Passat B6 - kontrolka świec żarowych

03 Kwi 2021, 15:02

Witam od niedawna mam problem z kontrolką świec żarowych. Dodam że występuje to tylko i to nie zawsze przy odpalaniu auta na zimnym silniku. Zanim odpalę auto czekam aż zniknie kontrolka świec żarowych następnie odpalam samochód. I wtedy chwilę po odpaleniu przez chwilkę świeci mi się kontrolka świec żarowych i komunikat "motorstorg werkstatt". Po chwili to znika - moje pytanie brzmi co to może być i czy sa powody do obaw?
Pawel9663
Nowicjusz

Zdjęcia: 1
  • 04 Kwi 2021, 10:58

A obroty silnika zapewne podchodzą pod 1200?
    Pierwsze pytanie - czy wtedy trzymasz nogę na pedale gazu i hamulca? Takie coś się dzieje jak właśnie wciśniesz pedał hamulca i dodasz gazu.
    Jeżeli jednak masz nogi z dala od pedałów i jest coś takiego to najlepiej zacząć od sprawdzenia błędów. Zapewne pojawi się albo błąd czujnika położenia pedału hamulca, albo położenia gazu. To są najczęściej występujące przyczyny.
    Ale miałem raz też przypadek, że winna była wilgoć w wiązce elektrycznej pod podszybiem - gość nie sprzątał samochodu i na podszybiu było pełno zgniłych liści, igliwia i wody. Zalało w końcu elektrykę, w której byłą wiązka właśnie tych czujników.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

04 Kwi 2021, 14:11

To dzieje się zaraz po odpaleniu samochodu i po chwili znika. Dodam że zanim odpale to czekam aż zniknie kontrolka świec zarowych. Przy opalaniu auta mam nogę na sprzęgle i hamulcu. I to właśnie nie wyskakuje zawsze więc hmm może faktycznie to być wilgoć? Bo jakby był czujnik to pewnie wyskakiwało by to za każdym razem prawda?
    Pawel9663
    Nowicjusz

Zdjęcia: 1
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BMW Concept serii 4 Coupé 2012
      BMW Concept serii 4 Coupé niesie dodatkowe pokłady sportowego i ekskluzywnego charakteru, przez co wyraźnie odróżnia się od modeli serii 3. Dynamiczny pas przedni konceptu tworzą ostre kontury i złożone powierzchnie. ...