Pasy bezpieczenstwa jedynie gorna czesc

15 Maj 2011, 13:29

witam. spotkalem sie kilka razy z takim manewrem ze ludzie zapinali pasy na sam fotel a wsiadajac do auta tylko przekladali gona czesc na siebie. wiem ze glowne zastosowanie tego to kwestia prawna. ale jak to wyglada podczas wypadku. no oczywiste jest ze biodra i nogi leca do przodu, ale czy klatka zostaje mniej wiecej na swoim miejscu czy poprostu mozna sie wyslizgnac dolem? widzial ktos kiedys cos takiego? chodzi mi glownie o to ze pasy uwazam za rzecz bardzo upierdliwa, oczywiscie wiem ile one daja, wiem jak wyglada lekki wypadek czlowieka w pasach i bez. ale nikt mnie juz nie przekona do ciaglego normalnego zapinania pasow. a pytam glownie w tej sprawie, ze w aucie mam pduszke powietrzna i nie wiem takie przelozenie gornej czesci tylko ratuje jakos sytuacje, czy pozostaje odlaczenie poduszki? narazie poduszke odlaczylem, ale jezeli sposob o ktorym pisze zmienial by sytuacje to bylbym nawet sklonny z niego korzystac i znowu podlaczyc poduche :)
mrmatyj
Nowicjusz

Miejscowość: polska

15 Maj 2011, 14:17

ja właśnie tak zapinam pasy i też jestem ciekaw jak to jest podczas kontroli policyjnej i podczas wypadku... Powód takiego zapinania u mnie jest prosty ponieważ wsiadam i wysiadam z auta ok 40 razy dziennie... taki mam zawód.... ale ciągle zastanawiam się nad faktem tych pasów....
JEST:
- Renault Scenic II ph2 1.6 16V LPG 115KM 2008r
- Fiat Panda 1.2 8V LPG 60KM 2003r
- Ford Galaxy 1.9 TDI 115KM 2000r
- ZIPP VZ-2 125cm3 2015r
Luke16
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: KNZ
Prawo jazdy: 12 03 2008
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Scenic II ph2/Panda II/Galaxy
Silnik: 1.6/1.2/1.9
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

15 Maj 2011, 20:38

Przy wypadku normalnie się wyślizgniesz dołem i przy okazji można zahaczyć brodą o pas i skręcić sobie kark.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001

16 Maj 2011, 14:11

Wypowiem się brutalnie, ale szczerze:

Ludzka głupota przybiera różne formy...

:roll:
Pozdr
fourup
Nie udzielam porad na PW - tylko forum ogólne!
fourup
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków, Słomniki
Prawo jazdy: 08 01 1999
Auto: Mercedes S124 250D
Silnik: OM602
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1990

13 Wrz 2011, 11:00

Pewnie tym ludziom wydawało się, że są bardzo cwani. Do czasu wypadku.
Vernon
Nowicjusz

Auto: Opel

19 Wrz 2011, 21:29

może nie do końca na temat ale też nakładki na fotele np.klik i podobne, mimo dobrze zapiętych pasów powodują wysunięcie sie dołem podczas wypadku
Sikora95
Początkujący

Auto: Nie mam
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Co należy okresowo sprawdzać w samochodzie?
    Nie znalazłem na forum podobnego tematu, a myślę że może on pomóc innym użytkownikom/kierowcom w ustaleniu tego na co powinni zwracać uwagę okresowo podczas eksploatacji samochodu. O pewnych rzeczach zapominamy czasem ...

29 Wrz 2011, 00:49

PrezesArtek napisał(a):Przy wypadku normalnie się wyślizgniesz dołem i przy okazji można zahaczyć brodą o pas i skręcić sobie kark.

i tego własnie życzę tym co tak zapinaja, narażą jedynie firmę ubezpieczeniowa na odszkodowanie za smerć, ale przynajmniej nie będą zajmować miejsc w szpitalu jak sobie połamią obie nogi i miednicę,

oczywiście takie zachowanie jest dla mnie idiotyczne, ale jak ktoś chce to niech tak robi
Serce bije w tempie obrotów maszyny
bodziokardasz
Zaawansowany

Miejscowość: Czarna Ziemia