Passat B6 - ksenon

24 Cze 2019, 21:44

Cześć,
Jako, że mój sprawdzony elektryk się poddał, nie pozostaje mi nic innego jak poszukanie pomocy wśród forumowiczów :)

Sprawa wygląda następująco:
Jakieś dwa miesiące temu, w moim Passacie B6 (rocznik 2010, PL salon, o ile to ma znaczenie) zaświeciła mi się kontrolka dotycząca błędu prawego przedniego oświetlenia. Już wcześniej zidentyfikowałem, że nie świeci mi się prawa postojówka. Po zaświeceniu się kontrolki, zjechałem na pobocze i sprawdziłem oświetlenie. Okazało się, że nie świeci prawy przedni ksenon i prawa postojówka. W tym miejscu zaznaczyć chciałbym, że ok. pół roku przed zaświeceniem się kontrolki, "złapałem" na drodze dzika, co zakończyło się ostatecznie wymianą całej lewej lampy.
Po zaświeceniu się kontrolki udałem się do elektryka, który po podłączeniu do komputera zidentyfikował oczywiście błąd dot. prawej postojówki + błąd ksenona. Wymienił postójowkę i prawy ksenon na nowy.

Wszystko działa prawidłowo do pewnego momentu :)
Otóż prawy ksenon nie zaświeca się przy pierwszym uruchomieniu silnika (tudzież pierwszym włączeniu świateł). Zaświeca się kontrolka i ksenon nie odpala się. Dopiero po jednym (czasami dwoma) przełączeniu na stan "zerowy" włącznika świateł, ksenon się odpala, a kontrolka znika.

Wg elektryka, styki są ok, przetwornica ok.

Macie jakieś pomysły gdzie szukać przyczyny tej awarii? Co prawda, usterka jest do przeskoczenia, bo tak jak pisałem, po jednym lub dwóch wyłączeniach i włączeniach światel jest ok, ale jest to uciążliwe.

Macie kogoś do polecenia w lub w okolicach Warszawy?

Z góry dziękuję za pomoc.
dzaksson
Obserwowany

25 Cze 2019, 22:32

Prąd za każdym razem dochodzi do przetwornicy? Chodzi o to czy wtedy kiedy świeci kontrolka, a ksenon nie świeci do przetwornicy dochodzi prąd?

Zamień żarniki prawy z lewym żeby wykluczyć tu awarię. Generalnie takie nie zawsze odpalanie żarnika w ksenonie powoduje zazwyczaj albo sam żarnik albo przetwornica.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

26 Cze 2019, 06:53

Dzięki za odpowiedź.
Niestety nie jestem w stanie potwierdzić, czy w sytuacji włączenia się kontrolki, prąd dochodzi do przetwornicy, bo się na tym najzwyczajniej nie znam :)
Opieram się na informacjach od elektryka, który stwierdził wcześniej, że przetwornica jest dobra i wymienił ksenon.
Czy możecie polecić kogoś z lub okolic Warszawy, kto by to zdiagnozował?
dzaksson
Obserwowany

27 Cze 2019, 14:06

A ja bym polecił najpierw sprawdzić bezpiecznik i styki bezpiecznika od tej lampy, czy czasem nie są nadpalone.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000