Passat Filtr oleju się odkręcił. Czemu? I co dalej?

05 Sie 2007, 12:42

W dniu wczorajszym jechałem jak gdyby nic swoim Passatem. Na środku skrzyżowania zatrzymałem się by ustąpić pierwszeństwa i kiedy chciałem ruszyć silnik zgasł. Odpaliłem go i wtedy zaczęło coś bardzo głośno pukać i stukać w silniku, po czym samochód znowu zgasł. Trwało to może 5 sekund. Wysiadłem, samochód zepchnąłem na pobocze i otworzyłem maskę by zobaczyć co się dzieje. Okazało się, że odkręcił się filtr oleju i cały olej sobie wypłynął pod samochód. Czemu tak się stało? Olej i filtr wymieniałem około 2 miesięcy temu. Czy filtr był wadliwy i dlatego? Czy sama wymiana filtra i wlanie oleju pomoże? Boję się, że coś przez to mogło stać się z silnikiem. Albo jakaś inna przyczyna spowodowała wzrost ciśnienia i wywalenie filtra. Co o tym myślicie? Dzięki.
morsik84
Nowicjusz

• 09 Sie 2007, 00:29

ciśnienie nie wywala filtra,musiał byćza słabo dokręcony, przy wymianie filtra należy posmarować olejem albo smarem gumowy oring który jest na nim.jeśli coś się stało w silniku to najprawdopodobniej mogły przytrzeć się panewki na wale korbowym,ewentualnie pierścienie i tuleje dostały po dup.. ale w vw to mało prawdopodobne
    ciawar
    Nowicjusz

09 Sie 2007, 11:50

Teraz powinienes kupic nowy filtr i go mocno dokrecic jak zalozysz to wlejesz olej i odpalisz silnik to wtedy bedziesz wiedzial co sie stalo mi sie wydaje ze nic wiele nie powino sie stac
    moondu
    Nowicjusz

09 Sie 2007, 13:23

ewidentna wina mechanika nie dokrecil filtra,sam sie nie odkrecil .wlej nowy olej,zaloz filtr i odpal,posluchaj czy nie ma jakichkolwiek stukow jesli sa radze tym autem nie jechac tylko z cholowac do stacji,moglo obrocic panewke. :D
    misiek
    Początkujący

Miejscowość: london,vw passat ,1.9 TDI 90KM