Peugeot 106 - po uderzeniu w tył wyciek oleju?

07 Mar 2014, 21:31

Witam,

Przedwczoraj dostałem w tył na światłach. Na szczęście (chyba) uderzenie było lekkie i w hak holowniczy - sprawczyni zaznała jedynie malutkiego pęknięcia na zderzaku. Nic nie wskazywało by coś było nie tak więc odjechaliśmy. Jednak jakoś po tym wydarzeniu zauważyłem plamy po oleju w miejscach gdzie parkuję - zaglądam dziś pod podwozie i rzeczywiście na środku z przodu blacha jest czarna i mokrawa od oleju. Dodam tylko że 3 mies temu wymieniałem łożysko i mechanik ściągając mcphersona ulał mi trochę oleju ze skrzyni biegów. Olej w silniku zmieniałem 2 mies temu. Czy od tak lekkiego uderzenia mogło mi się coś uszkodzić czy raczej takie lekkie wycieki to norma? (podstawiłem dziś miskę pod auto, rano zobaczę czy dużo cieknie)
Orientujecie się mniej więcej co może być przyczyną i czy naprawa jest droga?

Dzięki :)
rafffixx
Nowicjusz

Auto: Peugeot 106
Silnik: 1.0 44km
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1992

08 Mar 2014, 08:02

Sprawdziłem po nocy poziom oleju, olej wymieniany 2 mies temu i było wtedy idealnie na MAX, teraz leciutko ubyło, mniej więcej 1/8. Zrobiłem zdjęcia podwozia, po dotknięciu zalanych części można wyłapać świeży olej. Pod auto podstawiłem miskę, lecz przez noc może ze 2 kropelki wykapały (ale był przymrozek nie wiem czy ma to coś do rzeczy)
Oto zdjęcia:

[link wygasł]
[link wygasł]

Bardzo proszę o pomoc!
rafffixx
Nowicjusz

Auto: Peugeot 106
Silnik: 1.0 44km
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1992

10 Mar 2014, 20:28

Od uderzenia to nie jest możliwe, zbieg okoliczności poprostu, jeżeli wyciek widać na łączeniu skrzyni z silnikiem to pewnie uszczelniacz na wale do wymiany czyli demontaż skrzyni i sprzęgła niestety
kamilos011
Początkujący

Miejscowość: Biała Podlaska
Prawo jazdy: 10 07 2010
Auto: Bmw E38
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2001
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Najlepsze duże SUV-y według Consumer Reports
    Pełnowymiarowe SUV-y to segment samochodów, które święcą triumfy przede wszystkim na rynku amerykańskim i rosyjskim. Nie oznacza to jednak, że w Europie samochody te nie znajdują swoich fanów na przykład ...