Passat B6 kontrolka oleju

12 Sty 2018, 15:40

Witam wszystkich,jestem tu nowy wiec proszę o wyrozumiałość:) Potrzebuję rady: mam passata b6 2010 bezyna. Jade sobie dzis po mieście, hamowanie przed skrzyżowaniem i komputer pokładowy zaczyna piszczeć pokazując kontrolkę oleju i napis chyba consumption oil czy cos takiego (trwało to sekundę i zgasło dlatego nie doczytałem dokładnie). Zatrzymałem auto sprawdziłem poziom oleju-wszystko okej. Następne skrzyżowanie podobna historia. Dodam że kontrolka oleju na desce rozdzielczej nie zapala się tylko komputer pokładowy alarmuje o czymś...o czym? Od tego zdarzenia przejechałem jakieś 10 km hamując agresywnie i nic sie nie działo. Miał ktoś podobną historię i jest mi w stanie doradzić co się dzieje? Pozdrawiam Mariusz
crespo13
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 09 2005
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: vw passat
Silnik: 1,8
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

12 Sty 2018, 23:59

Sprawdż dla pewności ciśnienie oleju.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

14 Sty 2018, 19:37

przyczyn może być wiele coś ze smokiem ,filtrem oleju chodzi mi o słaby przepływ oleju ,zawór przelewowy piszesz że olej w normie czyli ile max pośrodku miarki czy troche ponad min wygląda tak jakby podczas hamowania olej porostu nie był zaciągany przez smok gdyz wiadomo olej siło grawitacji przelewa się po misie równiez zawór zwrotny może przelewać olej gdyż jest otwarty i wtedy mając olej pośrodku miarki podczas pracy spada ciśnienie miałem taki przypadek kiedyś też zmierzyli miernikiem i powiedzieli ze ciśnienie słabe wymieniłem zawór i okej ja bym olej dolał na max i pojezdził jeśli bedzie ok to znaczy ze mając olej w mniejszej ilości masz słabe ciśnienie a wtedy do sprawdzenia pompa smok zawór przelewowy filtr a jesli zacznie świecić na małych obrotach to już ... :evil: :evil: :evil:
tomaszjed
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 10 2004
Przebieg/rok: 24tys. km
Auto: hiundai santa fe
Silnik: 2.2 crdi
Paliwo: Diesel
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2006

15 Sty 2018, 16:19

Tak,ale rownie dobrze moze byc tez problem z czujnikiem cisnienia oleju,mysle,ze przy niedostatecznym cisieniu oleju bylo by slychac uklad zaworowy,kompensatory hydrauliczne.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Sezon urlopowy w pełni - nie spiesz się na wakacje!
    Rozpoczął się sezon urlopowy, co oznacza, że Polacy będą pokonywać często setki kilometrów w swoich autach, aby dotrzeć na upragniony wypoczynek. Podczas długich podróży, zwłaszcza w okresie letnim łatwo o zmęczenie, ...