Problem z Toyota Yaris 1

12 Maj 2019, 17:57

Witam, mam następujący problem.
Po wymianie opon w toyocie yaris 1 z zimowych(175 mm) na letnie na nowych stalowych felgach pochodzących z clio (185mm) auto zaczęło strasznie ściągać w kolejnach oraz pogorszyło się skręcanie.
Czy może to być spowodowane szukam opcji aby zacząć działać nie wiem od czego zacząć ustawić zbieżność zamienić ze sobą koła czy udać się do mechanika (ale co mogło się uszkodzić po samej wymianie?)
Wcześniej na tym komplecie letnim owe problemy nie występowały ale były montowane na tych samych felach co zimowe.
Pozdrawiam i dziękuję za pomoc ;)
bapass
Nowicjusz

Zdjęcia: 8

12 Maj 2019, 18:57

wina pewnie lezy w samych oponach, zamień je stronami i będziesz miał odpowiedz czy to one
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

12 Maj 2019, 19:02

Witam, na oponach mam napis rotation i strzałka jest zgodnie z kierunkiem jazdy do przodu. Jeżeli je zamienie to będzie w kierunku do tyłu. Czy to bedzie miało wpływ ?
bapass
Nowicjusz

12 Maj 2019, 19:05

zmień tylko po to aby się przokonać czy coś się zmieni, na próbę
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

12 Maj 2019, 19:17

Sprawdź otworów centrujących bo jak są różne a nie masz pierścieni to raz trafisz a drugi nie.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

12 Maj 2019, 19:19

bapass napisał(a):Wcześniej na tym komplecie letnim owe problemy nie występowały ale były montowane na tych samych felach co zimowe.
Kao napisał(a):wina pewnie lezy w samych oponach,

Myślę ze powyzszym stwierdzeniem dałeś samsobie odpowiedz na problemy... :wink:
Kao-czytaj trochę uwazniej... :!:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
    Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...

12 Maj 2019, 19:36

Dzięki za odpowiedź, myślisz, że wymiana felg miałaby tak duże znaczenie ? Co w takim razie zrobić kupić 2 felgi stalowe dla yarisa ? Czy spróbować coś innego ? Może przy montażu zamienili mi przednie opony z tylnymi (nie miałem oznaczonych).
Pozdrawiam.
bapass
Nowicjusz

12 Maj 2019, 19:43

Jeszcze dodam, że jedną felgę tylną dokupiłem osobno u mechanika przy wymianie nie wiem od jakiego była auta wiem że tylko pasowała. Czy felga tylna mogłaby wpłynąć na jakość jazdy i to ściąganie dodam że kosztowała 15 zł.
bapass
Nowicjusz

12 Maj 2019, 19:54

Migi60 napisał(a):Kao-czytaj trochę uwazniej... :!:
przeczytałem uważnie a ile to było takich tematów że ludzie na te same felgi przerzucali letnie na zimowe i był taki problem tylko po leżakowaniu?

szybki napisał(a):Sprawdź otworów centrujących bo jak są różne a nie masz pierścieni to raz trafisz a drugi nie.
wtedy bardziej problem by był z biciem a nie ze ściąganiem
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

12 Maj 2019, 20:04

A czy fakt że na przednich oponach pojawiły się drobne pęknięcia po bokach może to powodować ?
bapass
Nowicjusz