Pasy bezpieczeństwa w Seat Toledo 4 jak sprawdzić czy nie były regener

25 Kwi 2019, 22:10

Witam,
Mam na oku seata toledo 4 2015 rok w 1.6 tdi. Auto miało szkodę w 2016 roku wycenioną na około 10-15k przód auta (według raportu autodna - to dużo?).
Nie wiem jak sprawdzić co było robione w tej naprawie ? jak to sprawdzić? co muszę mieć?
druga sprawa jakie tam są pasy bezpieczeństwa? z łądunkiem pirotechnicznym czy jak? bo na pasach nie widze nigdzie oznaczeń nr seryjny itp i zastanawiam się czy auto jest bezpieczne czy te pasy działąją jak należy i czy nie ma np zamiast poduszek wstawionych zaślepek itp.

za wszelkie rady z góry dziękuję
Nimothan
Początkujący

26 Kwi 2019, 13:00

Masz jakieś dokumenty poświadczające naprawę tego samochodu? Wiesz gdzie był naprawiany, to było roczne auto więc myślę że naprawa była w ASO a tam możesz sprawdzić co dokładnie było zrobione. Najlepiej jednak jak byś miał fakturę z opisem naprawy od osoby która sprzedaje to auto.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

26 Kwi 2019, 14:17

A jeśli chodzi o pasy to orientujesz się czy maja widoczny nr seryjny / homologacji gdzieś na widoku ?
Nimothan
Początkujący

26 Kwi 2019, 14:30

Każdy pas musi mieć metkę ponieważ z tego co wiem takie są wymogi. Powinna być ona przyszyta od strony mocowania pasa u dołu fotela. Czasem to miejsce jest osłonięte i ciężko się tam dostać.

Na mocowaniu palstikowym gdzie wpinasz klamrę z pasa też powinna być data. On jest połączony z pirotechnicznym napinaczem pasa i po wypadku/kolizji kiedy wystrzeliły poduszki powinien zostać wymieniony.

Po tych datach możesz dojść czy były wymieniane czy też nie.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

26 Kwi 2019, 15:15

Nie zawsze sa przyszyte metki do pasa ale zawsze maja naklejkę z numerem seryjnym ktora jest na zwijaku. Co do kwoty naprawy to za 15k niewiele bylo robione
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...