Peugeot 106, citroen saxo 1.5D rozrusznik

26 Wrz 2008, 08:17

Witam wszystkich użytkowników forum. Potrzebuję jakiejkolwiek pomocy przy wyjęciu rozrusznika w peugeocie 106 1.5D. Jest on w dość ciężko dostępnym miejscu i nie bardzo wiem od czego zacząć. Gdyby ktoś miał doświadczenie w tej materii i zechciał się nim podzielić to byłbym bardzo wdzięczny. Interesują mnie opisy, instrukcje (najlepiej książka serii Sam naprawiam do 106-ki lub saxo) lub podpowiedzi co trzeba zdemontować, aby dostać się do niego najszybciej. Po wstępnych oględzinach obawiam się, że bez zdjęcia kolektorów się nie obędzie.

Chyba, że ktoś zna dobry warsztat w okolicach Pruszkowa, Warszawy, który szybko i niedrogo wymieniłby mi bendix w rozruszniku.

Z góry dziękuję.
grinch81
Nowicjusz

• 27 Wrz 2008, 20:04

:lol: Witam...to masz jak w banku że ściągniesz kolektory jest to łatwiejsze i dojście do rozrusznika leprze bo można bawić się bez ściągania ale wtedy masz 2 dni z głowy.
    MK
    Nowicjusz

Miejscowość: Świnoujście

27 Wrz 2008, 20:40

No to wcale mnie kolego nie pocieszyłeś :( Wcale nie podoba mi się pomysł zdejmowania kolektora wydechowego. Ale jeśli to najlepsza opcja to będę musiał tak zrobić...
    grinch81
    Nowicjusz

18 Paź 2008, 17:45

MK napisał(a)::lol: Witam...to masz jak w banku że ściągniesz kolektory jest to łatwiejsze i dojście do rozrusznika leprze bo można bawić się bez ściągania ale wtedy masz 2 dni z głowy.

A jednak obeszło się bez zdejmowania kolektorów. Wystarczyło zdjąć obudowę filtra powietrza, żeby odkręcić trzy śruby (dwie od strony rozrusznika i jedną od strony bloku), oraz zdemontować odcinek wydechu za kolektorem wylotowym (ten wygięty w kolanko) - bez tego nie da się wycofać rozrusznika. Oczywiście odpiąć elektrykę i rozrusznik na stole :D

Wyjęcie rozrusznika zajęło mi około 20-30 min.
    grinch81
    Nowicjusz

18 Paź 2008, 22:44

8) Witam... Po prostu masz szczęście gdyż na 10 wykręconych tłumików w 8 ukręcają się śruby pszy kolektorze i dlatego lepiej jest odkręcić kolektor.
    MK
    Nowicjusz

Miejscowość: Świnoujście

19 Paź 2008, 09:43

To nie było szczęście, tylko trzy miesiące wcześniej odkręcałem ten fragment wydechu, żeby go dokładnie pospawać :) Dlatego śruby nie były pozapiekane.
    grinch81
    Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
      Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...
      Przymrozki, mokre liście i oślepiające niskie słońce
      Przymrozki, mokre liście i oślepiające niskie słońce to jesienne pułapki pogody, które zwiększają niebezpieczeństwo kolizji. Trenerzy Szkoły Jazdy Renault przypominają jak prowadzić samochód w takich warunkach. ...