terenówka Suzuki była już kiedyś dostępna ze zdejmowanym dachem. Ale najnowsza odsłona modelu, która ostatnio skradła serca wielu kierowców, nie doczekała się dotąd takiej odsłony. Są jednak spore ...