Pedał sprzęgła

21 Maj 2014, 14:55

Witam,
w moim samochodzie ( passat b4 ) pojawił się następujący problem.
Otóż, wyciskając sprzęgło do końca, a następnie puszczeniu zawiesza się ono mniej więcej w połowie ( nie wraca do normalnej pozycji, gdy nie jest w ogóle wciśnięte ). Aby powróciło muszę odpowiednio sam stopą "podnieść" pedał sprzęgła.

Dodatkowo miałem jeszcze dzisiaj sytuację następującą, że sprzęgło wycisnąłem do końca i chciałem zmienić bieg, ale po prostu nie byłem w stanie, bo ruszając drążkiem nie mogłem włączyć żadnego biegu! Tak jakby skrzynia się zacięła. Jakimś cudem wróciłem do domu.
Do tego jeszcze jak wróciłem już do domu, bawiłem się nieco tym sprzęgłem i oczywiście sytuacja się powtarza, sprzęgło się zatrzymuje w połowie oraz przy wyciśnięciu sprzęgła raz mogłem zmienić bieg, a raz nie.

Dosłownie przed momentem, wyruszałem porządnie sprzęgło (wszystko działało) , przeleciałem drążkiem po wszystkich biegach razem ze wstecznym i sprzęgło nagle samo się naprawiło (cud) i przestało się zatrzymywać w połowie, tylko wracało do swojej naturalnej, niewyciśniętej pozycji.

Jestem młodym kierowcą i jestem idiotą jeśli chodzi o wszelką mechanikę samochodu ( co uważam za uwłaczające godności faceta ) , więc jesli to jakaś łatwonaprawialna usterka to drodzy forumowicze wybaczcie.
Pytanie : co jest tego przyczyną i jak bardzo jest to poważna usterka ?
Mam nadzieję, że przedstawiłem problem klarownie i jasno.
gimmlim
Obserwowany

Auto: nie mam

23 Maj 2014, 09:33

Ja podejrewam, że siada docisk.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

24 Maj 2014, 10:30

Strimi
Początkujący

Prawo jazdy: 04 05 1985
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Ford S-MAX
Silnik: 2,5
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: MPV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

02 Cze 2014, 14:33

Też stawiałbym na docisk, jeśli tak jak piszesz jesteś młodym kierowcą polecam wizytę w ASO, ewentualnie na necie poszukać, jest masa stronek, np. centrumsprzegla.pl bo w końcu spotka Cię w trakcie jazdy coś nieprzyjemnego i będzie nieciekawie :)
speedy62
Początkujący

Prawo jazdy: 15 07 2003
Auto: Ford Mondeo

06 Sie 2018, 14:10

[link wygasł]to objaw uszkodzenia, jakiego nie wolno lekceważyć. Sugeruje to awarię [link wygasł] lub linki, jeżeli mamy starszy samochód ze sprzęgłem na linkę. Może być też objawem awarii docisku sprzęgła.
Jeżeli nie usuniemy awarii, prędzej czy później dojdzie do unieruchomienia samochodu.
Sprzegla24
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BUKOVINA World Snow Polo Masters 2018
    Drużyna Renault zajęła drugie miejsce w międzynarodowym turnieju BUKOVINA World Snow Polo Masters 2018, który odbył się w dniach 19-21 stycznia 2018 r. Renault Polska oraz Anndora, autoryzowany koncesjoner Renault ...
    Koenigsegg Regera hybrid – 2,8 sek., 1500 KM
    Kto da więcej za sportową hybrydę? W tej kategorii, hybrydowe coupe ze Szwecji jest absolutnym zwycięzcą i najmocniejszym seryjnie produkowanym autem z napędem spalinowo-elektrycznym na świecie. Napędza go benzynowy silnik ...