Clio, naprawa popękanej tapicerki ze sztucznej skóry

16 Mar 2019, 15:01

Dzien dobry,

Czy macie jakis pomysl jak baprawic boczek w fotelu kierowcy. Wydaje mi sie ze to sztuczna skora, ktora w wyniku czestego uzywania popekala.

Tak to wyglada:

Myslalem o
1) uzyciu preparatu "plynnej skory" / Flüssigleder
2) wycieciu latki ze skory w ksztalcie calego boczku i naklejeniu (z dwoch stron fotela dla zachowania symetrii)

Oddawanie do tapicera bedzie duzo za drogo, to tylko samochod zony :D
Dzieki za podzielenie sie waszym doswiadczeniem.
beny51
Nowicjusz

Zdjęcia: 3

16 Mar 2019, 16:29

a ile to bardzo drogo? zapłacisz z 300 zł za tą napawdę i przynajmniej będzie to zrobione jak należy a nie jakieś skóry w płynie :mrgreen:
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

16 Mar 2019, 16:54

Kao napisał(a):a ile to bardzo drogo? zapłacisz z 300 zł za tą napawdę i przynajmniej będzie to zrobione jak należy a nie jakieś skóry w płynie

Dzieki za odpowiedz!

300zl to nie jest drogo. Moj problem to, ze do tego musze dorzucic jakies 120€ zeby dojechac do Polski i wrocic do domu :( Stad proby naprawy na wlasna reke.
beny51
Nowicjusz

17 Mar 2019, 09:30

a to w niemczech nie ma nikogo kto naprawia fotele? słuchaj możesz lepić na właśną rękę ale nie spodziewaj się super efektów i trwałości bo to tylko myki dla handlarzy
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

17 Mar 2019, 13:16

Kao napisał(a):a to w niemczech nie ma nikogo kto naprawia fotele?

Pewnie ze sa, ale cena za to co pokazalem na zdjeciach zaczynaja sie od 119€. Musialbym szukac jakiegos turasa albo Janusza ktory zdecydowalby sie to polatac taniej. Taka sama fuszerke zrobie sobie sam. Udalo mi sie w tym aucie naparawic zuzyta kierownice, zrobic polerke i ten fotel to ostatania rzec, ktora mnie wkurza.

Za 200€ kupie uzywane "nowe" fotele, wiec wycieczka do PL lub profesjonalne firmy odpadaja bo to sie po prostu nie oplaca.

Ale spoko, pytalem sie i dostalem dwie odpowiedzi. Teraz po prostu kupie i sam sprobuje. Gorzej wygladac to nie bedzie, a do tapicera zawsze zdarze.

Pozdro
beny51
Nowicjusz

18 Mar 2019, 15:27

Możesz zrobić sam tak jak piszesz ale to tylko maskowanie tego problemu tak jak napisał @Kao bo to jest sztuczna skóra. Z kierownicą jest trochę inaczej bo ona się nie ugina i nie pęka no i tam masz skórę a nie coś skóropodobnego :)

Wrzuć zdjęcie jak zrobisz bo jestem ciekaw jak to będzie wyglądało. Swoją drogą miejsce w którym pęka skóra na tym fotelu jest bardzo popularne nie tylko w Clio ale i w innych autach bo tu najmocniej się ugina i pracuje podczas wsiadania i wysiadania.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Koncepcyjny crossover Lexus LF-NX
    Na tegorocznym Frankfurckim Salonie Motoryzacyjnym miała miejsce światowa premiera nowego modelu koncepcyjnego Lexusa – średniej wielkości crossovera LF-NX. Wraz z tym modelem marka Lexus sonduje możliwość wejścia ze ...

18 Mar 2019, 19:06

Cichy77 napisał(a):Wrzuć zdjęcie jak zrobisz bo jestem ciekaw jak to będzie wyglądało

Jasne, tak zrobie :D
beny51
Nowicjusz

16 Kwi 2019, 12:22

Tak to wyglada po naprawie.
W rzeczywistosci wyglada duzo lepiej :naughty:
Nie widac juz bialych szpar, naprawiane miejsce jest wciaz elastyczne, pekniecia przestaly sie poszerzac.

Czy zrobilbym jeszcze raz? :no: szkoda pracy.
beny51
Nowicjusz