VW polo - opłacalne?

13 Paź 2014, 08:03

Cześć, jestem tu nowa, założyłam konto, żebyście mi doradzili.
Myślę nad zamianą samochodu na coś mniejszego i znajomy doradził poszukać VW Polo. Mam jednak wątpliwości, bo słyszałam, że do tych nowszych są dość drogie części. Wiecie coś na ten temat? Tu znalazłam jedno, które wygląda nawet ładnie: [link do Gratka wygasł]
Myślicie, że będzie drogie w utrzymaniu?
Jagusia
Nowicjusz

Auto: Audi 80

13 Paź 2014, 08:48

Dlaczego myślisz że Polo to zły wybór..? Moim zdaniem auto jak najbardziej zasługujące na uwagę przy autach w tym segmencie. O aucie z linku się nie wypowiadam,bo zdjęcia zrobione tak żeby nie pokazać przypadłości tego auta czyli krawędzi maski od strony pasażera i dwuklorowości lakieru drzwi kierowcy -tylny błotnik oraz krawędzi fotela kierowcy który się wyciera od użytkowania. Fachowe fotki od handlarza...
Natomiast sam model jest mechanicznie udany i jak się kupi w dobrym stanie ,to można się cieszyć bezawaryjnym autem.
Od razu odpuszczaj wszystkie Polo IV gen z silnikami 1,2. Dużo palą,są głośnie i 3 cylindrowe i nie za dynamiczne.
Jeśli kupić takie Polo ty tylko z 1,4 w jednym z 3 wariantów mocy. 75KM i 100KM do roku 2005 lub 80 KM po roku 2005. Innych silników wogóle nie bierz pod uwagę. :) To jeszcze tradycyjne zasilanie MPI w tych autach i zawsze można je sobie bez problemu "zagazować".
Co do kosztów utrzymania.
Zakładając że kupisz dobrze utrzymany samochód ,to właściwie tylko eksploatacja czyli klocki,paski,elementy zawieszenia (dosyć trwałe w tym modelu ale nie niezniszczalne na PL jezdniach).Rozrząd to jakieś 600 zł z wymianą czyli normalna cena.Pozostałe rzeczy relatywnie w tym samych kosztach co w innych autach innych marek w tym segmencie aut. Polo to nadal proste auto i raczej każdy osiedlowy mechanik z doświadczeniem powinien sobie poradzić z wymianami. W hurtowniach sporo tańszych zamienników części.
Czyli w sumie...drogo nie powinno być. :ok:
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

13 Paź 2014, 10:58

Dziękuję za odpowiedź!!!
To ciekawe, co piszesz o tych silnikach, że 1.2 dużo pali, myślałam, że im mniejszy silnik tym mniej pali...
A wiesz może, czy są to samochody, które szybko rdzewieją?
Jagusia
Nowicjusz

13 Paź 2014, 11:20

Podpisuję się pod każdym zdaniem artura73. Zakup zadbanego egzemplarza z silnikiem 1.4 pod maską zapewni Ci spokojną eksploatację. Auto nie rdzewieje, o ile nie miało powypadkowej przeszłości, Polo IV gen. ma bardzo trwały lakier, szczególnie w porównaniu do obecnie produkowanych samochodów, które rysują się od samego patrzenia.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM
Paliwo: Benzyna

13 Paź 2014, 12:36

Jagusia napisał(a): myślałam, że im mniejszy silnik tym mniej pali...

Nie zawsze. Czysta fizyka. Masa auta jest ważna.
Akurat 1,2 w Polo to 3 cylindrowe silniki. ! 1,4 to normalne 4 cylindrowe. Jak myślisz ..? Mając do wykonania konkretną robotę lepiej to zrobi 3 facetów czy takich samych 4..? Jak myslisz ,którzy się wcześniej zmęczą i jak długą będą w stanie pracować latami..?
No to już wiesz o co chodzi z tymi 1,2 i 1,4. :D
Przy tym warto zauważyć,że proporcjonalnie 3 cyl. palą tyle samo co 4...
W efekcie ,ciebie jako kierowcy powinien zainteresować następujący fakt: Jak masz za słaby albo słaby silnik do swojego auta ,to żeby "normalnie jeździć" trzeba go przeciągać wyżej na obrotach. Efekt to znacznie spalanie. Większego silnika nie trzeba tak kręcić .Efekt to takie samo spalanie większego jak mniejszego ale bez żyłowania większego co bezpośrednio przekłada się na jego trwałość. :)
Owszem w katalogach producentów są podane inne wartości dla spalania ale pamiętaj ,że dane wzięły się z testów nijak nie pasujących do specyfiki jazdy po naszych ulicach czy korkach. To dane z "laboratorium testowego" ,a osiągnięcie ich jest niemożliwe biorąc dodatkowo poprawkę,że auto nie jest nowe...
Musisz szukać 1,4. :yes:
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG

13 Paź 2014, 12:47

Jagusia napisał(a):Myślicie, że będzie drogie w utrzymaniu?

Nie będzie wcale drogie w utrzymaniu mówię z doświadczenia.
artur73 napisał(a):Od razu odpuszczaj wszystkie Polo IV gen z silnikami 1,2. Dużo palą,są głośnie i 3 cylindrowe i nie za dynamiczne.

Nie no tak dużo wcale nie palą mamy takie 1,2 tylko 6V i pali nam średnio 6-6,2 litra w stosunku około 50/50. Choć demonem prędkości to on nie jest ale zły też nie.
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2010
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Nowe Volvo V40 - pięć gwiazdek w Euro NCAP
    Nowe Volvo V40 otrzymało najwyższy wynik pięciu gwiazdek w teście zderzeniowym Euro NCAP. Wynik ogólny jest najlepszym odnotowanym kiedykolwiek przez instytut – 98% ochrony dorosłych pasażerów i 100% ochrony ...

13 Paź 2014, 15:40

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi! Teraz już wiem, czego powinnam szukać i na co zwracać uwagę :D
Jagusia
Nowicjusz

13 Paź 2014, 15:53

1.2 pali więcej niż 1.4 a 1.0 w ogóle pali najwięcej z całej trójki :mrgreen:
jak chcesz małego spalania to fajne jest Clio II 1.4 95KM, Yaris 1.3, Fiesta 1.25
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra