Peugeot 108 - 22 tyś PLN

24 Sty 2020, 02:01

Witam. Poszukuje dla znajomej auta miejskiego w podanej kwocie. Moc nie ma większego znaczenia, lecz istotna jest bezawaryjnosc i małe spalanie, dobrze by było jednak by nie był golasem. Podobają się jej małe auta jak właśnie ten Peugeot, ale w tej cenie warto zwracać głowę? Patrzyłem na otomoto i w sumie mieszczą się w budżecie w większości, silnik 1.0 byłby ok.
Od razu dodam że poprzednia generacja odpada, z powodu stylistyki. Bliźniacze modele wchodzą w grę
Gość89312

24 Sty 2020, 09:57

W tej cenie zastanowiłbym się jeszcze nad Toyotą Aygo z tego co czytałem uchodzi za mniej awaryjną od 108. Wspólną rzeczą tych samochodów jest silnik 1.0 VVTi więc przy wyborze trzeba się kierować innymi aspektami :) Jeszcze C1 ma ten sam silnik.

Mnie osobiście lepiej podoba się 108 z zewnątrz, tym bardziej że jest minimalnie tańsza od Aygo i można znaleźć ją z bardzo bogatym wyposażeniem.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

24 Sty 2020, 11:55

Też uważam że ten Peugeot jest ładniejszy, tylko dość mało ogłoszeń jest z tym samochodem, może dlatego że jest świeży, bo wyszedł bodajże w 2014 roku?
Gość89312

24 Sty 2020, 13:41

W tej cenie nie dałoby się znaleźć Hyundai i10? Wydaje mi się, że byłoby mniej awaryjne/problematyczne, a silniczek też jeden litr :ok:
Marcel2727
Aktywny
Awatar użytkownika

Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Bartolekk ma wtyki u moderacji
Silnik: SzybszyOdTwojego
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2020

24 Sty 2020, 14:00

Marcel2727 napisał(a):W tej cenie nie dałoby się znaleźć Hyundai i10?
Też prawda ale najlepiej szukać modelu z min. 2014.
Jeżeli chodzi o najmniej bezproblemowe auto to ustawiłbym je w takiej kolejności: Aygo, i10, 108, C1. Oczywiście biorąc te o których jest mowa w tym temacie :)
Cichy77
Forumowicz VIP

24 Sty 2020, 14:14

Nie wydaje mi się, żeby auto z 2012 roku było gorsze (przynajmniej nie w stopniu w którym warto w ogóle na to zwracać uwagę i piszę tutaj o samych roczniku) od tego z 2014 roku, chyba że piszesz o dacie wydania konkretnych modeli :wink:
Marcel2727
Aktywny
Awatar użytkownika

Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Bartolekk ma wtyki u moderacji
Silnik: SzybszyOdTwojego
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2020

24 Sty 2020, 14:36

Teraz doczytałem że w Polsce tylko Aygo 2 generacji była oferowana, stąd mało ogłoszeń z 108 i c1...
Można szukać sprowadzanych ale też ciężko stwierdzić jaka cena jest adekwatna do stanu, bo nie ma odniesienia z naszego rynku. A budżet nie guma, nie rozciąga się.
I10 jeśli już to tylko 2 generacji, ponieważ tylko ta odpowiada wizualnie kupującej. A w tej cenie chyba będzie ciężko o 2 generacje patrząc po ogłoszeniach
Gość89312

24 Sty 2020, 15:16

Marcel2727 napisał(a):chyba że piszesz o dacie wydania konkretnych modeli
Tak chodzi mi o drugi model tego i10 który był dostępny do 2013 roku ale teoretycznie ciężko go znaleźć i dopiero widać że są w 2014 roku.
Konrados1906 napisał(a):Można szukać sprowadzanych ale też ciężko stwierdzić jaka cena jest adekwatna do stanu, bo nie ma odniesienia z naszego rynku
Myślę że nie ma wyjście i trzeba szukać też w sprowadzanych. Plus jest taki że często mają bardzo dobre wyposażenie. Co do stanu technicznego to trzeba po prostu dobrze sprawdzić i tyle.
Konrados1906 napisał(a):I10 jeśli już to tylko 2 generacji, ponieważ tylko ta odpowiada wizualnie kupującej
To może uda się jej jeszcze coś dołożyć? Opóźnić kupno np. o miesiąc lub dwa i wtedy znaleźć to co się podoba, bo rozumiem że zakup jest na dłuższy okres czasu więc warto czasem uzbroić się w cierpliwość żeby później cieszyć się z takiego zakupu :)
Cichy77
Forumowicz VIP

25 Sty 2020, 10:47

Konrados1906 napisał(a):Można szukać sprowadzanych ale też ciężko stwierdzić jaka cena jest adekwatna do stanu, bo nie ma odniesienia z naszego rynku.

Umawiaj się w pobliżu aso i od tego zaczynaj rozmowę z handlarzem, czy reflektuje sprawdzenie tam auta.
Oczywiście jak nie masz zaufanego mechanika.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe