Peugeot 106 - pasek rozrządu lekko przesunięty

19 Sty 2014, 20:10

Witam,

Mam króciutkie pytanie - rozrząd mam bez osłony (wiem, nie powinienem...) i obserwując jego pracę widzę że pasek nie jest na środku rolki --> foto [link wygasł]

Czy takie przesunięcie jest niepoprawne? Z tego co obserwowałem (auto mam pół roku) nigdy nie był on centralnie, lecz wydaje mi się (nie jestem pewien) że ostatnio przemieścił się bardziej ku brzegowi rolki. Czy pilnie to poprawić? Co powiedzieć mechanikowi żeby mnie 'nie orżnął'?

Z góry Wam dzięki za pomoc!

Pozdrawiam
rafffixx
Nowicjusz

Auto: Peugeot 106
Silnik: 1.0 44km
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1992

21 Sty 2014, 07:07

Miałem tak kilka razy :) Jest ok. Jeśli cała szerokość paska dolega do rolki,to nie ma powodów do obawy. Kiedyś za młodu też się tym zainteresowałem ale stary znajomy mechanik powiedział mi,że "to jest jego miejsce" (mowa o pasku na rolce).
W twoim przypadku postarałbym się raczej o obudowę rozrządu ! :yes:
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Opony samochodowe, co warto o nich wiedzieć?
    Produkcja opon to oddzielna gałąź przemysłu samochodowego, przeżywająca dynamiczny rozwój, spowodowany zwiększeniem się wymagań wobec ogumienia. Trafiające do produkcji samochody oferują coraz to lepsze osiągi i posiadają ...