Pasy bezpieczenstwa jedynie gorna czesc

15 Maj 2011, 12:29

witam. spotkalem sie kilka razy z takim manewrem ze ludzie zapinali pasy na sam fotel a wsiadajac do auta tylko przekladali gona czesc na siebie. wiem ze glowne zastosowanie tego to kwestia prawna. ale jak to wyglada podczas wypadku. no oczywiste jest ze biodra i nogi leca do przodu, ale czy klatka zostaje mniej wiecej na swoim miejscu czy poprostu mozna sie wyslizgnac dolem? widzial ktos kiedys cos takiego? chodzi mi glownie o to ze pasy uwazam za rzecz bardzo upierdliwa, oczywiscie wiem ile one daja, wiem jak wyglada lekki wypadek czlowieka w pasach i bez. ale nikt mnie juz nie przekona do ciaglego normalnego zapinania pasow. a pytam glownie w tej sprawie, ze w aucie mam pduszke powietrzna i nie wiem takie przelozenie gornej czesci tylko ratuje jakos sytuacje, czy pozostaje odlaczenie poduszki? narazie poduszke odlaczylem, ale jezeli sposob o ktorym pisze zmienial by sytuacje to bylbym nawet sklonny z niego korzystac i znowu podlaczyc poduche :)
mrmatyj
Nowicjusz

Miejscowość: polska

15 Maj 2011, 13:17

ja właśnie tak zapinam pasy i też jestem ciekaw jak to jest podczas kontroli policyjnej i podczas wypadku... Powód takiego zapinania u mnie jest prosty ponieważ wsiadam i wysiadam z auta ok 40 razy dziennie... taki mam zawód.... ale ciągle zastanawiam się nad faktem tych pasów....
JEST:
- Renault Scenic II ph2 1.6 16V LPG 115KM 2008r
- Fiat Panda 1.2 8V LPG 60KM 2003r
- Ford Galaxy 1.9 TDI 115KM 2000r
- ZIPP VZ-2 125cm3 2015r
Luke16
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: KNZ
Prawo jazdy: 12 03 2008
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Scenic II ph2/Panda II/Galaxy
Silnik: 1.6/1.2/1.9
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

15 Maj 2011, 19:38

Przy wypadku normalnie się wyślizgniesz dołem i przy okazji można zahaczyć brodą o pas i skręcić sobie kark.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001

16 Maj 2011, 13:11

Wypowiem się brutalnie, ale szczerze:

Ludzka głupota przybiera różne formy...

:roll:
Pozdr
fourup
Nie udzielam porad na PW - tylko forum ogólne!
fourup
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków, Słomniki
Prawo jazdy: 08 01 1999
Auto: Mercedes S124 250D
Silnik: OM602
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1990

13 Wrz 2011, 10:00

Pewnie tym ludziom wydawało się, że są bardzo cwani. Do czasu wypadku.
Vernon
Nowicjusz

Auto: Opel

19 Wrz 2011, 20:29

może nie do końca na temat ale też nakładki na fotele np.klik i podobne, mimo dobrze zapiętych pasów powodują wysunięcie sie dołem podczas wypadku
Sikora95
Początkujący

Auto: Nie mam
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Trzymaj się swojego pasa!
    Jazda po wyznaczonym pasie ruchu to podstawa bezpiecznego pokonywania zakrętów. Wyjeżdżanie kierowcy poza jego pas grozi zderzeniem czołowym. Wiele osób zapomina również, że mają obowiązek trzymać się ...

28 Wrz 2011, 23:49

PrezesArtek napisał(a):Przy wypadku normalnie się wyślizgniesz dołem i przy okazji można zahaczyć brodą o pas i skręcić sobie kark.

i tego własnie życzę tym co tak zapinaja, narażą jedynie firmę ubezpieczeniowa na odszkodowanie za smerć, ale przynajmniej nie będą zajmować miejsc w szpitalu jak sobie połamią obie nogi i miednicę,

oczywiście takie zachowanie jest dla mnie idiotyczne, ale jak ktoś chce to niech tak robi
Serce bije w tempie obrotów maszyny
bodziokardasz
Zaawansowany

Miejscowość: Czarna Ziemia