Peugeot 206 1.6 16v - wypadający zapłon, brak mocy

22 Sie 2017, 20:29

Pomóżcie Koledzy,
Mam taki problem że peugeot nie ma kompletnie mocy i wibruje jak traktor (czasami gaśnie na wolnych obrotach), jak by nie pracował na wszystkich cylindrach. Awaria stała się przy ruszaniu z pod świateł peugeot nagle stracił moc i zapaliła się kontrolka check. Podpiłem do niego komputer i pokazuje błędy "awaria wtryskiwaczy" i "wielokrotne wypadanie zapłonu na cylindrach". Idąc tym tropem sprawdziłem stetoskopem i faktycznie na dwóch z 4 wtryskiwaczy (1 i 2 licząc od wałka rozrządu) ich stukanie było cichsze, wymieniłem całą listwę wtryskiwaczy (razem z wtryskiwaczami) i awaria nie ustała, teraz jednak słychać wyraźne otwieranie i zamykanie wtrysków-sprawdziłem również że do wtryskiwaczy dochodzi prąd. Silnik dalej nie ma mocy i z rury czuć spaliny. Do świec dochodzi prąd, mają iskrę, jednak są kompletnie czarne (nie ma reguły na którym cylindrze).
kadrewi
Nowicjusz

Prawo jazdy: 03 05 2010
Auto: Peugeot 206 cc
Silnik: 1.6 16v
Paliwo: Benzyna
Typ: Kabriolet
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

22 Sie 2017, 20:36

Jak wymieniłeś wtryski to błąd zniknął??? A rozrząd przypadkiem nie przeskoczył???
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

22 Sie 2017, 21:14

Błąd jest taki sam jak przed wymianą, co do rozrządu to nie wiem, ale raczej nie przeskoczył by przy normalnym ruszaniu- nie może to być uszkodzona cewka? :bored:
kadrewi
Nowicjusz

22 Sie 2017, 21:22

Wydaje mi się że w ogóle by nie odpalał jakby cewka była uszkodzona. Te świece wyczyść odrazu. Ja bym sprawdził rozrząd bo dziwnie że tak nagle to się stało, chyba że wcześniej czułeś jakieś oznaki ???
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

22 Sie 2017, 21:34

Jedyne co było to delikatne szarpanie samochodu na biegu jałowym jak był rozgrzany tak około co 5 sekund, ale to trzeba było się mocno wsłuchać w samochód. Sprawdzałem jeszcze przed chwilą ile cylindrów działa odłączając zasilanie wtryskiwaczy i nie pracuje na obu cylindrach od paska rozrządu.
kadrewi
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

10 faktów na temat programu ogniw paliwowych Hyundaia
    Do końca 2015 roku na europejskich drogach pojawi się 250 egzemplarzy modelu Hyundai ix35 Fuel Cell napędzanego ogniwami paliwowymi. Do końca 2015 roku do europejskich klientów trafi 250 egzemplarzy modelu Hyundai ...