Peugeot 205 kontrolka

21 Lis 2007, 20:51

Mam peugeota, rocznik 1991, model look. Od pewnego czasu świeci mi się kontrolka , znajdująca się po lewej stronie kontrolki rezerwy paliwa. Wygląda jak rozszerzona po środku rurka, nad którą narysowane jest coś, jakby parowanie. Od kilku miesięcy świeci mi się nieprzerwanie na czerwono. Teoretycznie powinienem się zatrzymać, bo to w końcu czerwona kontrolka. Ale ja już tak przejechałem 4000 kilometrów. Nikt mi nie umie jednoznacznie powiedzieć, co to jest za kontrolka. Gość z serwisu aut francuskich powiedział, że to kontrolka od kompa. Podłączył się, pokasował errory, skasował kasę, a kontrolka zapaliła się po tygodniu znowu. Czy ktoś mi może powiedzieć, co to jest? I co mi się psuje? Bo mam od miesięcy problemy z odpalaniem auta. Co mechanik, to inne rady. A ja tak sobie myślę, że może mam popsuty komputer i wysyła fałszywe informacje do w pełni sprawnego silnika? Bo wymieniłem już świece, kable, silniczek krokowy... Tylko rozrusznika jeszcze nie ruszałem :) Z góry dziękuję za konstruktywne pomysły na temat tej kontrolki.
pozdrowienia dla wszystkich użytkowników dróg :)
kubik
Początkujący

• 21 Lis 2007, 23:31

Zrobiłeś jeden podstawowy bląd - nie wiesz jakie to błędy mechanik pokasował.A mają one kluczowe znaczenie w sprawie.Jak byłby to prządny mechanik,to powiedziałby ci jakie to błędy i co jest uszkodzone.Czeka cię tak czy inaczej ponowna wizyta w warsztacie i ponowne zapłacenie za podłączenie się pod konmputer.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

22 Lis 2007, 00:52

Mówił, jakie to błędy, ale dokładnie nie pamiętam. Jeden na pewno był związany z silniczkiem krokowym, który mi wymienił. Drugiego nie pamiętam, a trzeciego on sam nie rozumiał. Zresztą ten jego komputer też był jakiś dziwny. Myślałem, że to coś większego, a on miał pudełko wielkości skanera sklepowego. Może to tylko jakaś podpucha była? I wyciągnął ode mnie kasę? Ale to był jedyny mechanik w Raciborzu, który umiał mi znaleźć komputer w aucie! Reszta nawet nie wiedział, gdzie się do niego podłączyć. :evil:
    A orientujesz się może, co to za kontrolka? Bo dziwnie mi się jeździ, jak mi takie czerwone w oczy świeci. :D
    kubik
    Początkujący

22 Lis 2007, 11:07

To pudełko to tester.Odczytuje błędy i kasuje je.Kontrolki niestety nie kojarzę.Ale napisz dokładnie jaki masz komputer - jeżeli masz któryś z tych - Magneti Marelli 8P,G5,G8;Bosch MP 3.1,3.2,5.1, lub ML 4.1,to da się kody błędów odczytać bez testera,tylko za pomocą lampki kontrolnej silnika.
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

22 Lis 2007, 13:42

Dzięki za informacje. Komputer mam raczej z Boscha, bo wszystkie podzespoły mam z Boscha. Niestety, nie mam pojęcia, gdzie sprawdzić nazwę tego komputerka. Wiem, że jest w schowku od pasażera, ale numeru tam żadnego nie dojrzałem. Gdzie go szukać?
    Zrobiłem zdjęcie tej kontrolki, ale nie umiem go załączyć do tekstu. Jak to sie robi?
    Pozdrawiam
    kubik
    Początkujący

22 Lis 2007, 21:41

Jak się zamieszcza zdjęcia jest napisane w dziale "off Topic".Numer ECM musi być na nim samym.Zazwyczaj jest z tyłu i trzeba go odkręcić,żeby to obaczyć.
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
      Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
      Jak prawidłowo siedzieć w samochodzie podczas jazdy?
      To, w jaki sposób siedzimy w samochodzie, ma kluczowe znaczenie dla bezpieczeństwa jazdy. Ważna jest przede wszystkim odpowiednia pozycja za kierownicą, ale w razie kolizji pasażerowie siedzący prawidłowo mają również ...

22 Lis 2007, 23:56

Jacek
    jaceknie
    Początkujący

Miejscowość: Nowy Dwór Maz.

23 Lis 2007, 06:44

jaceknie! :) dzięki za info! to właśnie ta kontrolka. nie wpadłem na to, że jest osobne forum do 205tki. :) ale dokładnie o tę kontrolkę pytałem
    kubik
    Początkujący

23 Lis 2007, 15:03

Wiesz, MotoAlbercik, chyba się boję wyciągać komputer. Dopóki jeździ, niech jeździ, jak coś popsuję przy demontażu, to już nigdzie nie pojedzie. Za to w tym linku, który podał jaceknie, jest opisane, do czego jest ta kontrolka. I jak to na forum, znów różne teorie. Jedni mówią, że to od przegrzania katalizatora. Inni, że to sonda lambda padła i stąd ten alarm. Jak mogę sprawdzić, czy w moim aucie jest katalizator? Jeśli go nie będzie, to wtedy będę prawie pewny, że to wina sondy. Więc gdzie szukać katalizatora? Może to śmieszne pytanie, ale ja całą wiedzę o samochodach czerpię dopiero od niedawna z tego forum...
    kubik
    Początkujący

23 Lis 2007, 18:14

Katalizatormusisz szukac w układzie wydechowym ;p jest zazwyczaj mw pod przednimi siedzeniami wyglada jak tlumik najlepiej zobacz sobie na jakiejs stronie jak wyglada katalizator to bedziesz wiedzial 8)
    hot-garage
    Początkujący
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Górny Śląsk

23 Lis 2007, 20:42

u mnie w oplu jest to pierwsza blaszana puszka od strony kolektora wydechowego
    chicken19
    Zaawansowany

23 Lis 2007, 21:00

Zajrzałem do neta, żeby znaleźć, jak wygląda. Potem pod auto. I jest. Więc dalej nie jestem pewien, czy to przez tłumik świeci się ta kontrolka , czy przez sondę. Ale póki jeździ, nie będę się czepiał. Jak przyjadę do Polski, to wtedy pokopię. Serdecznie dziękuję za wszystkie informacje.
    kubik
    Początkujący