Peugeot 206 1.4 75 trzeszczy przy skręcie w lewo i coś przeskakuje

18 Maj 2019, 16:08

Witam Wszystkich

Na wstępie nie wiem czy był taki temat czy nie było, ale bardzo mnie to zastanawia co to może być.

Pewnego dnia zaczęło mi skrzypieć, piszczeć "ciężko mi opisać ten dźwięk" przy kręceniu kierownicą w prawo, mechanik sprawdził wszystko, zawieszenie było całe, to dałem mu pomysł żeby sprawdził łożysko amortyzatora czyli mcpersona, po wymianie całego zestawu amortyzatorów, poduszek i łożysk, bo okazało się że mam rozlane amorki dźwięk dalej był, co mnie bardzo zirytowało. Pojechałem następnego dnia na stację diagnostyczną, okazało się że mam wybite końcówki drążków, to wymieniłem końcówki drążków dźwięk zniknął.

Lecz teraz pojawił się podobny problem, teraz przy skręcaniu kierownicą w lewą stronę, słysząc podobny dźwięk lecz dochodzi do tego przeskok.

Rusze gwałtownie do przodu coś przeskakuję lecz nie zawsze na prostych kołach, hamuje gwałtownie podobna sytuacją, kręcę kierownica w lewo coś zaczyna skrzypieć i potem jest lekki przeskok jak ruszę delikatnie.

Nie wiem gdzie mam szukać bo zawieszenie jest sprawne bo byłem poraz kolejny na stacji kontroli pojazdów i Pan powiedział że jest wszystko w porządku

Jeżeli można by było proszę o pomoc , z góry dziękuję i pozdrawiam serdecznie :D
Adiq94
Nowicjusz

19 Maj 2019, 10:25

Sprawdź w ten sposób. Trzymaj ręką sprężynę i niech ktoś skręca do momentu aż poczuje przeskok jeżeli będzie to sprężyna to od razu na niej poczujesz jak nie to trzeba szukać gdzieś w układzie kierowniczym. Warto jeszcze sprawdzić jaki jest luz na półosiach napędowych.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

19 Maj 2019, 10:53

Cichy77 napisał(a):Trzymaj ręką sprężynę i niech ktoś skręca do momentu aż poczuje przeskok

Sprawdzę później i dam znać, dziękuję za odpowiedź i pomysł, nie myślałem nawet o sprężynach.

Cichy77 napisał(a):Warto jeszcze sprawdzić jaki jest luz na półosiach napędowych

Chodzi ci o przeguby ?? Bo jeżeli tak, myślę że są całe, ale warto też w sumie sprawdzić, tylko przegub raczej na postoju nie trzeszczy, ani nie skrzypie, on przeskakuje podczas jazdy takie gry try try :lol: :lol: a tu nawet nic nie przeskakuje cały czas tylko jest pojedynczy przeskok czy na kole skręconym czy na prostych przy ruszeniu i hamowaniu.
Ale sprawdzę :ok: dziękuję za odpowiedź jeszcze raz
Adiq94
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Niebezpieczny wschód słońca
    Nisko położone słońce w okresie jesiennym może oślepiać kierowców i powodować niebezpieczne sytuacje na drodze. Szczególnie niebezpieczne jest pierwsze 15-45 minut po wschodzie słońca. Ryzyko oślepienia wzrasta ...