Peugeot 1007 brak wspomagania

25 Mar 2025, 11:07

Problem pojawił się nagle, podczas jazdy. ESP/ABS nie świeci się już. Ale wspomagania nadal nie ma.
hedzik
Nowicjusz

Zdjęcia: 0

25 Mar 2025, 15:39

Trzy sterowniki i nie działa . Albo masz pecha , albo problem leży gdzie indziej , w instalacji . Sprawdzałeś i bezpieczniki i napięcia . Być może coś pominąłeś , być może coś nie tak zinterpretowałeś . Sprawdziłbym napięcie na kostce zasilającej , 2-pinowej ale żarówką , Żarówką dużej mocy z reflektora . Pin nr 2 to + 12 V z bezpiecznika MF8 ( rozmiar maxi 70/80 A , pod skrzynką BSM ) Pin nr. 1 to masa . Żarówkę podpinasz na odpiętej kostce . Mierząc tutaj napięcie multimetrem względem masy/ bieguna ujemnego akumulatora / bieguna dodatniego ocenisz stan połączeń masy i plusa . Drugie zasilanie modułu to bezpiecznik F6 10 A.
Masz tam jeszcze w maglownicy czujnik momentu .
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

25 Mar 2025, 16:45

Wszystko sprawdzałem, w peugeot Planet pozmieniałem dane ABS i ogólne, i usunęło błędy, ABS/ESP się nie świeci więc wykluczylem sterownik, podpiąłem jeszcze raz na krótko silniczek - nie działa... Na dniach wymieniam silniczek, mam nadzieję że w nim jest problem, przedtem na krótko działał, może ma takie momenty że raz działa raz nie..
hedzik
Nowicjusz

25 Mar 2025, 18:55

hedzik napisał(a): przedtem na krótko działał, może ma takie momenty że raz działa raz nie..
Szczotki się skończyły . Ponoć można je wymienić. Kupisz inny silnik , pewnie używany o nieznanym stanie ..Wrócę do kontrolki Esp . Tak z ciekawości zapytam . Jak to się stało że trzeba było zmieniać dane w abs ? Ktoś wymieniał coś a nie dostosował ?
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

25 Mar 2025, 19:11

Szczerze to nie wiem, ustawiona była skrzynia automatyczna, i inny rodzaj systemu ABS. Pozmienialem, pokasowalem błędy i kontrolki zniknęły
hedzik
Nowicjusz

29 Mar 2025, 14:49

Po wymiani silniczka wspomaganie działa, ale samochód gdy jest odpalony na luzie, samoczynnie skręca w prawo na maxa, poradzić ktoś dlaczego? Coś muszę skalibrować?
hedzik
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Toyota Corolla E12 T-Sport Compressor (2005–2007)
    W 2004 roku na rynek weszła, zaprojektowana całkowicie od nowa i po raz pierwszy w europejskim biurze Toyoty w Nicei, Corolla E12. W gamie pojawiła się także, najmocniejsza w historii cywilnych Corolli, wersja T-Sport Compressor. ...

02 Kwi 2025, 18:19

a co w PP mówi czujnik kąta skrętu i inne? warto zerknąć czy nie ma kalibracji/adaptacji, w tym sofcie PSA na wszystko były procedury rozpisane.
mikajisy
Nowicjusz

Zdjęcia: 4

02 Kwi 2025, 20:12

Była robiona adaptacja czujnika kąta skrętu lecz bez zmian
hedzik
Nowicjusz

19 Kwi 2025, 16:10

Witam raz jeszcze. Czujnik skrętu koła kierownicy do wymiany jakby ktoś miał podobny problem.
Podrzuci ktoś link gdzie mogę to zamówić? Bo szukam i nic konkretnego nie mogę znaleźć...
hedzik
Nowicjusz

19 Kwi 2025, 17:19

A wymieniał ktoś może ten czujnik i podpowie jak się za to zabrać?
hedzik
Nowicjusz