21 Maj 2014, 14:55
Witam,
w moim samochodzie ( passat b4 ) pojawił się następujący problem.
Otóż, wyciskając sprzęgło do końca, a następnie puszczeniu zawiesza się ono mniej więcej w połowie ( nie wraca do normalnej pozycji, gdy nie jest w ogóle wciśnięte ). Aby powróciło muszę odpowiednio sam stopą "podnieść" pedał sprzęgła.
Dodatkowo miałem jeszcze dzisiaj sytuację następującą, że sprzęgło wycisnąłem do końca i chciałem zmienić bieg, ale po prostu nie byłem w stanie, bo ruszając drążkiem nie mogłem włączyć żadnego biegu! Tak jakby skrzynia się zacięła. Jakimś cudem wróciłem do domu.
Do tego jeszcze jak wróciłem już do domu, bawiłem się nieco tym sprzęgłem i oczywiście sytuacja się powtarza, sprzęgło się zatrzymuje w połowie oraz przy wyciśnięciu sprzęgła raz mogłem zmienić bieg, a raz nie.
Dosłownie przed momentem, wyruszałem porządnie sprzęgło (wszystko działało) , przeleciałem drążkiem po wszystkich biegach razem ze wstecznym i sprzęgło nagle samo się naprawiło (cud) i przestało się zatrzymywać w połowie, tylko wracało do swojej naturalnej, niewyciśniętej pozycji.
Jestem młodym kierowcą i jestem idiotą jeśli chodzi o wszelką mechanikę samochodu ( co uważam za uwłaczające godności faceta ) , więc jesli to jakaś łatwonaprawialna usterka to drodzy forumowicze wybaczcie.
Pytanie : co jest tego przyczyną i jak bardzo jest to poważna usterka ?
Mam nadzieję, że przedstawiłem problem klarownie i jasno.