Passat b8 1.4 tsi warto?

02 Lis 2020, 00:16

co powiecie na temat b8 w tsi 125 lub 150km?
silnik to już ten poprawiony tsi na pasku, zbiera bardzo dobre opinie.
a jak samochód działa jako całokształt?
pytam, bo kilkuletnie egzemplarze z polskich salonów i przebiegami 120-160k km można już kupić za ok 50-55k. Czyli dość tanio w porównaniu z klasą średnią konkurencji. Czy może b8 to słabe/wadliwe samochody?
Co prawda przedstawione auta są to głównie poflotowce i w większości golasy ale wolę chyba taki egzemplarz niż sprowadzoną bogatszą wersje z niepewną historią.
poniżej kilka przykładów:

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
erazel
Nowicjusz

Zdjęcia: 3
Prawo jazdy: 06 06 2006
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: seat ibiza
Silnik: 1.4
Paliwo: Benzyna

02 Lis 2020, 09:34

Ogólnie spoko, ja bym szukał 150 koni.
Nie wiem tylko czy nie lepiej popatrzeć na oferty używanych aut w salonach VW? Często ktoś oddaje i bierze nowszy.
Ten drugi jakoś bardziej do mnie przemawia.

Poza tym potrzebujesz aż takiego auta? Bo masz też mniejszego golfa, może będzie łatwiej coś znaleźć za lepszą kasę albo Leona III.
Mówię o tym bo masz w profilu seata ibizę, przeskok o 2 klasy wyżej to już sporo.
demirbiras
Zaawansowany

Prawo jazdy: 14 08 2009
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Astra H
Silnik: 1,8
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

02 Lis 2020, 10:02

Zgadzam się, że auto używane z salonu będzie pewniejsze (ale też droższe).
Co do mocy to bym się nie przejmował, 125 można podnieść ma 150+.
Co do przebiegu szukałbym czegoś do 150 tys.km i z często wymienianym olejem. Jeśli olej był zmieniany co 20-30 tys.km to silnik pewnie przejedzie do 300 tys.km bez remontu.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

02 Lis 2020, 17:55

demirbiras napisał(a):Poza tym potrzebujesz aż takiego auta? Bo masz też mniejszego golfa, może będzie łatwiej coś znaleźć za lepszą kasę albo Leona III.

Rodzina się powiększa to i szukam czegoś bardziej przypominającego samochód :yes:
Ibiza mocno mnie wytyrała, sporo jeżdżę po Polsce to obiecałem sobie, że następny samochód będzie z tych wygodnych.
Minimum 450-500l bagażnik i dość duży komfort/wyciszenie podczas jazdy.

Dość długo zastanawiałem się nad dużym kompektem, ale każdemu czegoś brakuje:
mazda 3 sedan - słabe wyciszenie
volvo v40/ focus - malutki bagażnik
peugeot 308 sw - słabe benzyny, sterowanie za pomocą tablecika
golf niby wszystko ma na akceptowalnym poziomie, ale jest dla mnie nie do przyjęcia wizualnie.
jetta a6 - też ok, ale sporo skrzypiącego plastiku w środku ją dyskwalifikuje.
Leon również ok ale tylko kombi, trochę słaby środek. Które benzyny są w nim polecane? koniecznie coś ekonomicznego.

zastanawiałem się Jeszce nad volvo v60, chorowałem na ten samochód dobrych parę lat, przymykając oko na wielkość bagażnika poniżej normy, drogi serwis i skazanie na diesla to naprawdę bardzo ciężko znaleźć niewyjeżdżony egzemplarz. A polskich salonów z pełną historią to prawie nie ma lub grubo powyżej budżetu.

B8 wydaje się być wyborem racjonalnym, gdzie jestem w stanie wypośrodkować komfort jazdy, jakość wykonania z ekonomią silnika i niskim ryzykiem zakupu ulepa.
erazel
Nowicjusz

02 Lis 2020, 19:18

To będąc w vagu możesz zerknąć na Toledo 4 liftback, może gorsze materiały ale dość praktyczne auto i 550 L bagażnik.
Albo np Octavia
Passat ok ale limuzynowy będzie niewiele miał większy bagażnik, dopiero kombi daje pole do popisu.

Ja bym brał kompakt w kombi - Golfa/ Leona, więcej dostaniesz za tą kasę co Passat.
demirbiras
Zaawansowany

Prawo jazdy: 14 08 2009
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Astra H
Silnik: 1,8
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

02 Lis 2020, 19:28

demirbiras napisał(a):To będąc w vagu możesz zerknąć na Toledo 4 liftback, może gorsze materiały ale dość praktyczne auto i 550 L bagażnik.

W toledo nie siedziałem, ale sporo opinii, że wnętrze gorszej jakości niż w jetta a6. A już to w jetta bardzo średnio mi leży.
erazel
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Samochodem na narty - o czym trzeba pamiętać?
    Rozpoczął się okres ferii zimowych, a tym samym rodzinnych wyjazdów na narty. Jeżeli taka podróż ma odbyć się samochodem, warto zastanowić się nad sposobem przetransportowania nart, a także przygotować się do ...
    Mitsubishi Mirage wybrany Samochodem Roku 2013
    Nowy, miejski model Mitsubishi Mirage (w Europie znany jako Space Star) otrzymał tytuł "Car of the Year " za rok 2013, podczas gdy Pajero Sport wygrał w kategorii "Najlepszy samochód typu SUV 2WD z silnikiem benzynowym", ...

02 Lis 2020, 20:15

Toledo to to samo co Skoda Rapid, czyli bardzo kiepsko pod względem jakości materiałów.
Jeśli Passat wydaje Ci się odpowiedni to moim zdaniem warto rozważyć:
-Toyota Avensis III - bezproblemowe benzyniaki 1.8 i 2.0, do których ewentualnie dołożysz LPG
-Mazda 6 2.0
-Honda Accord VIII 2.0 - tutaj niestety mały bagażnik w kombi
-Kia Optima 2.0
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2002

02 Lis 2020, 20:44

Toledo to auto 2 klasy niższe (no dobra, 1,5). Co z tego, że bagażnik wielki, skoro w środku jest ciasno?
Passat sedan przy małym dziecku to raczej średni wybór. Czyli przerzucasz się na kombi, albo np na... Superba w liftbacku
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Rok produkcji: 2004

04 Lis 2020, 16:02

Ja rozważyłbym Octavie, bardzo wygodne auto, dobrze się prowadzi.
malmon3
Aktywny