Passat II 2.2 benzyna / Octavia I 90KM Diesel na 6.5km drogi

29 Wrz 2014, 07:56

Witam, zbliża się chłodniejsza pora roku i raczej nie będę w stanie dojechać rowerem 6.5km do pracy bo będzie zimno lub śnieg, posiadam już wyżej wymienione auta, jeden już klasyk dlatego jeździłbym nim jedynie gdyby było sucho bo rdza go zje.
Ostatni autobus mam 22.30 a o tej porze zwykle idę dopiero się przebrać, więc nie będzie chyba wyjścia i jeździć do pracy solidnym dieslem TDi bez pompowtrysków, bo taki jest mój drugi wóz, wcześniej miałem Mercedes-a 2.2 zwykły diesel i pewnie mniej by mu szkodziły takie krótkie dystanse?
Ogólnie auta u mnie więcej stoją niż jeżdżą dlatego prosiłbym o podpowiedź ile powinien dany egzemplarz pokonać kilometrów żeby wychodziło to na korzyść bo małe dystanse niszczą auto.

Lecz nie wiem ile wynosi mniej więcej dystans dla danego silnika: ???
-pięciocylindrowe benzynowe silniki które siedziały w Audi do połowy lat 90
-niezawodne TDi bez pompowtrysków z beznadziejną kulturą pracy jak w dostawczaku
-najlepsze silniki typu Diesel Mercedes które siedziały w tej marce do końca lat 90
Proszę o podpowiedzi co ile dni powinien być taki silnik na przejażdżce i jaki mniej więcej minimalny dystans
założyłem tu temat bo tu najwięcej się pisze, jeśli źle zrobiłem to przeniosę :/
bercik2200
Nowicjusz

Prawo jazdy: 27 05 2007
Przebieg/rok: 4tys. km
Auto: VW B2
Silnik: 2.2 KX 115KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1989

29 Wrz 2014, 08:57

Jak więcej będzie stało niż jeżdziło to nie ma sensu pakować sie w diesla,lepiej kupić coś zagazowanego i też będziesz jeżdził za grosze.
Diesel opłaca sie wtedy jak rocznie robisz minimum 15-20tys.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

29 Wrz 2014, 09:03

Cos o mniejszej pojemności wez na tak krótkie dojazdy bo 2.2 to kiepska sprawa.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

29 Wrz 2014, 15:26

Na 6.5km diesel nie będzie oszczędny a naprawy będą droższe..
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra