Peugeot 106- chlodnica

27 Mar 2008, 01:44

Witam potrzebuje pomocy. Mam peugeot 106 rocznik 97 od pewnego czasu wskazniktemperatury jest ciagle zapalony nie mam cieplego ogrzewania, a co najgorsze wydaje mi sie ze olej miesza sie z plynem chlodniczym. POMOCY.
luke
Nowicjusz

• 27 Mar 2008, 06:06

Na początek to radziłbym sprawdzić poziom płynu w chłodnicy lub w zbiorniczku. Jeżeli w układzie chłodniczym nie ma odpowiedniej ilości płynu to nie ma ogrzewania. No i oczywiście silnik będzie się przegrzewał.

Czemu sądzisz, że płyn miesza ci sie z olejem??
    benny_87
    Nowicjusz

Miejscowość: UK

27 Mar 2008, 10:19

Plyn jest w chlodnicy bo sprawdzalem i wlasnie wtedy zauwazylem ze ma on dziwny kolor i jest z czyms zmieszany a i ostatnio zauwazylem rowniez wycieki oleju na silniku.
    luke
    Nowicjusz

27 Mar 2008, 10:24

a sprawdzałeś jaką konsystencje ma olej?? Bo jeżeli ma kolor szary i jest gęstszy niż zwykle to nie jest dobrze.

No i oczywiście czy nie jest go więcej niż być powinno
    benny_87
    Nowicjusz

Miejscowość: UK

27 Mar 2008, 10:46

Oleju nie przybywa a powiedzialbym nawet ze go ubywa. Wydaje mi sie ze wlasnie dlatego ze poszla uszczelka pod glowica i ze miesza sie z woda. Tak jak pisalem wczesniej nie mam cieplego ogrzewania na poczatku myslalem ze to wina plynu w chlodnicy ale sprawdzilem to dolalem plynu i nic sie nie zmienilo. Po przejechaniu 2 km zapala sie kontrolka temperatury, kiedy ostatnio sprawdzalem poziom plynu zauwazylem ze jest zmieszany z jakas mazia i to jest olej. Nie jestem pewiem czy to uszczelka czy moze cos innego. Z gorzy dziekuje za odpowiedz.
    luke
    Nowicjusz