Passat b6

05 Paź 2014, 20:42

witam
na wskros wszystkim zlym opinia,
czy ze wsyztskimi mocniejszymi silnikami w tym modelu ejst tak zle? 2.0tdi 140km zbiera zle opinie ale ponoc w ktoryms roku to poprawili te glowice czy to na prawde jest takie czeste czy np z 07' r mozna brac?

jak sie am sprawa z 2.0 tsi 150km?

budzet 30-32

rocznik 06'+
Nethann
Aktywny

Auto: Astra h Gtc
Silnik: 1.4
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2006

05 Paź 2014, 21:04

Niby od '08 poprawili te diesle wrzucając CR i poprawiajac co nieco ale nie wiem jak to wygląda cenowo. Reszta auta zresztą szałowa nie jest
Nethann napisał(a):jak sie am sprawa z 2.0 tsi 150km
zapewne chodzi Ci o FSI bo nie było TSI 150KM. Mimo wszystko lepszy od 2.0 TDI z początku produkcji ale też nie bez wad. Branie oleju, osadzający się nagar i niegazowalność to tylko kilka z jego wad.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

05 Paź 2014, 21:11

brak lpg nie ejst dla mnei wada, generalnie chodzi mi o taka sprawe czy usterki o ktorych wszyscy mowia zdarzaly sie czy sa nagminne, generalnei czy w dobie konkurencji, internetu i allegro te naprawy ewentualne zrujnuja mnie czy jest sporo czesci/zamiennikow ect?

rocznie robie z 15 tys km, i nieukrywam ze taki highline by mi przypasowal...

ale z drugiej strony gdyby mial wiecej stac w garazu nic byc w drodze...?
Nethann
Aktywny

05 Paź 2014, 21:14

Nethann napisał(a):brak lpg nie ejst dla mnei wada, generalnie chodzi mi o taka sprawe czy usterki o ktorych wszyscy mowia zdarzaly sie czy sa nagminne, generalnei czy w dobie konkurencji, internetu i allegro te naprawy ewentualne zrujnuja mnie czy jest sporo czesci/zamiennikow ect?

Jest dość awaryjny i bardzo często to auto się psuje do tego kiepski zawias.
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010

05 Paź 2014, 21:33

Nethann napisał(a):generalnei czy w dobie konkurencji, internetu i allegro te naprawy ewentualne zrujnuja mnie czy jest sporo czesci/zamiennikow ect?
To nie chodzi o zamienniki i internet. To auto jest po prostu awaryjne (elektronika, silniki), kiepsko wykonane (wnętrze, korozja na tylnej klapie) i żadne allegro tego nie zmieni.
Poczytaj np tutaj http://vwszrot.pl/ lub na innych forach.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

05 Paź 2014, 21:37

Ja bym tego złomu za darmo nie brał. Dla mnie 2.0 TDI jest dalej nic nie wart po przypadku gdy w Superbie na CR wywaliło wał bokiem. Skrzynia też poszła na domiar złego.
TSI, FSI, TFSI to jeden pies nie warty zachodu, jednorazówki i tyle.
Jak już coś z VAG-a to z 3.0 TDI
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Sprzedaż opon w 2019 roku
    Według Polskiego Związku Przemysłu Oponiarskiego, na podstawie danych Europejskiego Stowarzyszenia Producentów Opon i Gumy, w 2019 roku producenci i importerzy opon w Polsce odnotowali wzrost sprzedaży w segmencie ...

05 Paź 2014, 22:02

hmm jakby zwiekszyc budzet do 40k co powiedziec o Lagunie coupe?

bo passek jednak odpada, obrzydziliscie mi go ale w sumie lepsze to niz wbic na mine :)
Nethann
Aktywny

05 Paź 2014, 22:09

Laguna Coupe to tak z 45k
Poczytałeś to VWszrot? :wink: bo jz po jego lekturze mam lepszy humor i czuję jeszcze większy awers to tej firmy :mrgreen:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

05 Paź 2014, 22:24

to 45 bez szans,
zatem do podstawowego budzetu co mi doradzicie? sedan/coupe, obecnie astra h gtc
minimum 140 km diesel lub benzyna

tylko nie accord, nie ujmujac czesto polecacie z tego co czytam ale totalnie mi sie niepodoba, podobnie sonata, e 46 za stare

pytanie nr 2, o ile tansze moga byc te same samochody np w okolicach luty/marzec? duzo straca na wartosci przez zmiane rocznika?
Nethann
Aktywny

05 Paź 2014, 23:44

co myslicie o AR Brera? 2.0 lub 2.4 diesle, budzet do 32 :>?
Nethann
Aktywny

06 Paź 2014, 08:18

Akurat mi się nie podoba,ale to kwestia gustu:) Do tej kwoty można by zastanowić się nad czymś innym,ale może sprecyzuj najpierw swoje wymagania,czy chcesz sedana czy kompakt,na czym Ci zależy oraz jaki przebieg roczny.
Sambert
Nowicjusz

Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: VW Golf
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2002

06 Paź 2014, 10:06

no wiec mam astre gtc, czyli teoretycznie kompakt o sportowym zacieciu, teoretycznie poniewaz wyglada szybciej niz jedzie 1.4 (90km) stan bardzo dobry, ale krotko mowiac juz mi sie znudzil i zaraz wystawiam go na sprzedaz, troche mi szkoda ale z drugiej strony chce juz co innego.

budzet to ok 32tys

chce auto: szybsze, lepiej przyspieszajace, ktore przy wyzszej predkosci nie bedzie brzmialo jakby silnik mial wyskoczyc z ramy, ale tez nie palace kosmicznych ilosci paliwa, niewazne czy bezyna czy diesle (chociaz diesel chyba by lepiej spelnial swoja funkcje sa dynamiczniejsze wg mnie i maja wiekszy potencjal na chipa) moze to byc np sedan,liftback,coupe,hatchback lub suv (podobaja mi sie outlandery). generalnie auto musi wygladac z zewnatrz nowoczesnie i w srodku, nie chce jezdzic jakims autem ktorego widac 6 sztuk na 1 skrzyzowaniu ( wyjatkiem byla wspomniana b6 ale to bralbym jakis highline z jasna skora poniewaz jechalem takim jako pasazer i wywarl a mnie spore wrazenie, poprostu spodobal mi sie) rocznie robie ok. 15 tys km. myslalem nawet aby kupic takiego samego gtc'ka tylko duzo mocniejszego ale chyba troche jednak mi sie zabardzo znudzil i nie ejstem przekonany. podobaja mi sie (Touareg, e60 niby mozna kupic w tej cenie ale boje sie ze by mnei zrujnowaly finansowo) (b6- wiadomo) (saab 9-3- silnik ok, wyglad zewnetrzy ok, srodek tragedia...) Bardzo tez podobaja mi sie Insignie (nie ten budzet) oraz laguna coupe oraz mazda 6 jednakze ich ceny zaczynaja sie od ok 35+ i zastanawiam sie czy nie poczekac do ok lutego czy w zwiazku ze zmiana rocznika by to nie spadlo troszke... fajnym wyborem bylby Lancer sedan w wersji gts ale nie widze takowych na allegro, myslalem tez o e90...

bardzo podoba mi sie tez brera, pasowalaby mi w dieslu ale... 1. nie wiem czy znajde cos w tym budzecie, 2 to alfa a alfy podobno sie non stop psuja.. (w rodzinie byla jako nowa zakupiona 146 i faktycznie lipa byla..) 3. boje sie spadku wartosci, gdyz chcialbym auto zmienic po ok 3 latach i nieoddac go za bezcen..

myslalem tez swojego czasu o civicu ze wzgledu na silnik ale poprostu mi sie niepodoba, podobaja mi sie tez lexy is, ale ceny tez widze ze od 35+ wiec sprawa podobnie jak z laguna i mazda.

auto tez neichce aby bylo starsze od mojego obecnego czyli w sumie 2006+

jakby ktos mial jakis pomysl.... :D
Nethann
Aktywny

06 Paź 2014, 12:41

Odnośnie Alfy to fakt, marka znana jest z dość awaryjnych aut, natomiast w przypadku Ar159/Brera/Brera Spider Włosi się poprawili. Wiadomo auta męczą bolączki nowych aut czyli elektronika itd. natomiast ogólnie auto nie jest takie złe jak większość myśli.
Wiele artykułów i opinii użytkowników właśnie tego modelu to potwierdzi :)

No i w przypadku tego auta na pewno będziesz się wyróżniał na ulicy. Niewiele tego jeździ.

30-32k dostaniesz zadbany egzemplarz 159 - 1.9JTDm 150 koni i zachipować na 180KM da rade i powinien iść jak stockowy 2.4 200km, natomiast z tego co się orientuję na Brerę nie wystarczy kaski.
j0zek

06 Paź 2014, 13:21

Tak jak koledzy pisali 2.0 na PD nawet jak był poprawiony stwarzał problemy, tak samo wszelkiego rodzaju benzyny FSI, TFSI. Jeżeli podoba Ci się passat to jedynie 1.9 TDI ale uważaj na te auto i przebiegów małych się nie spodziewaj.
Przeglądy aut przed zakupem, cała Polska - Oficjalny partner forumsamochodowe.pl
motozakup
Autoexpert
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 51
Miejscowość: Cała Polska
Auto: Nie mam

06 Paź 2014, 13:42

Wg Narodowego Auto Testu 2014 w Auto-Świecie użytkownikami najbardziej zadowolonymi ze swoich aut są właściciele BMW serii 5, Audi A6, Mazdy 6, Alfy Romeo 159 i Hondy Accord. To chyba świadczy o tym, że 159 jest niezłym autem. A w tym budżecie można pokusić się o jakieś 2.4 np.

[link do oferty na Allegro wygasł]

Ewentualnie poleciłbym polfitowe S60 z benzyną lub dieslem 2.4.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2002