Peugeot 206 1.9D 98r. Nie reaguje na kluczyk

04 Maj 2017, 16:35

Witam, jak w temacie, mam Peugeota 206 z 1998r. Z samochodem było sporo różnych problemów, ale od dłuższego czasu auto jeździło bez zarzutów. W weekend majowy z Krakowa do Warszawy przejechało bez problemów, potem parę kilometrów zrobionych na mieście i nagle na jednym z parkingów samochód odmawia współpracy. Chcąc zamknąć auto w ogóle nie reaguję na kluczyk, ręcznie trzeba zamknąć każde drzwi z osobna. Po włożeniu i przekręceniu kluczyka w stacyjce również zero reakcji, nie świecą się żadne kontrolki , nic nawet nie stuka, nie puka. Otworzyłam maskę, zerknęłam, zamknęłam (zero jakiegokolwiek pomysłu, akumulator nowy) i wszystko wróciło do normy jak gdyby nigdy nic, trwało to może minutę, dwie. Problem w tym, że wróciłam do Krakowa i problem się powtórzył, z tym że teraz auto jakby padło na dobre. Po przeczytaniu w internecie miliona artykułów wnioskuję, że może to być immobilizer lub rozrusznik. Żeby sprawdzić czy immobilizer dobrze by było mieć drugi komplet kluczy, którego nie posiadam... W sprawie rozrusznika doczytałam, że czasami wystarczy gdzieś postukać, ale szczerze, nie mam pojęcia gdzie i czy to faktycznie może pomóc. Jakieś pomysły co mogło się stać? Tak jak wspomniałam akumulator wykluczam, bo jest nowy. Może jakaś rada jak go w ogóle odpalić żeby podjechać do mechanika? Czy zostaję mi tylko laweta? :unsure: Proszę o pomoc :)
Psychopk
Nowicjusz

Auto: Peugeot 206

04 Maj 2017, 18:20

Psychopk napisał(a):Po przeczytaniu w internecie miliona artykułów wnioskuję, że może to być immobilizer lub rozrusznik.
ani jedno ani drugie nie wspolgra z Twoim opisanym problemem. Immobiliser odcina doplyw pradu na swiece lub doplyw paliwa (silnik by krecil), jakby byl rozrusznik to by przynajmniej kontrolki swiecily. Sprawdz czy klemy od akumulatora sa dobrze przykrecone i czy nie sa zaśniedziałe.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

04 Maj 2017, 21:02

Bardzo dziękuję za odpowiedź, po delikatnym "postukaniu" w klemy odpalił wiec chyba problem rozwiązany, jutro lub na początku przyszłego tygodnia odwiedzę mechanika i dokładnie potwierdzę co było przyczyną :)
Psychopk
Nowicjusz

04 Maj 2017, 21:07

Odkręć klemy sprawdź ich mocowanie wyczyść papierem sciernym i zakręć. To nic trudnego a zaoszczędzisz kilka złotych na browarki np. :ok:
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

07 Maj 2017, 20:53

Zrobione, kilka złotych zostało w portfelu a auto śmiga jak nowe ;) jeszcze raz wielkie dzięki!
Psychopk
Nowicjusz

07 Maj 2017, 22:01

Cieszę się że mogłem pomóc :ok: :ok:
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...