Pegout 205 - rozbity przód (problem na parkingu)

15 Lut 2011, 11:08

Witam
Mam pewien problem ponieważ ostatnio jadąc ze znajomym nie udało nam się wyhamować i uderzyliśmy w auto przed nami.Odstawiliśmy samochód do nas pod blok, a że mamy obok parkę mocherów które się wszystkiego czepiają.Dzisiaj przychodzi do nas pan ze straży miejskiej i każe nam usunąć samochód z parkingu przed blokiem.Czy faktycznie auto nie moze stać tam zaparkowane?
sierwa
Nowicjusz

Miejscowość: Prudnik

15 Lut 2011, 13:15

a stoisz na wykupionym kogoś miejscu?auto prawidłowo zaparkowane?
co to za parking?
ryba1977
ryba1977
Aktywny

Miejscowość: poznań

15 Lut 2011, 13:17

No właśnie jest to parking przed blokiem dla mieszkańców.Auto stoi jak najbardziej prawidłowo zaparkowane a miejsce jest ogólne dla wszystkich.
sierwa
Nowicjusz

15 Lut 2011, 13:20

tablice rejestracyjne na pojeździe?wycieka coś z auta?jesteś mieszkańcem tego bloku przed którym stoi auto?
ryba1977
ryba1977
Aktywny

15 Lut 2011, 13:25

no z przodu tylko nie ma tablicy bo leży pognieciona w samochodzie ale z tyłu jest jak najbardziej.Nic właśnie nie wycieka a jedyne co to zderzak zwisa trochę na chodnik.Auto wogóle nawet nie jest jakoś tragicznie rozbite bo silnik zapala, światła się świecą, tylko maska i błotniki z przodu wygięte.Jestem mieszkańcem tego bloku właśnie.
sierwa
Nowicjusz

15 Lut 2011, 13:33

to według mnie auto może tam być zaparkowane..trzeba było zapytać na jakiej podstawie karzę ci usunąć auto.
ja bym się nie przejmował.
ryba1977
ryba1977
Aktywny

15 Lut 2011, 13:42

No i według mnie auto też może stać, ale pan ze straży miejskiej powiedział ze trzeba je zabrać i za tydzień przyjedzie sprawdzić.
sierwa
Nowicjusz

15 Lut 2011, 13:46

to jak przyjedzie niech powie ci dlaczego masz usunąć auto i na jakiej podstawie.
ryba1977
ryba1977
Aktywny

15 Lut 2011, 13:59

Kpiny jakieś jak jest to ogólnodostępny parking, mieszkasz w tym bloku, z auta nic nie cieknie to może stać nawet i rok jak jest opłacony i zarejestrowany. Kilka lat temu sam stałem rozbitym samochodem pod blokiem przez miesiąc bo byłem na wakacjach i nie było czasu naprawić.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001

15 Lut 2011, 15:36

Postaw tablice rejestracyjną za szybą przednią, aby była widoczna.
zombal
Nowicjusz

Miejscowość: Dolny Śląsk

15 Lut 2011, 19:39

Reasumując - w samochodzie są tablice, parking jest ogólnodostępny ( nie jest to teren prywatny ), samochód nie stoi na trawie, nic z niego nie cieknie.
W tym przypadku może on sobie tam stać jak tylko długo chcesz go tam trzymać.
A jak przyjdzie mądrala z miejskiej, to zapytaj go na jakiej podstawie masz usunąć ten samochód. Jak ci poda ustawę, to ją zapisz i przeczytaj uważnie. Bo ponieważ może on ci podać art.50a z ustawy prawo o ruchu drogowym, który brzmi "Pojazd pozostawiony bez tablic rejestracyjnych , lub pojazd, którego stan wskazuje na to, że nie jest on używany może zostać usunięty z drogi przez Straż Miejską lub policję na koszt właściciela lub posiadacza.". I tu ważna sprawa - jeżeli jest to parking osiedlowy, czyli przy ulicy osiedlowej ( nie publicznej ) a przed wjazdem na osiedle nie ma znaku Strefa Zamieszkania ( D40 ) lub Strfa Ruchu ( D52 ), to ten przepis cię nie obowiazuje, ponieważ samochód stoi na parkingu przy drodze wewnętrznej, a tu ustawa prawo o ruchu drogowym nie obowiązuje. Więc strażnik miejski nie może tam w tej sprawie interweniować. A jak się będzie rzucał, to poproś go o legitymację i spisz jego dane oraz poinformuj go, że złożysznaniego oficjalną skargę na piśmie do prezydenta miasta ( SM podlega prezydentowi, burmistrzowi miasta ) o przekraczanie swoich obowiązków.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000