Samochód do 40-50 tys. pod LPG - ponad 200 KM, segment C/D, automat

30 Paź 2020, 14:20

Siemanko :)

Znów choruję na zmianę mojej TT 8n na coś nowszego. Ponieważ w obecnym samochodzie mam około 300KM, to nie chcę zejść na pewno poniżej 200KM w nowym samochodzie.
To czego mi brakuje w aktualnym samochodzie, to nie jest właśnie przestrzeń najbardziej, a brak automatycznej skrzyni biegów oraz już trochę samochód mi się opatrzył. W końcu zaczęły podobać mi się nowsze samochody i chciałbym mieć taki bardziej modernistyczny pojazd, niż obecne Audi. Najchętniej roczniki 2014 w górę.
Wymaganiem również jest to, że nie chcę płakać przy dystrybutorze. W TT mam zamontowane LPG i cieszy mnie fakt, że przy tej mocy za 100 km płacę 20-30zł. Pod tym względem chciałbym by koszty pozostały na podobnym poziomie, bym resztę kasy mógł ładować w utrzymanie w dobrym stanie auta.
Jeżeli chodzi o segment to naprawdę nie ma dla mnie znaczenia za specjalnie. Natomiast chciałbym chyba już coś większego na wypadek, gdyby była potrzeba pojechania w 4 osoby przynajmniej gdzieś. Czy będzie to segment C, D, a może nawet SUV to nie ma znaczenia.

To co mocno wpadło mi w oko jak na razie to Volvo S60 II 2.5T 254KM T5.
Nie wiem czy natomiast coś innego jest w podobnych rocznikach, w co mogę zamontować LPG, a przy tym będę miał odpowiednią moc.

Z góry dzięki za pomoc
Skoczek135
Początkujący

Auto: brak

30 Paź 2020, 14:27

Może A3 8P 3,2 ?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Volvo ma wtrysk bezpośredni jeśli mnie pamięć nie myli więc do gazu się nie nadaje.

P.S. nie myślałeś o dieslu?
demirbiras
Zaawansowany

Prawo jazdy: 14 08 2009
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Astra H
Silnik: 1,8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

30 Paź 2020, 14:39

Myli cię, 2,5 t5 to akurat MPI.

Paradoksalnie zbyt dużego wyboru nie ma, zwłaszcza, że jest wymóg rocznika. Jeśli z tego zrezygnować, to może jakieś e9x 335i, z au typu "może nie jeździ dobrze po zakrętach, za to dużo pali i jest drogie w serwisie) to np Insignia 2.8t
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

30 Paź 2020, 15:45

@demirbiras

Miałem okazję poruszać się dwoma modelami, co prawda z innymi silnikami, ale trochę się przejadł mi :)

Co do diesla to obawiam się, że robię za krótkie odcinki zazwyczaj. BO wygląda to u mnie tak, że od poniedziałku do piątku poruszam się autem 3 - 4 razy w tygodniu po ~7 km w jedną stronę i po 2 godzinach powrót tą samą drogą. Natomiast dopiero w weekendy robię trasę 50 km w jedną stronę i powrót po weekendzie. Czasem zdarzy mi się zrobić taką trasę w ciągu tygodnia i wrócić następnego dnia. Zatem wydaje mi się, że nie jest to najlepszy pomysł na diesla, nie?

@mike

MPI to źle? :) Z tego co wiem to nie ma problemu z instalacją gazową w S60.
Insignia zawsze mi się podobała. Nie jeździ w ogóle 2.8T? Co do serwisu, to lubię ceny części za TT, ale domyślam się że tak tanio już nie będzie.
BMW e9x słyszałem, że nie mają super idealnej opinii i można wpaść w wielotysięczne wydatki, a tego wolałbym uniknąć.

Coś z stajni mniej premium aut będzie? Jak np. Kia, Hyundai, Opel (oprócz insignii).
Skoczek135
Początkujący

30 Paź 2020, 17:19

Skoczek135 napisał(a):Miałem okazję poruszać się dwoma modelami, co prawda z innymi silnikami, ale trochę się przejadł mi

O jakich modelach mówisz?

A co do diesla to zalezy... w sumie te 7km w korkach to turbo benzyna tez za długo nie pojeździ... dla żadnego silnika to nie jest nic dobrego.
demirbiras
Zaawansowany

30 Paź 2020, 22:45

Skoczek135 napisał(a):MPI to źle?
w żadnym wypadku, prostowałem jedynie bzdurną wypowiedź... "kolegi" :ok:
Skoczek135 napisał(a): Nie jeździ w ogóle 2.8T?
jeździć może i jeździ, bo jednak pojemność i turbo. Gorzej ze skręcaniem (efektywną jazdą drogą z zakrętami) :mrgreen:
Skoczek135 napisał(a):Co do serwisu, to lubię ceny części za TT, ale domyślam się że tak tanio już nie będzie.
w każdym rozpatrywanym do tej pory przypadku będzie drożej. Najmniejsza tragedia powinna być teoretycznie w Oplu, ale wtedy wchodzi ubrany cały na biało łańcuch rozrządu z towarzyszącą mu Panią Wymianą
Skoczek135 napisał(a):Coś z stajni mniej premium aut będzie? Jak np. Kia, Hyundai
raczej średnio, chyba, że import USA. Ale jest np znany i kochany na Foru Fod Mondeo mk4 2.5t, na którego to budżet jest aż za duży. Albo swego rodzaju rodzyn, czyli Volvo s40 2.5t (silnik ze stajni Volvo, ten sam, który siedzi w Mondeo). Saab 9-3 2.0T albo z tym samym 2.8t co w Insigni
mike
Moderator
Awatar użytkownika

31 Paź 2020, 14:32

@demirbiras

Miałem na myśli egzemplarze Audi a3 8p. Co prawda nie jeździłem tym 3.2, natomiast wygląd auta mi się trochę opatrzył. Również jest on popularny wśród znajomych.

Co do tras to zdaje sobie sprawę, że są krótkie ale po Warszawie to i tak 20 min jazdy, dodatkowo dopóki olej nie osiągnie temperatury roboczej to i tak jeżdżę z obrotami poniżej tych, co włącza się turbina.

@mike

Rzeczywiście kolega wspomniał o gazie - jakoś mi to umknęło i myślałem, że ja coś źle doczytałem. 2.0 T5 ma bezpośredni, natomiast 2.5 T5 jak najbardziej się nadaje.

Będę musiał się przejechać tą insygnią i samemu sprawdzić. Wymiana łańcuszka to jaki koszt i jak często trzeba to wymieniać?

Również import wchodzi w grę, bo nawet to volvo to jest jedynie z rynku USA. Co byś wtedy mógł polecić?
Mowa o s40 II generacji? Bo jakoś nie widziałem tego silnika. A to chyba właśnie z Forda jest ten w s60. Saabowi się przyjrzę również
Skoczek135
Początkujący

31 Paź 2020, 15:38

Skoczek135 napisał(a):dodatkowo dopóki olej nie osiągnie temperatury roboczej to i tak jeżdżę z obrotami poniżej tych, co włącza się turbina.
Turbina pracuje cały czas, to że nie czujesz jeszcze kopa w plecy, to nie oznacza, że stoi. Ale z drugiej strony nie ma co przesadzać, to auto jest dla nas, a nie odwrotnie.
Silu
Początkujący
Awatar użytkownika

Auto: E46, CX-7
Silnik: M54, 2.3 Tubo DISI

31 Paź 2020, 16:30

Skoczek135 napisał(a):Wymiana łańcuszka to jaki koszt i jak często trzeba to wymieniać?

łańcuch główny 935zl
łańcuch pomocniczy 829zl
łańcuch pomocniczy 829zl
napinacz 447zl
napinacz 514zl
napinacz 448zl
ślizg 160zl
ślizg 162zl
ślizg 345zl
ślizg 196zl
ślizg 196zl
zębatka 1430zl
zębatka 1432zl
zębatka 323zl

+ robota + jakieś śruby to będzie ze 10 tys zł - takie sa info na forum Opla.

Co ile się wymienia? teoretycznie co 200 tys ale czasem zaczyna się odzywać wcześniej. (bywa że doskwiera dużo wcześniej np. przy 100 tys)

A lpg z kolei to też trzeba liczyć tak z 4,5-5 tys.

Dlatego pomyśl czy nie lepiej iść w diesla bo 2,8 V6 turbo w Insigni to wynalazek, mega drogi a cudownie jakoś nie jeździ wg mnie (biorąc pod uwagę wielkość silnika i turbo)
demirbiras
Zaawansowany

04 Lis 2020, 13:41

demirbiras napisał(a):Dlatego pomyśl czy nie lepiej iść w diesla
a nowoczesny diesel to niby taki tani, jak ktoś jeszcze jeździ po mieście?
Skoczek135 napisał(a):Wymiana łańcuszka to jaki koszt i jak często trzeba to wymieniać?
kolega wyżej podliczył już koszta, co do interwału można powiedzieć sakramentalne "to zależy". Jak nie dzwoni, a silnik pracuje dobrze - nie ruszasz. Przeglądałem forum Opla i jest niby nowy łańcuch #tenwzmocniony, ale do sprowadzania z USA.
Skoczek135 napisał(a):Mowa o s40 II generacji? Bo jakoś nie widziałem tego silnika.
tak, to jest druga generacja, montowano go również do c30 (ta sama płyta co s40 i Focus).
Skoczek135 napisał(a):Co byś wtedy mógł polecić?
a może jakiś Mercedes z kompresorem?
mike
Moderator
Awatar użytkownika