Wentylator klimy ruszy chwilke i wylacza sie Audi B6

18 Lut 2014, 13:12

Witam mam taki problem z moja klima. Mam klimatronik dwustrefowy i ostatnio zauwazylem ze wentylator mi cos szwankuje. Mianowicie daje na klimie po obu stronach na "LO" czyli klima i od tego momentu wentylator ruszy tak na 5/10 sekund i sie wylącza. Jak sie juz wylaczyl to znow za kilka sekund sie wlaczy na chwileczke i znow wyłącza i tak caly czas. Pomozecie mi cos ? moze to od temp, jest cos takiego ze przy jakies temp plusowej sie dopiero klima włacza ? Ostatnio to sprawdzałem na +8 stopni. Prosze o pomoc.

Audi A4 B6 1.9TDI 130KM 2003r AVF
lukasinskit
Obserwowany

Prawo jazdy: 0- 3-2013
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Audi A4 B^
Silnik: 1.9 TDI 131 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

18 Lut 2014, 14:23

Witamy,
Jeśli chodzi o wentylator chłodnicy to bardzo prawdopodobne, że będzie włączał się na taki czas jaki będzie potrzeby do schłodzenia czynnika chłodniczego w skraplaczu klimatyzacji tak aby obniżyć w nim temperaturę i ciśnienie.
Przy obecnej temperaturze zewnętrznej ciśnienie wzrasta w niewielkim stopniu co powoduję taką reakcję wentylatora. Dla dokładnego sprawdzenia należy podłączyć układ klimatyzacji do urządzenia serwisowego i skontrolować ciśnienia w nim panujące.
AutoConrad
Aktywny

Miejscowość: Warszawa
Auto: różne marki

22 Lut 2014, 07:43

czyli jest dobrze czy zle pomoze ktos ? bo wkoncu nie wiem :(
lukasinskit
Obserwowany

Prawo jazdy: 0- 3-2013
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Audi A4 B^
Silnik: 1.9 TDI 131 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

22 Lut 2014, 13:41

lukasinskit napisał(a):czyli jest dobrze czy zle pomoze ktos ? bo wkoncu nie wiem :(

Przy obecnej temperaturze będzie ciężko ten sposób sprawdzić działanie klimatyzacji. Działanie takie jak opisujesz może być całkowicie normalne. Poczekaj jak się zrobi cieplej i wtedy sprawdź jak będzie chodziła klima. Wentylator nie musi chodzić cały czas z włączoną klimą.

Na wiosnę i tak powinno się uzupełnić czynnik chłodzący więc wtedy też dowiesz się czy układ jest szczelny.
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016

22 Lut 2014, 14:56

Wg mnie to zależy od klimatyzacji - czy jest manualna czy elektroniczna.
W Nubirze mam manualną i tam włacza się klimę przyciskiem AC, a ustawienia temp jako tako nie ma. Można tylko ustawić pokrętło tak, żeby leciało albo całkiem zimne powietrze, albo ciutek cieplejsze. Ale klima chłodzi nin stop i w aucie nie ma stałej temperatury tylko jest coraz zimniej.
Natomiast w Jeepie mam klimę automatyczną i tam temp. ustawia się np. na 19 stopni i jak klima schłodzi z 25 do 19 stopni to się wyłacza. Jak temp. się podniesie np do 21 to znowu klima się włącza. A to dlatego, że w aucie są 4 czujniki temp. ( od strony kierowcy, pasażera i dwa na tył. Ale to też zalezy od tego jaki to rodzaj klimy. Dlatego prawdopodobnie wentylator od klimy raz się włacza a raz wyłącza.
Można to zaobserwować patrząc czy w momencie jak się włącza wentylator, to zasprzęgla się sprężarka klimy.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...
    Kontrolki samochodowe - sprawdź co oznaczają
    Każdy kierowca zna temat kontrolek które wyświetlają się na desce rozdzielczej (liczniku) przed każdym odpaleniem silnika. Nie są to jednak wszystkie kontrolki które możemy zobaczyć na naszym liczniku. Większość ...