Pęknieta szyba czołowa Focus II

30 Wrz 2019, 13:24

Witam chce wymienic szybę czołową bo pękła, czy oprócz tego focusa 2,szyba nada się z innego auta np ford c-max czy innych modeli bo cięzko mi znajść szybe z tego samego auta w sensie ze szrotu?
knapik
Początkujący

Zdjęcia: 14
Prawo jazdy: 17 01 1980
Auto: renault megane

30 Wrz 2019, 14:47

Od Scenica pasuje idealnie :naughty:
Każdy model i marka ma swoją szybę, nie ma uniwersalnych, musisz znaleźć taką jak u Ciebie. Nie drutuj i wstaw nowa, lepiej to wyjdzie dla twojej kieszeni i komfortu podróżowania.
Po 1 używana szyba często pęka przy wycinaniu lub ponownym wklejaniu
Po 2 używana szyba jest często podrapana i powybijana od kamieni co jest bardzo niekomfortowe podczas jazdy pod słońce
Po 3 kosztowo wyjdzie nie wiele mniej bo gdy kupujesz szybę w warsztacie to klejenie i uszczelke masz w cenie a gdy kupisz uzywke to za uszczelke zapłacisz 30 zł, za szybę 50-80 i za klejenie 100-120 co daje Ci ok 200 zł a jak pęknie podczas klejenia lub transportu to jesteś już w tył
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

30 Wrz 2019, 15:00

Nie mam kasy żeby wprawiać szybę w warsztacie, czyli od scenica nada się szyba ?
knapik
Początkujący

30 Wrz 2019, 15:44

Kao napisał(a):Po 1 używana szyba często pęka przy wycinaniu lub ponownym wklejaniu
Po 2 używana szyba jest często podrapana i powybijana od kamieni co jest bardzo niekomfortowe podczas jazdy pod słońce
Po 3 kosztowo wyjdzie nie wiele mniej bo gdy kupujesz szybę w warsztacie to klejenie i uszczelke masz w cenie a gdy kupisz uzywke to za uszczelke zapłacisz 30 zł, za szybę 50-80 i za klejenie 100-120 co daje Ci ok 200 zł a jak pęknie podczas klejenia lub transportu to jesteś już w tył

Ja mogę powiedzieć że tu mój przedmówca ma sto procent racji. Sam w wakacje byłem zmuszony wymienić szybę i też myślałem nad używaną i licząc wszystkie koszty kupno i montaż to wychodziło niewiele mniej a biorąc pod uwagę ewentualne ryzyko dodatkowych kosztów w przypadku pęknięcia lepiej zapłacić nieco więcej. Najlepiej znajdź w swojej okolicy zakład który się w tym specjalizuje i wymienią Ci raz dwa. I też myślę że lepiej założyć nową z tego względu, że myśląc logicznie im szyba starsza, im dłużej używana tym mniej wytrzymała moim zdaniem a szybę najpewniej będziesz mógł pozyskać z auta przeznaczonego na złom czyli takiego które ma dużo lat więc nie masz pewności że ta używana szyba wytrzyma długo, równie dobrze może za kilka miesięcy pęknąć i będą kolejne koszty.
ineedl
Stały forumowicz

Zdjęcia: 88
Prawo jazdy: 01 02 2019
Auto: Opel Vectra B
Silnik: 2.2 DTI 125KM
Paliwo: Diesel
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

30 Wrz 2019, 15:53

Proszę się nie mądrzyć i odp na moje pytanie czy ze scenica nada się szyba ? nie mam kasy żeby kupował nowej i proszę mi już nie pisać o nowej szybie bo to wykluczone w moim przypadku
knapik
Początkujący

30 Wrz 2019, 15:59

Kao napisał(a):Każdy model i marka ma swoją szybę, nie ma uniwersalnych, musisz znaleźć taką jak u Ciebie.

Tutaj już miałeś odpowiedź :)
ineedl
Stały forumowicz

Zdjęcia: 88
Prawo jazdy: 01 02 2019
Auto: Opel Vectra B
Silnik: 2.2 DTI 125KM
Paliwo: Diesel
Typ: Liftback
Rok produkcji: 2001
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Wodorowa Toyota Mirai we flocie ADAC
    Niemiecki automobilklub ADAC powiększył swoją flotę o wodorowo-elektryczną Toyotę Mirai. Sedan zasilany ogniwami paliwowymi będzie na co dzień używany przez pracowników klubu w północnej Bawarii. Samochód ...

30 Wrz 2019, 21:19

knapik napisał(a):Proszę się nie mądrzyć
Nikt tutaj się nie mądrzy. Raczej Ty robisz szopkę. Szyba tylko od Focusa II i nic innego nie podejdzie . Nie pajacuj . Sięgnij głębiej do kieszeni i kup nową z montażem.Nie kosztuje to tysiące a kilka stówek. Koniec tematu bo nie ma sensu pisać bzdur.
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi

01 Paź 2019, 13:03

knapik napisał(a):Nie mam kasy żeby wprawiać szybę w warsztacie, czyli od scenica nada się szyba

Nie. Nie nada się od scenica ani żadnego innego auta. Tak jak kolega wyżej ci napisał, każdy model i marka ma swoją szybę. Musisz szukać szyby pod konkretny model auta.
knapik napisał(a):bo cięzko mi znajść szybe z tego samego auta w sensie ze szrotu?

Nie ściemniaj. Na allegro szyby do twojego auta są od 120 zł. Inna strona medalu to taka, że nowa kosztuje 250zł. Zrobisz co zechcesz, ale możesz być stratny kilka stówek....
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000