Peugeot 1.4hdi zawieszenie czy coś więcej?

22 Maj 2020, 17:55

Witam mam pewien problem z autem otóż jakoś czas temu miałem robioną zbieżność po wymianie końcówek układu kierowniczego , i sytuacja jest taka że podczas zbieżności diagnosta zaznaczył że coś może powodować przechylenie lekkie koła nie ma wpływu na rwanie opon ale będzie mnie znosić. Po pół roku jeżdżenia zauważyłem że bieżnik jest o wiele mniejszy niż z tyłu a był taki sam bo to były nowe opony,ściąga mnie ciągle na prawo,czuje drgania przy wolnej jeździe i to dosyć spore bo nawet wajcha od zmiany biegów telepie się jak szalona i na lewej oponie po zewnętrznej strony bieżnik na długości 20-30cm jest totalnie łysy. Jeszcze przy jeździe właśnie jak się puści kierownice tak skacze w prawo jak by miała przycinki i dopiero jak w prawo koło 30 stopni dokręci jest spokój ale ściąga dalej w prawo. Chciałbym się dowiedzieć jedynie czy może to amortyzator czy inna rzecz jeszcze może być spowodowana tak to pojadę powiem że to ma zrobić wymienić i tyle ;p z góry dzięki wielkie za odpowiedź :)
Melepetation
Obserwowany

22 Maj 2020, 18:54

Melepetation napisał(a):,ściąga mnie ciągle na prawo
Przyczyna ściągania może być:
1/Uszkodzona opona
2/Niewłasciwy kat pochylenia koła
3/Niewłasciwy kąt wyprzedzenia sworznia zwrotnicy
Zeby rozjasnić trochę umysł należy wykonać pomiar geometrii całego pojazdu a dopiero pózniej dalej drązyć temat co trzeba zrobić.Z pomiaru geometrii pojazdu musisz dostać wydruk...
Melepetation napisał(a):na lewej oponie po zewnętrznej strony bieżnik na długości 20-30cm jest totalnie łysy.
Myślę ale pewny 100% nie jestem bo tego nie widzę ze jest uszkodzona opona.Musisz podnieść przód do gory i zakręcic kołem.Trzeba dokładnie obserwować płaszczyznę opony która przylega do jezdni oraz bok/może mieć bicie boczne/To może być przyczyną
Melepetation napisał(a):eszcze przy jeździe właśnie jak się puści kierownice tak skacze
To by wskazywało na to co pisałem wyżej.
Melepetation napisał(a):czy może to amortyzator czy inna rzecz j
To można określić dopiero po pomiarze geometrii...
Ps.Moja wstepna rada-zamień koła z przodu na tył i vice versa i przejedz się.Zobaczysz wtedy jak będzie to wyglądało... :ok:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Spadek zarejestrowanych samochodów. Prognoza 2021
    Grudzień 2019 - 555 598 zarejestrowanych samochodów. Prognoza 2020 - delikatny spadek liczby zarejestrowanych pojazdów o DMC do 3,5t po rekordowych wynikach z 2019 roku. Marzec - zamknięcie gospodarki i globalna ...
    [2018] Alpine A110
    Przez kilka ostatnich lat słyszało się tylko o znikaniu kolejnych marek. W końcu mamy jakąś reaktywację. Francuski Alpine (nie, nie producent car audio) przedstawił model A110 nawiązujący do protoplasty. Technicznie - 1,8 ...